Przepis na babeczki blondie z białą czekoladą i kremem

Brownie zapewne znacie, ale nie wiem, czy wiecie, że jest też ich wersja „biała” nazywana blondie.

Gdy mam do wyboru brownie i blondie, to zdecydowanie wybiorę te pierwsze, ale i blondie mają swój urok.

Jak dla mnie są podobne do keksu :)

Do maślanego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i bakalie – najlepiej orzechy – brzmi znajomo? :)

Babeczki blondie to takie właśnie małe minikeksiki.

Ja do swoich dałam posiekaną karmelową czekoladę (moje ostatnie odkrycie) i orzechy pekan.

Wierzch udekorowałam kremem z białej czekolady, mascarpone i kremówki – sam krem przepyszny i do ponownego wykorzystania.

Babeczki z białą czekoladą ze względu na dużą ilość masła mogą długo postać i nie wyschną.

Myślę, że sprawdzą się także na wielkanocnym stole :)

Przy pieczeniu korzystałam z przepisu Marthy Stewart z książki „Cupcakes” (krem jest moim pomysłem).

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

babeczki blondie

babeczki blondie_4

babeczki blondie

babeczki blondie

Babeczki blondie przepis do druku

babeczki blondie 2

Babeczki blondie z białą czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z białą czekoladą i orzechami.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12

Składniki

babeczki:

  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g czekolady posiekanej białej lub karmelowej
  • 50 g orzechów - np. pekan, włoskich, laskowych - posiekanych
  • 1 garść rodzynek lub innych bakalii - ewentualnie

krem z białej czekolady:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 1 szklanka cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
    1 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym dodaj od razu łyżkę mąki.
    2 duże jajka
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i pozostałą mąkę.
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i orzechy.
    50 g czekolady, 50 g orzechów
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (babeczki rosną lekko, więc można nałożyć do 3/4 wysokości).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 - 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.

krem:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady
  • Lekko ją przestudź, a następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
    250 g serka mascarpone
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Kremem udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!