chrupiące gofry

Przepis na chrupiące gofry budyniowe

Moje dzisiejsze gofry to połączenie chrupiącej, zewnętrznej warstwy z delikatnym wnętrzem, wzbogaconym o aromatyczny smak budyniu. To propozycja dla tych, którzy chcą zasmakować czegoś wyjątkowego i niespotykanego. Przygotowane na drożdżach gofry są puszyste i lekkie, a dodatek budyniu nadaje im słodkiego i kremowego smaku. Idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia lub jako deser na specjalne okazje. Spróbujcie koniecznie!

budyniowe gofry

Gofry budyniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące gofry, a do tego lubisz słodkie gofry belgijskie, to spróbuj tych gofrów z budyniem dodanym do ciasta. Na pewno Ci zasmakują :)

gofry z budyniem

Gofry budyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące drożdżowe gofry na budyniu idealne na słodkie śniadanie, deser, przekąskę czy też kolację.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour 15 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 14
Składniki

składniki na drożdżowe gofry z budyniem

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe gofry budyniowe

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko – wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
    10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz pozostały cukier.
    250 g mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Słowa kluczowe gofry drożdżowe, gofry z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
crunchy waffles

Budyniowe gofry na drożdżach – uwagi

Były już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem wyczerpałam już możliwe typy budyniowych  pancakesów – jeśli coś ominęłam, to koniecznie dajcie mi znać. Dzisiejsze gofry z budyniem, to taka trochę wariacja na temat gofrów belgijskich – a więc mamy tu słodzone ciasto drożdżowe podobnie jak przy tych słynnych gofrach, ale gofry budyniowe różnią się od nich jednak nie tylko budyniem. Ciasto jest przede wszystkim dużo luźniejsze, wręcz rzadkie. Dużo mniej dodałam też do nich cukru i przede wszystkim nie użyłam cukru perłowego, który dodajemy do gofrów belgijskich. Za to użyłam cukier aromatyzowany wanilią, aby dodatkowo podkręcić smak nadany już gofrom przez budyń (możecie użyć waniliowy lub śmietankowy).

Przygotujcie sobie najpierw wersję waniliową, czy też śmietankową, a potem możecie eksperymentować z innymi smakami budyni – ja już się zastanawiam nad goframi z budyniem malinowym – myślę, że moja córka je pokocha (Weronika jest naszym rodzinnym pożeraczem gofrów i naleśników – mimo swoich niespełna 8 lat może spokojnie zjeść moją porcję, a nawet śmiem twierdzić, że większą). Gofry podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami – u mnie to była bita śmietana i świeże truskawki – mniam.

Z tej porcji otrzymacie około 14-16 małych gofrów – takich niepełnych i nieforemnych :)

Jeśli lubicie gofry, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na gofry.

gofry chrupiące
budyniowe gofry
gofry z budyniem
gofry budyniowe

Polecane przepisy na gofry idealne na deser albo śniadanie

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na idealne gofry. Na blogu znajdziecie przepisy na gofry o przeróżnych smakach – nawet szpinakowe, czy marchewkowe. Ja tutaj na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:

Przepis na te gofry znalazłam u mojej imienniczki Beaty z bloga Magazyn Kuchenny :D