Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Papryczki jalapeno w zalewie przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne papryczki w zalewie idealne na kanapki i jako dodatek do różnych dań i potraw.
4.25
z
104
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
50
minuty
minut
Rodzaj
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
4
słoiki
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na papryczki w zalewie octowej
350-500
g
papryczek jalapeno
500
ml
wody
75
g
cukru
1,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżki
gorczycy
4
kuleczki ziela angielskiego
3
listki liści laurowych
kilka ziaren pieprzu
0,5
cebuli
( pokrojonej w cienkie plasterki)
3
ząbki
czosnku
(pokrojone w plasterki)
100
ml
octu spirytusowego
Instrukcja
Jak zrobić ostre papryczki w zalewie
Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.
350-500 g papryczek jalapeno
Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek - zamieszaj i zagotuj.
500 ml wody,
75 g cukru,
1,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżki gorczycy,
4 kuleczki ziela angielskiego,
3 listki liści laurowych,
kilka ziaren pieprzu,
0,5 cebuli,
3 ząbki czosnku
Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
100 ml octu spirytusowego
Słoiki z papryką zalej zalewą - tak aby całe papryki były nią przykryte.
Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.
Film
Uwagi
Czasami dodajemy 1-2 papryczki habanero, dla bardziej pikantnego smaku. Nie można ich dodać zbyt dużo, bo są one baaardzo pikantne.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
jalapeno, ocet balsamiczny, papryczki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!