Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki brownie z solonym karmelem

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Dziś mam dla Was przepis na babeczki brownie z solonym karmelem, a tak dokładnie – to z kremem z solonego karmelu.

Pokusiłam się o wypróbowanie kremu maślanego, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii (tzw. butter cream).

Do tej pory wszelkie przepisy z kremem maślanym obchodziłam szerokim łukiem, bo gdy widziałam w szczegółach „zmiksuj masło z 3-4 szklankami cukru pudru” (tak, tak – SZKLANKAMI), to dostawałam drgawek 😉

Nie chcę tu zabrzmieć jak hipokrytka – ponieważ krem maślany wykorzystuję we wszystkich tortach obkładanych masą cukrową, ale nakładam go na tort cienką warstwą – tylko tyle, aby masa miała się do czego przykleić. Za to jedzenie łychy (albo i więcej) takiego kremu na małej babeczce, to zupełnie inna historia.

W tym przypadku złamałam się z kilku powodów:

  1. trzeba w końcu zajrzeć temu wilkowi w paszczę i przekonać się, czy moje obawy są słuszne
  2. stwierdziłam, że sól dodana do karmelu chociaż trochę zrównoważy słodycz
  3. ograniczyłam się do trzech szklanek cukru pudru – cztery to już gruuuba przesada 😉

A teraz moje refleksje – same babeczki bardzo smaczne (zwłaszcza, że dorzuciłam do nich walające się po domu wiśnie w czekoladzie ;)) – zresztą jak brownie może być niesmaczne 😉

Krem mimo soli zdecydowanie dla mnie za słodki – jeden plus – zjadłam tylko jedną babeczkę, a resztę spakowałam do pracy 😀

Jak dla mnie krem dalej zdecydowanie za słodki, ale jeśli lubicie takie słodkie ulepki, to będzie Wam smakowało 🙂

Zresztą spróbujcie sami – z tego przepisu otrzymacie około 12-16 babeczek.

Ps. Polecam też wcześniejszy przepis na babeczki brownie, lub na babeczki blondie.

babeczki brownie z kremem z solonego karmelu 1

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
babeczki brownie:
  • 230 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 g posiekanej czekolady/czekoladowych groszków albo jak u mnie bakalii w czekoladzie
krem z solonego karmelu:
  • 110 g masła
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 180 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki cukru pudru
Wykonanie
babeczki:
  1. Masło rozpuść razem z czekoladą w garnku, dodaj cukier, kawę i ekstrakt z wanilii, wymieszaj i lekko przestudź.
  2. Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj trochę mąki do masy czekoladowej - wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj pojedynczo jajka, po każdy energicznie zamieszaj łyżką, na koniec dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  5. Dodaj posiekaną czekoladę.
  6. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek - babeczki praktycznie nie rosną, możesz je więc napełnić prawie do pełna.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Masło rozpuść w rondelku razem z kremówką, cukrem trzcinowym i solą.
  2. Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  3. Zestaw z ognia i lekko ostudź.
  4. Przełóż karmel do misy miksera, dodawaj porcjami cukier puder i miksuj do zupełnego połączenia.
  5. Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki (jeśli krem jest jeszcze zbyt płynny, to schłódź go krótko w lodówce).
  6. Babeczki możesz dodatkowo posypać odrobiną gruboziarnistej soli 🙂
Przepis pochodzi z tej strony.

Related Post

Reklama

  • Znakomite 🙂

  • Magdalena Kowal-Marek

    czy przy tych proporcjach faktycznie udaje wam się upiec je w 20 min? bo ja pieke już 1 godzinę i 7 minut i dalej patyczek nie jest suchy…

    • Jeszcze nigdy nie piekłam żadnych babeczek dłużej niż 30 minut. Czy twój piekarnik jest w pełni sprawny?

      • Magdalena Kowal-Marek

        tak… tydzień temu robiłam babeczki, tylko z innego przepisu i wyszły. Tzn. te też są pyszne bo o dziwo się nie spaliły tylko wyrosły bardziej. Po 20 min masa w środku była dalej w stanie płynnym a one były dalej „mokre”.

      • Magdalena Kowal-Marek

        Pieczesz na termoobiegu czy grzałka góra/dół? Nie wiem czy to robi jakąś różnicę…

        • Przeważnie piekę w trybie góra/dół.

          • Magdalena Kowal-Marek

            tak jak ja….

          • Magdalena Kowal-Marek

            Czy po 3 szklankach cukru pudru krem wyszedł Ci biały? Bo mnie wyszedł jasno brązowy. A dałam ciutkę więcej cukru pudru. Mniej wiecej 3 szklanki to 360 gramów według jakiegoś przelicznika na necie. Ja dałam 400 gr i bynajmniej nie był biały… 🙁

          • Krem nie powinien być biały, bo jest na bazie karmelu.

          • Magdalena Kowal-Marek

            Czyli mam rozumieć, że babeczki na zdjęciach nie są z tego przepisu tak?

          • Babeczki są z przepisu. Krem nie jest biały, tylko karmelowy – w kolorze.

          • Magdalena Kowal-Marek

            aha… myślałam, że kolor karmelowy przypomina kolor toffi… coś z brązem itd., a nie to co na zdjęciu. Nie mam pojęcia jak Pani uzyskała taki kolor kremu w takim razie z tych proporcji. Coś się nie zgadza no ale trudno. Babeczki tak czy siak wyszły pyszne ale można po nich wpaść w sugar coma.

          • Kolor karmelu mocno zależy od tego jak długo się go robi, im dłużej karmel jest gotowany tym ma ciemniejszy kolor. Możliwe, że również użyty do karmelizowania cukier ma znaczenie. Dodatkowo kwestia kolorów w komputerach może być bardzo różna – mój mąż określił kolor kremu jako „kremowy” 🙂 A kremem można się nieźle zacukrzyć 😀

          • Magdalena Kowal-Marek

            można 🙂 ale nie zmienia faktu, że i krem i babeczki są pyszne 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux