Pierniczkowy sernik na zimno

 

pierniczkowy sernik na zimno

 

Ależ cudo przygotowałam ostatnio :)

Pierniczkowy sernik na zimno zrobiłam zainspirowana przepysznymi toruńskimi piernikami z Kopernika.

Do ciasta użyłam ich dwa rodzaje – na spód sernika wykorzystałam Serca Toruńskie, które zmieszałam z gorzką czekoladą, a dodatkowo wierzch ciasta udekorowałam słynnymi Katarzynkami.

Sama masa sernikowa też jest lekko piernikowa, bo dodałam do niej moją domową przyprawę do piernika.

Pierniczki bardzo lubią się z owocowym nadzieniem, więc do serniczka dorzuciłam jeszcze świeże jeżyny, które sama zrywałam z bohaterskim poświęceniem moich rąk i nóg, które wystawiłam na ich ostre kolce ;)

Pierniczkowy sernik na zimno wyszedł mega pyszny – nie za słodki i aromatyczny.

Wierzch proponuję udekorować bitą śmietaną, tartą czekoladą i oczywiście pierniczkami.

Mój przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny”, więc trzymajcie za niego kciuki :D

 

sernik na zimno z jeżynami

 

sernik na zimno z piernikami

 

sernik piernikowy idealny na boże narodzenie

 

pierniczkowy sernik na zimno

 

piernikowy sernik z owocami i bitą śmietaną

 

sernik na zimno z jeżynami i bitą śmietaną

Pierniczkowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Sernik na zimno. Przepis na formę o średnicy 22 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 196 kcal

Składniki
  

spód pierniczkowy:

masa serowa:

dodatkowo do dekoracji:

Instrukcja
 

  • Pierniczki na spód rozkrusz na drobne kawałki.
  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w mikrofalówce (około 1 minutę) albo w kąpieli wodnej - dokładnie wymieszaj i dodaj do pokruszonych ciasteczek - wymieszaj.
  • Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na dno foremki wyłóż pierniczki z czekoladą i dokładnie ugnieć.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  • W tym czasie przygotuj masę sernikową.
  • Żelatynę zalej wodą - tak aby była lekko ponad poziom żelatyny i odstaw ją do napęcznienia.
  • W misce umieść zmielony twaróg, jogurt naturalny, cukier i przyprawę do piernika - zmiksuj do połączenia składników.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund - tak aby stała się płynna.
  • Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
  • Tak zahartowaną żelatynę dodaj do reszty masy serowej i energicznie wymieszaj.
  • Przełóż masę sernikową do foremki, a na wierzchu ułóż jeżyny - lekko wciśnij je w masę.
  • Schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce.
  • Przed podaniem udekoruj sernik bitą śmietaną, pierniczkami Katarzynkami oraz tartą czekoladą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 196kcalWeglowodany: 22.7gBiałko: 4.9gTłuszcz: 9.3gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

sernik na zimno z piernikami i jeżynami

 

Więcej informacji o konkursie znajdzie na stronie  konkurs.kopernik.com.pl.

#przepisnakopernika