Gofry budyniowe

 

chrupiące gofry

 

Były już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem wyczerpałam już możliwe typy budyniowych  pancakesów – jeśli coś ominęłam, to koniecznie dajcie mi znać 😉

Dzisiejsze gofry budyniowe, to taka trochę wariacja na temat gofrów belgijskich – a więc mamy tu słodzone ciasto drożdżowe podobnie jak przy tych słynnych gofrach, ale gofry budyniowe różnią się od nich jednak nie tylko budyniem 😉

Ciasto jest przede wszystkim dużo luźniejsze, wręcz rzadkie. Dużo mniej dodałam też do nich cukru i przede wszystkim nie użyłam cukru perłowego, który dodajemy do gofrów belgijskich. Za to użyłam cukier aromatyzowany wanilią, aby dodatkowo podkręcić smak nadany już gofrom przez budyń (możecie użyć waniliowy lub śmietankowy).

Przygotujcie sobie najpierw wersję waniliową, czy też śmietankową, a potem możecie eksperymentować z innymi smakami budyni – ja już się zastanawiam nad goframi z budyniem malinowym – myślę, że moja córka je pokocha (Weronika jest naszym rodzinnym pożeraczem gofrów i naleśników – mimo swoich niespełna 8 lat może spokojnie zjeść moją porcję, a nawet śmiem twierdzić, że większą :D).

Gofry podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami – u mnie to była bita śmietana i świeże truskawki – mniam.

Z tej porcji otrzymacie około 14-16 małych gofrów – takich niepełnych i nieforemnych 🙂

 

budyniowe gofry

 

crunchy waffles

 

gofry chrupiące

 

budyniowe gofry

 

gofry z budyniem

 

gofry budyniowe

 

Gofry budyniowe

 
Autor:
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży (lub pół opakowania suszonych)
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru (dałam cukier aromatyzowany wanilią)
  • 250 g mąki
  • 1 budyń waniliowy (o wadze 40 g)
  • 2 duże jajka
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
  2. W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz resztę cukru.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
  5. Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  6. Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
 

Przepis na te gofry znalazłam u mojej imienniczki Beaty z bloga Magazyn Kuchenny 😀