Mega czekoladowe babeczki brownie z wiśniami.
Jeśli lubicie czekoladę, to te babeczki są dla Was :)
Mnóstwo w nich czekolady i gorzkiego kakao, co w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami tworzy rewelacyjne połączenie.
Ciężkie, mięsiste, sycące wnętrze skrywa delikatne i soczyste owoce – po prostu bomba :)
Zresztą wiem, że uwielbiacie wiśnie w połączeniu z czekoladowym ciastem, bo niezmiennie dużym powodzeniem cieszy się wśród Was przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami :)
Teraz możecie sobie również upiec pyszne babeczki (zamiast babeczek możecie też zrobić tradycyjne ciasto brownie w większej foremce – chociaż myślę, że taka „indywidualna” babeczka jest fajniejsza do podania).
A jeszcze ciepłe babeczki podajcie koniecznie z gałką ulubionych lodów – rozpusta do kwadratu :)
Przepis pochodzi z lipcowo/sierpniowego numeru pisma BBC Good Food i otrzymałam z niego 16 babeczek.
Babeczki brownie z wiśniami
- 175 g miękkiego masła
- 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 250 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 85 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka (roztrzepane)
- 200 g wiśni bez pestek, przekrojonych na pół
- Masło włóż do rondelka i podgrzej, w trakcie dodaj 150 g posiekanej czekolady i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj cukier oraz wanilię i wymieszaj - odstaw masę do lekkiego wystudzenia.
- Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, gorzkie kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Do suchych składników dodaj masę czekoladową oraz roztrzepane jajka i krótko wymieszaj.
- Dodaj owoce oraz pozostałe 50 g posiekanej czekolady i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
- Przełóż ciasto do przygotowanych foremek.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - babeczki mogą być lekko miękkie w środku (dojdą przy ostyganiu).
- Ciepłe babeczki podaj z lodami, a po ostudzeniu z bitą śmietaną.
A na koniec „takie kwiatki” ;)
Robię je nie pierwszy raz, są po prostu super, dziś na moje jutrzejsze urodziny w wersji bogatej z dodatkiem pokruszonej gorzkiej, mlecznej i białej czekolady ;-), oraz zamiast wiśni gruszka ;-) jestem ciekawa jak wyjdą tym razem ;-)na pewno pysznie jak zawsze ;-) chyba moje ulubione xxx
sama jestem ciekawa, koniecznie daj znać :)
wyśmienite z gruszką ;-) tutaj w UK niestety trudno o wiśnie, tak więc trzeba kombinować ;-) i dlatego ze do środka dodaję duzo czekolady to cukru w przepisie użyłam tylko 100g
W tym roku i w Polsce z wiśniami było krucho :( ale gruszki też pasują rewelacyjnie :)
Idealne na deser walentynkowy :D A czy można użyć wiśni mrożonych?
Oczywiście, że możesz użyć wiśnie mrożone :)
Super! Dziękuję :)
Ależ te babeczki obłędnie wyglądają! :)
Świetne zdjęcia! <3
Dziękuję bardzo :)