Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Pierniczkowy sernik na zimno


Pierniczkowy sernik na zimno

 

pierniczkowy sernik na zimno

 

Ależ cudo przygotowałam ostatnio 🙂

Pierniczkowy sernik na zimno zrobiłam zainspirowana przepysznymi toruńskimi piernikami z Kopernika.

Do ciasta użyłam ich dwa rodzaje – na spód sernika wykorzystałam Serca Toruńskie, które zmieszałam z gorzką czekoladą, a dodatkowo wierzch ciasta udekorowałam słynnymi Katarzynkami.

Sama masa sernikowa też jest lekko piernikowa, bo dodałam do niej moją domową przyprawę do piernika.

Pierniczki bardzo lubią się z owocowym nadzieniem, więc do serniczka dorzuciłam jeszcze świeże jeżyny, które sama zrywałam z bohaterskim poświęceniem moich rąk i nóg, które wystawiłam na ich ostre kolce 😉

Pierniczkowy sernik na zimno wyszedł mega pyszny – nie za słodki i aromatyczny.

Wierzch proponuję udekorować bitą śmietaną, tartą czekoladą i oczywiście pierniczkami.

Mój przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny”, więc trzymajcie za niego kciuki 😀

 

sernik na zimno z jeżynami

 

sernik na zimno z piernikami

 

sernik piernikowy idealny na boże narodzenie

 

pierniczkowy sernik na zimno

 

piernikowy sernik z owocami i bitą śmietaną

 

Pierniczkowy sernik na zimno
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Sernik na zimno. Przepis na formę o średnicy 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
spód pierniczkowy:
  • 120 g pierniczków Serca Toruńskie lukrowane
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
masa serowa:
  • 750 g gęstego dobrego twarogu na serniki (użyłam takiego w wiaderku)
  • 150 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • około 6 łyżek wody
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 200 g jeżyn
dodatkowo do dekoracji:
  • bita śmietana
  • pierniczki Katarzynki w czekoladzie
  • tarta gorzka czekolada
Wykonanie
  1. Pierniczki na spód rozkrusz na drobne kawałki.
  2. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w mikrofalówce (około 1 minutę) albo w kąpieli wodnej - dokładnie wymieszaj i dodaj do pokruszonych ciasteczek - wymieszaj.
  3. Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na dno foremki wyłóż pierniczki z czekoladą i dokładnie ugnieć.
  4. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. W tym czasie przygotuj masę sernikową.
  6. Żelatynę zalej wodą - tak aby była lekko ponad poziom żelatyny i odstaw ją do napęcznienia.
  7. W misce umieść zmielony twaróg, jogurt naturalny, cukier i przyprawę do piernika - zmiksuj do połączenia składników.
  8. Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund - tak aby stała się płynna.
  9. Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
  10. Tak zahartowaną żelatynę dodaj do reszty masy serowej i energicznie wymieszaj.
  11. Przełóż masę sernikową do foremki, a na wierzchu ułóż jeżyny - lekko wciśnij je w masę.
  12. Schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce.
  13. Przed podaniem udekoruj sernik bitą śmietaną, pierniczkami Katarzynkami oraz tartą czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 196 Tłuszcze: 9,3g Węglowodany: 22,7g Błonnik: 0,6g Białka: 4,9g

 

 

sernik na zimno z piernikami i jeżynami

 

Więcej informacji o konkursie znajdzie na stronie  konkurs.kopernik.com.pl.

#przepisnakopernika

Reklama

3 komentarze

  1. Majka 2018/08/13 at 19:22 - Reply

    Serniczek jest przecudowny <3

  2. Piernikami zawsze z chęcią się zajadamy a z sernikiem to już w ogóle raj na ziemi 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: