Przepis na chrupiące gofry budyniowe
Były już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem wyczerpałam już możliwe typy budyniowych pancakesów – jeśli coś ominęłam, to koniecznie dajcie mi znać ;)
Dzisiejsze gofry z budyniem, to taka trochę wariacja na temat gofrów belgijskich – a więc mamy tu słodzone ciasto drożdżowe podobnie jak przy tych słynnych gofrach, ale gofry budyniowe różnią się od nich jednak nie tylko budyniem ;)
Ciasto jest przede wszystkim dużo luźniejsze, wręcz rzadkie.
Dużo mniej dodałam też do nich cukru i przede wszystkim nie użyłam cukru perłowego, który dodajemy do gofrów belgijskich. Za to użyłam cukier aromatyzowany wanilią, aby dodatkowo podkręcić smak nadany już gofrom przez budyń (możecie użyć waniliowy lub śmietankowy).
Przygotujcie sobie najpierw wersję waniliową, czy też śmietankową, a potem możecie eksperymentować z innymi smakami budyni – ja już się zastanawiam nad goframi z budyniem malinowym – myślę, że moja córka je pokocha (Weronika jest naszym rodzinnym pożeraczem gofrów i naleśników – mimo swoich niespełna 8 lat może spokojnie zjeść moją porcję, a nawet śmiem twierdzić, że większą :D).
Gofry podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami – u mnie to była bita śmietana i świeże truskawki – mniam.
Z tej porcji otrzymacie około 14-16 małych gofrów – takich niepełnych i nieforemnych :)
Jeśli lubicie gofry, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na gofry.
Gofry budyniowe przepis do druku

Gofry budyniowe
Składniki
- 10 g świeżych drożdży (lub pół opakowania suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml mleka ciepłego
- 50 g cukru (dałam cukier aromatyzowany wanilią)
- 250 g mąki
- 1 budyń waniliowy (o wadze 40 g)
- 2 jajka rozmiar L
- 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz pozostały cukier.250 g mąki, 1 budyń waniliowy, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
- Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przepis na te gofry znalazłam u mojej imienniczki Beaty z bloga Magazyn Kuchenny :D