Przepis na wilgotne babeczki czekoladowe z dodaną coca colą
Kolejne babeczki czekoladowe – tym razem do ich upieczenia użyłam coca coli :D
Dzięki napojowi i maślance ciasto jest bardzo wilgotne i babeczki nie wysychają (o ile w ogóle mają szansę tyle poleżeć ;))
Ja swoje babeczki ozdobiłam masą cukrową, ale będą pyszne z ubitą śmietaną kremówką, albo z rozpuszczoną czekoladą.
Z podanej porcji otrzymacie 12 babeczek.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.
Na blogu znajdziecie całe mnóstwo ciekawych inspiracji :)
Czekoladowe babeczki z coca colą przepis do druku

Czekoladowe babeczki z coca colą
Przepis na wilgotne i pyszne czekoladowe babeczki z coca colą.
Składniki
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól.1,5 szklanki mąki, 3 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
- Coca colę zmieszaj z maślanką i ekstraktem z wanilii.3/4 szklanki coca coli, 0,5 szklanki maślanki
- Jajko zmiksuj z cukrem na puszystą masę.1 jajko, 3/4 szklanki cukru
- Dodaj mieszankę mąki w trzech turach do jajka - na zmianę z mokrymi składnikami.
- Na koniec dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wszystko razem wymieszaj.110 g masła
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Upieczone babeczki przestudź, a następnie wydrąż każdą na środku.
- W powstały dołek nałóż po łyżeczce dżemu wiśniowego.dżem
- Całość udekoruj ubitą śmietaną kremówką lub rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Przepis pochodzi ze strony Brown Eyed Baker.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!