Przepis na sernik na zimno z jeżynami i pierniczkami
wpis zawiera lokowanie produktu
Zapraszam na niezwykły pierniczkowy sernik na zimno. Tu pierniczki stanowią spod do sernika oraz jego dekorację. Do samego sernika na zimno dodałam do smaku pyszne świeże jeżyny, które wspaniale komponowały się ze słodkimi pierniczkami. Zamiast jeżyn możecie też użyć np. borówki albo czarną porzeczkę. Gorąco polecam!
Spis treści
Pierniczkowy sernik na zimno przepis krok po kroku
Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie spróbujcie tego sernika z jeżynami i piernikowym spodem.
Pierniczkowy sernik na zimno przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na spód pierniczkowy do sernika
składniki na sernik na zimno z jeżynami
- 750 g twarogu na serniki (gęstego dobrego (użyłam takiego w wiaderku – Piątnicy))
- 150 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny (płaskich)
- ok 6 łyżek wody (tyle aby zakryć żelatynę)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ok 200 g jeżyn (opcjonalnie, mogą też być inne owoce)
dodatkowe składniki do dekoracji:
- bita śmietana
- pierniczki ( Katarzynki w czekoladzie)
- czekolada (tarta gorzka )
Instrukcja
Jak zrobić sernik na zimno z pierniczkami i jeżynami
- Pierniczki na spód rozkrusz na drobne kawałki.120 g pierniczków
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w mikrofalówce (około 1 minutę) albo w kąpieli wodnej – dokładnie wymieszaj i dodaj do pokruszonych ciasteczek – wymieszaj.100 g czekolady, 50 g masła
- Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na dno foremki wyłóż pierniczki z czekoladą i dokładnie ugnieć.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- W tym czasie przygotuj masę sernikową.
- Żelatynę zalej wodą – tak aby była lekko ponad poziom żelatyny i odstaw ją do napęcznienia.6 łyżeczek żelatyny, ok 6 łyżek wody
- W misce umieść zmielony twaróg, jogurt naturalny, cukier i przyprawę do piernika – zmiksuj do połączenia składników.750 g twarogu na serniki, 150 g cukru, 250 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund – tak aby stała się płynna.
- Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
- Tak zahartowaną żelatynę dodaj do reszty masy serowej i energicznie wymieszaj.
- Przełóż masę sernikową do foremki, a na wierzchu ułóż jeżyny – lekko wciśnij je w masę.ok 200 g jeżyn
- Schłodź sernik przez kilka godzin w lodówce.
- Przed podaniem udekoruj sernik bitą śmietaną, pierniczkami Katarzynkami oraz tartą czekoladą.bita śmietana, czekolada, pierniczki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik na zimo z jeżynami i pierniczkami – uwagi
Ależ cudo przygotowałam ostatnio :)
Pierniczkowy sernik na zimno zrobiłam zainspirowana przepysznymi toruńskimi piernikami z Kopernika.
Do ciasta użyłam ich dwa rodzaje – na spód sernika wykorzystałam Serca Toruńskie, które zmieszałam z gorzką czekoladą, a dodatkowo wierzch ciasta udekorowałam słynnymi Katarzynkami.
Sama masa sernikowa też jest lekko piernikowa, bo dodałam do niej moją domową przyprawę do piernika.
Pierniczki bardzo lubią się z owocowym nadzieniem, więc do serniczka dorzuciłam jeszcze świeże jeżyny, które sama zrywałam z bohaterskim poświęceniem moich rąk i nóg, które wystawiłam na ich ostre kolce ;)
Piernikowy sernik na zimno wyszedł mega pyszny – nie za słodki i aromatyczny.
Wierzch proponuję udekorować bitą śmietaną, tartą czekoladą i oczywiście pierniczkami.
Mój przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny”, więc trzymajcie za niego kciuki.
Więcej informacji o konkursie znajdzie na stronie konkurs.kopernik.com.pl.
Polecane przepis na sernik na zimno
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne serniki bez pieczenia o różnych smakach. Tutaj poleca między innymi takie trzy przepisy: