dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Przepis na babeczki brownie z solonym karmelem

Przepis na babeczki brownie z solonym karmelem to połączenie intensywnego smaku czekoladowego brownie z delikatnym posmakiem solonego karmelu. Te małe wypieki nie tylko zaskakują bogactwem smaku, ale również łączą w sobie słodycz i sól, tworząc niezapomniane doświadczenie dla podniebienia. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych babeczek jest szybkie i satysfakcjonujące, doskonałe na słodki przerywnik w ciągu dnia czy eleganckie przyjęcia. Odkryj perfekcyjne połączenie słodkiego i słonego w przepisie na babeczki brownie z solonym karmelem!

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe babeczki pełne smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe babeczki z mega słodkim kremem maślanym z solonym karmelem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 14
Składniki

składniki na babeczki brownie:

  • 230 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 1 łyżka kawy (rozpuszczalnej (proszku))
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 g czekolady (posiekanej /czekoladowych groszków albo jak u mnie bakalii w czekoladzie )

składniki na krem z solonego karmelu:

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki brownie

  • Masło rozpuść razem z czekoladą w garnku, dodaj cukier, kawę i ekstrakt z wanilii, wymieszaj i lekko przestudź.
    230 g masła, 250 g gorzkiej czekolady, 180 g cukru, 1 łyżka kawy, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj trochę mąki do masy czekoladowej – wymieszaj łyżką.
  • Dodaj pojedynczo jajka, po każdy energicznie zamieszaj łyżką, na koniec dodaj resztę mąki i wymieszaj.
    4 jajka
  • Dodaj posiekaną czekoladę.
    około 100 g czekolady
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek – babeczki praktycznie nie rosną, możesz je więc napełnić prawie do pełna.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem słony karmel do babeczek

  • Masło rozpuść w rondelku razem z kremówką, cukrem trzcinowym i solą.
    110 g masła, 125 ml śmietany kremówki, 180 g cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki soli
  • Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  • Zestaw z ognia i lekko ostudź.
  • Przełóż karmel do misy miksera, dodawaj porcjami cukier puder i miksuj do zupełnego połączenia.
    450 g cukru pudru
  • Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki (jeśli krem jest jeszcze zbyt płynny, to schłodź go krótko w lodówce).
  • Babeczki możesz dodatkowo posypać odrobiną gruboziarnistej soli :)
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki brownie, babeczki słony karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki brownie z kremem z solonego karmelu 1

Czekoladowe babeczki słony karmel – uwagi

Dziś mam dla Was przepis na babeczki brownie z solonym karmelem, a tak dokładnie – to z kremem z solonego karmelu. Pokusiłam się o wypróbowanie kremu maślanego, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii (tzw. butter cream). Do tej pory wszelkie przepisy z kremem maślanym obchodziłam szerokim łukiem, bo gdy widziałam w szczegółach „zmiksuj masło z 3-4 szklankami cukru pudru” (tak, tak – SZKLANKAMI), to dostawałam drgawek ;)

Nie chcę tu zabrzmieć jak hipokrytka – ponieważ krem maślany wykorzystuję we wszystkich tortach obkładanych masą cukrową, ale nakładam go na tort cienką warstwą – tylko tyle, aby masa miała się do czego przykleić. Za to jedzenie łychy (albo i więcej) takiego kremu na małej babeczce, to zupełnie inna historia.

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

W tym przypadku złamałam się z kilku powodów:

  1. trzeba w końcu zajrzeć temu wilkowi w paszczę i przekonać się, czy moje obawy są słuszne
  2. stwierdziłam, że sól dodana do karmelu chociaż trochę zrównoważy słodycz
  3. ograniczyłam się do trzech szklanek cukru pudru – cztery to już gruuuba przesada ;)

A teraz moje refleksje – same babeczki brownie bardzo smaczne (zwłaszcza, że dorzuciłam do nich walające się po domu wiśnie w czekoladzie ;)) – zresztą jak brownie może być niesmaczne. Krem mimo soli zdecydowanie dla mnie za słodki – jeden plus – zjadłam tylko jedną babeczkę, a resztę spakowałam do pracy. Jak dla mnie krem dalej zdecydowanie za słodki, ale jeśli lubicie takie słodkie ulepki, to będzie Wam smakowało. Zresztą spróbujcie sami – z tego przepisu otrzymacie około 12-16 babeczek.

Ps. Polecam też wcześniejszy przepis na babeczki brownie, lub na babeczki blondie.

babeczki brownie z solonym karmelem

Przepis pochodzi z tej strony.

Polecane przepisy na babeczki czekoladowe

Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na czekoladowe babeczki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: