Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry budyniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące drożdżowe gofry na budyniu idealne na słodkie śniadanie, deser, przekąskę czy też kolację.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
5
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe gofry z budyniem
10
g
świeżych drożdży
((lub pół opakowania suszonych))
1
łyżeczka
cukru
300
ml
mleka
(ciepłego )
50
g
cukru
((dałam cukier aromatyzowany wanilią) - 1/4 szklanki)
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1
budyń waniliowy
((o wadze 40 g))
2
jajka
(rozmiar L)
50
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe gofry budyniowe
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
10 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
300 ml mleka
W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz pozostały cukier.
250 g mąki pszennej,
1 budyń waniliowy,
2 jajka,
50 g masła,
50 g cukru
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gofry drożdżowe, gofry z budyniem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!