Pierniczkowy sernik na zimno
Ależ cudo przygotowałam ostatnio :)
Pierniczkowy sernik na zimno zrobiłam zainspirowana przepysznymi toruńskimi piernikami z Kopernika.
Do ciasta użyłam ich dwa rodzaje – na spód sernika wykorzystałam Serca Toruńskie, które zmieszałam z gorzką czekoladą, a dodatkowo wierzch ciasta udekorowałam słynnymi Katarzynkami.
Sama masa sernikowa też jest lekko piernikowa, bo dodałam do niej moją domową przyprawę do piernika.
Pierniczki bardzo lubią się z owocowym nadzieniem, więc do serniczka dorzuciłam jeszcze świeże jeżyny, które sama zrywałam z bohaterskim poświęceniem moich rąk i nóg, które wystawiłam na ich ostre kolce ;)
Pierniczkowy sernik na zimno wyszedł mega pyszny – nie za słodki i aromatyczny.
Wierzch proponuję udekorować bitą śmietaną, tartą czekoladą i oczywiście pierniczkami.
Mój przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny”, więc trzymajcie za niego kciuki :D
Pierniczkowy sernik na zimno
- 120 g pierniczków Serca Toruńskie lukrowane
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 750 g gęstego dobrego twarogu na serniki (użyłam takiego w wiaderku)
- 150 g cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- około 6 łyżek wody
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- około 200 g jeżyn
- bita śmietana
- pierniczki Katarzynki w czekoladzie
- tarta gorzka czekolada
- Pierniczki na spód rozkrusz na drobne kawałki.
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w mikrofalówce (około 1 minutę) albo w kąpieli wodnej - dokładnie wymieszaj i dodaj do pokruszonych ciasteczek - wymieszaj.
- Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na dno foremki wyłóż pierniczki z czekoladą i dokładnie ugnieć.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- W tym czasie przygotuj masę sernikową.
- Żelatynę zalej wodą - tak aby była lekko ponad poziom żelatyny i odstaw ją do napęcznienia.
- W misce umieść zmielony twaróg, jogurt naturalny, cukier i przyprawę do piernika - zmiksuj do połączenia składników.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund - tak aby stała się płynna.
- Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
- Tak zahartowaną żelatynę dodaj do reszty masy serowej i energicznie wymieszaj.
- Przełóż masę sernikową do foremki, a na wierzchu ułóż jeżyny - lekko wciśnij je w masę.
- Schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce.
- Przed podaniem udekoruj sernik bitą śmietaną, pierniczkami Katarzynkami oraz tartą czekoladą.
Więcej informacji o konkursie znajdzie na stronie konkurs.kopernik.com.pl.
#przepisnakopernika
Serniczek jest przecudowny <3
Dziękuję
Piernikami zawsze z chęcią się zajadamy a z sernikiem to już w ogóle raj na ziemi :D