Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry budyniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące drożdżowe gofry na budyniu idealne na słodkie śniadanie, deser, przekąskę czy też kolację.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
5
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe gofry z budyniem
10
g
świeżych drożdży
((lub pół opakowania suszonych))
1
łyżeczka
cukru
300
ml
mleka
(ciepłego )
50
g
cukru
((dałam cukier aromatyzowany wanilią) - 1/4 szklanki)
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1
budyń waniliowy
((o wadze 40 g))
2
jajka
(rozmiar L)
50
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe gofry budyniowe
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
10 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
300 ml mleka
W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz pozostały cukier.
250 g mąki pszennej,
1 budyń waniliowy,
2 jajka,
50 g masła,
50 g cukru
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gofry drożdżowe, gofry z budyniem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!