Cynamonowy dutch baby

 

cynamonowy dutch baby

 

Dutch baby to typ pieczonego naleśnika. Ciasto wylewamy do naczynia żaroodpornego naczynia, albo na patelnię, którą można wstawić do piekarnika i pieczemy w wysokiej temperaturze.

Charakterystyczne jest dla jego wyglądu, że podczas pieczenia mocno rośnie, wręcz puchnie, aby po upieczeniu opaść tworząc spore zagłębienie.

Samo ciasto robi się bardzo szybko – bez ubijania białek. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki.

Ja swój naleśnik zrobiłam z dodatkiem cynamonu i podałam go z dodatkiem jogurtu greckiego oraz dżemami od Stovit ❤

Polecam wam taki cynamonowy dutch baby na szybkie śniadanie, albo kolację – dajcie znać jak wam smakował :)

Zapraszam was do wypróbowania przepisów na placuszki z ricotty oraz na pieczoną owsiankę malinową :D

 

pieczony naleśnik cynamonowy naleśnik dutch baby
 

pieczony dutch baby pieczony naleśnik z cynamonem
 

cynamonowy pieczony naleśnik naleśniki z dżemem
 

Cynamonowy dutch baby – przepis do druku

cynamonowy dutch baby

Cynamonowy dutch baby

Wypieki Beaty
Przepis na placek o wielkości około 25 cm - na 4 mniejsze porcje, lub dwie duże.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 4
Kalorie 257 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki umieść w misie i krótko zmiksuj (można to zrobić w blenderze kielichowym).
  • Jeśli naleśnik pieczesz na patelni, to rozgrzej na niej trochę masła i rozsmaruj go dokładnie pędzelkiem po całej powierzchni (jeśli używasz naczynie żaroodporne, to masło rozpuść w miseczce, a potem posmaruj formę).
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Wstaw naleśnik i piecz około 20 minut (jeśli naleśnik będzie słabo rósł, to możesz włączyć termoobieg).
  • Zaraz po upieczeniu naleśnik opadnie.
  • W zapadnięty środek nałóż jogurt naturalny oraz dżem Stovit.
  • Na konie możesz całość posypać cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 257kcalWeglowodany: 25gBiałko: 13gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit