Przepis na babeczki brownie z solonym karmelem

 

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

 

Dziś mam dla Was przepis na babeczki brownie z solonym karmelem, a tak dokładnie – to z kremem z solonego karmelu.

Pokusiłam się o wypróbowanie kremu maślanego, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii (tzw. butter cream).

Do tej pory wszelkie przepisy z kremem maślanym obchodziłam szerokim łukiem, bo gdy widziałam w szczegółach „zmiksuj masło z 3-4 szklankami cukru pudru” (tak, tak – SZKLANKAMI), to dostawałam drgawek ;)

Nie chcę tu zabrzmieć jak hipokrytka – ponieważ krem maślany wykorzystuję we wszystkich tortach obkładanych masą cukrową, ale nakładam go na tort cienką warstwą – tylko tyle, aby masa miała się do czego przykleić. Za to jedzenie łychy (albo i więcej) takiego kremu na małej babeczce, to zupełnie inna historia.

W tym przypadku złamałam się z kilku powodów:

  1. trzeba w końcu zajrzeć temu wilkowi w paszczę i przekonać się, czy moje obawy są słuszne
  2. stwierdziłam, że sól dodana do karmelu chociaż trochę zrównoważy słodycz
  3. ograniczyłam się do trzech szklanek cukru pudru – cztery to już gruuuba przesada ;)

A teraz moje refleksje – same babeczki bardzo smaczne (zwłaszcza, że dorzuciłam do nich walające się po domu wiśnie w czekoladzie ;)) – zresztą jak brownie może być niesmaczne ;)

Krem mimo soli zdecydowanie dla mnie za słodki – jeden plus – zjadłam tylko jedną babeczkę, a resztę spakowałam do pracy :D

Jak dla mnie krem dalej zdecydowanie za słodki, ale jeśli lubicie takie słodkie ulepki, to będzie Wam smakowało :)

Zresztą spróbujcie sami – z tego przepisu otrzymacie około 12-16 babeczek.

Ps. Polecam też wcześniejszy przepis na babeczki brownie, lub na babeczki blondie.

 

babeczki brownie z kremem z solonego karmelu 1

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem przepis do druku

 

dark chocolate brownie with salted caramel frosting

Babeczki brownie z solonym karmelem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 14

Składniki
  

babeczki brownie:

krem z solonego karmelu:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Masło rozpuść razem z czekoladą w garnku, dodaj cukier, kawę i ekstrakt z wanilii, wymieszaj i lekko przestudź.
  • Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj trochę mąki do masy czekoladowej - wymieszaj łyżką.
  • Dodaj pojedynczo jajka, po każdy energicznie zamieszaj łyżką, na koniec dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  • Dodaj posiekaną czekoladę.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek - babeczki praktycznie nie rosną, możesz je więc napełnić prawie do pełna.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Masło rozpuść w rondelku razem z kremówką, cukrem trzcinowym i solą.
  • Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  • Zestaw z ognia i lekko ostudź.
  • Przełóż karmel do misy miksera, dodawaj porcjami cukier puder i miksuj do zupełnego połączenia.
  • Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki (jeśli krem jest jeszcze zbyt płynny, to schłódź go krótko w lodówce).
  • Babeczki możesz dodatkowo posypać odrobiną gruboziarnistej soli :)
Słowa kluczowe czekolada, gorzka czekolada, karmel, kawa, kremówka, solony karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z tej strony.