Przepis na babeczki blondie z białą czekoladą i kremem
Brownie zapewne znacie, ale nie wiem, czy wiecie, że jest też ich wersja „biała” nazywana blondie.
Gdy mam do wyboru brownie i blondie, to zdecydowanie wybiorę te pierwsze, ale i blondie mają swój urok.
Jak dla mnie są podobne do keksu :)
Do maślanego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i bakalie – najlepiej orzechy – brzmi znajomo? :)
Babeczki blondie to takie właśnie małe minikeksiki.
Ja do swoich dałam posiekaną karmelową czekoladę (moje ostatnie odkrycie) i orzechy pekan.
Wierzch udekorowałam kremem z białej czekolady, mascarpone i kremówki – sam krem przepyszny i do ponownego wykorzystania.
Babeczki z białą czekoladą ze względu na dużą ilość masła mogą długo postać i nie wyschną.
Myślę, że sprawdzą się także na wielkanocnym stole :)
Przy pieczeniu korzystałam z przepisu Marthy Stewart z książki „Cupcakes” (krem jest moim pomysłem).
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na babeczki.
Babeczki blondie przepis do druku

Babeczki blondie z białą czekoladą
Składniki
babeczki:
- 1 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 110 g masła miękkiego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g czekolady posiekanej białej lub karmelowej
- 50 g orzechów - np. pekan, włoskich, laskowych - posiekanych
- 1 garść rodzynek lub innych bakalii - ewentualnie
krem z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
Instrukcja
babeczki:
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 1 szklanka cukru pudru
- Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.1 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym dodaj od razu łyżkę mąki.2 duże jajka
- Dodaj ekstrakt z wanilii i pozostałą mąkę.1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i orzechy.50 g czekolady, 50 g orzechów
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (babeczki rosną lekko, więc można nałożyć do 3/4 wysokości).
- Piecz w 180 stopniach przez około 25 - 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
krem:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.100 g białej czekolady
- Lekko ją przestudź, a następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.250 g serka mascarpone
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.250 ml śmietany kremówki
- Kremem udekoruj babeczki.