Brownie zapewne znacie, ale nie wiem, czy wiecie, że jest też ich wersja “biała” nazywana blondie.

Gdy mam do wyboru brownie i blondie, to zdecydowanie wybiorę te pierwsze, ale i blondie mają swój urok.

Jak dla mnie są podobne do keksu :)

Do maślanego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i bakalie – najlepiej orzechy – brzmi znajomo? :)

Babeczki blondie to takie właśnie małe minikeksiki.

Ja do swoich dałam posiekaną karmelową czekoladę (moje ostatnie odkrycie) i orzechy pekan. Wierzch udekorowałam kremem z białej czekolady, mascarpone i kremówki – sam krem przepyszny i do ponownego wykorzystania.

Babeczki blondie ze względu na dużą ilość masła mogą długo postać i nie wyschną.

Myślę, że sprawdzą się także na wielkanocnym stole :)

Przy pieczeniu korzystałam z przepisu Marthy Stewart z książki “Cupcakes” (krem jest moim pomysłem).

 

babeczki blondie_5

babeczki blondie_4

babeczki blondie_2

 

babeczki blondie

 

Babeczki blondie z białą czekoladą

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

babeczki:

  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g posiekanej białej lub karmelowej czekolady
  • 50 g posiekanych orzechów - np. pekan , włoskich, laskowych
  • ewentualnie garść rodzynek lub innych bakalii

krem z białej czekolady:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym dodaj od razu łyżkę mąki.
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i pozostałą mąkę.
  • Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i orzechy.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (babeczki rosną lekko, więc można nałożyć do 3/4 wysokości).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 - 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.

krem:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Lekko ją przestudź, a następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
  • Kremem udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!