Przepis na pieczony naleśnik cynamonowy dutch baby
wpis sponsorowany
Dutch baby to typ pieczonego naleśnika.
Ciasto wylewamy do naczynia żaroodpornego naczynia, albo na patelnię, którą można wstawić do piekarnika i pieczemy w wysokiej temperaturze.
Charakterystyczne jest dla jego wyglądu, że podczas pieczenia mocno rośnie, wręcz puchnie, aby po upieczeniu opaść tworząc spore zagłębienie.
Samo ciasto robi się bardzo szybko – bez ubijania białek. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki.
Ja swój naleśnik zrobiłam z dodatkiem cynamonu i podałam go z dodatkiem jogurtu greckiego oraz dżemami od Stovit ❤
Polecam wam taki cynamonowy dutch baby na szybkie śniadanie, albo kolację – dajcie znać jak wam smakował :)
Zapraszam was do wypróbowania przepisów na placuszki z ricotty oraz na pieczoną owsiankę malinową :D
Cynamonowy dutch baby – przepis do druku

Cynamonowy dutch baby
Wyposażenie
- Przepis na placek o wielkości około 25 cm - na 4 mniejsze porcje, lub dwie duże.
Składniki
- 4 jajka rozmiar L
- 2/3 szklanki mleka
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- dżem morelowy Stovit lub inny ulubiony :)
Instrukcja
- Wszystkie składniki umieść w misie i krótko zmiksuj (można to zrobić w blenderze kielichowym).
- Jeśli naleśnik pieczesz na patelni, to rozgrzej na niej trochę masła i rozsmaruj go dokładnie pędzelkiem po całej powierzchni (jeśli używasz naczynie żaroodporne, to masło rozpuść w miseczce, a potem posmaruj formę).
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Wstaw naleśnik i piecz około 20 minut (jeśli naleśnik będzie słabo rósł, to możesz włączyć termoobieg).
- Zaraz po upieczeniu naleśnik opadnie.
- W zapadnięty środek nałóż jogurt naturalny oraz dżem Stovit.
- Na konie możesz całość posypać cukrem pudrem.