Przepis na pieczony naleśnik cynamonowy dutch baby

wpis sponsorowany

cynamonowy dutch baby


Dutch baby to typ pieczonego naleśnika.

Ciasto wylewamy do naczynia żaroodpornego naczynia, albo na patelnię, którą można wstawić do piekarnika i pieczemy w wysokiej temperaturze.

Charakterystyczne jest dla jego wyglądu, że podczas pieczenia mocno rośnie, wręcz puchnie, aby po upieczeniu opaść tworząc spore zagłębienie.

Samo ciasto robi się bardzo szybko – bez ubijania białek. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki.

Ja swój naleśnik zrobiłam z dodatkiem cynamonu i podałam go z dodatkiem jogurtu greckiego oraz dżemami od Stovit ❤

Polecam wam taki cynamonowy dutch baby na szybkie śniadanie, albo kolację – dajcie znać jak wam smakował :)

Zapraszam was do wypróbowania przepisów na placuszki z ricotty oraz na pieczoną owsiankę malinową :D

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


pieczony naleśnik cynamonowy naleśnik dutch baby

pieczony dutch baby pieczony naleśnik z cynamonem

cynamonowy pieczony naleśnik naleśniki z dżemem

Cynamonowy dutch baby – przepis do druku

cynamonowy dutch baby

Cynamonowy dutch baby

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 4
Kalorie 257 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na placek o wielkości około 25 cm - na 4 mniejsze porcje, lub dwie duże.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki umieść w misie i krótko zmiksuj (można to zrobić w blenderze kielichowym).
  • Jeśli naleśnik pieczesz na patelni, to rozgrzej na niej trochę masła i rozsmaruj go dokładnie pędzelkiem po całej powierzchni (jeśli używasz naczynie żaroodporne, to masło rozpuść w miseczce, a potem posmaruj formę).
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Wstaw naleśnik i piecz około 20 minut (jeśli naleśnik będzie słabo rósł, to możesz włączyć termoobieg).
  • Zaraz po upieczeniu naleśnik opadnie.
  • W zapadnięty środek nałóż jogurt naturalny oraz dżem Stovit.
  • Na konie możesz całość posypać cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 257kcalWeglowodany: 25gBiałko: 13gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit