Cynamonowy dutch baby

 

cynamonowy dutch baby

 

Dutch baby to typ pieczonego naleśnika. Ciasto wylewamy do naczynia żaroodpornego naczynia, albo na patelnię, którą można wstawić do piekarnika i pieczemy w wysokiej temperaturze.

Charakterystyczne jest dla jego wyglądu, że podczas pieczenia mocno rośnie, wręcz puchnie, aby po upieczeniu opaść tworząc spore zagłębienie.

Samo ciasto robi się bardzo szybko – bez ubijania białek. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki.

Ja swój naleśnik zrobiłam z dodatkiem cynamonu i podałam go z dodatkiem jogurtu greckiego oraz dżemami od Stovit ❤

Polecam wam taki cynamonowy dutch baby na szybkie śniadanie, albo kolację – dajcie znać jak wam smakował 🙂

Zapraszam was do wypróbowania przepisów na placuszki z ricotty oraz na pieczoną owsiankę malinową 😀

 

pieczony naleśnik cynamonowy naleśnik dutch baby
 

pieczony dutch baby pieczony naleśnik z cynamonem
 

cynamonowy pieczony naleśnik naleśniki z dżemem
 

Cynamonowy dutch baby – przepis do druku

Cynamonowy dutch baby

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na placek o wielkości około 25 cm - na 4 mniejsze porcje, lub dwie duże.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 4
Składniki
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • ⅔ szklanki mleka
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem morelowy Stovit lub inny ulubiony 🙂
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki umieść w misie i krótko zmiksuj (można to zrobić w blenderze kielichowym).
  2. Jeśli naleśnik pieczesz na patelni, to rozgrzej na niej trochę masła i rozsmaruj go dokładnie pędzelkiem po całej powierzchni (jeśli używasz naczynie żaroodporne, to masło rozpuść w miseczce, a potem posmaruj formę).
  3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
  4. Wstaw naleśnik i piecz około 20 minut (jeśli naleśnik będzie słabo rósł, to możesz włączyć termoobieg).
  5. Zaraz po upieczeniu naleśnik opadnie.
  6. W zapadnięty środek nałóż jogurt naturalny oraz dżem Stovit.
  7. Na konie możesz całość posypać cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 257 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 25 g Białka: 13 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit