Kolejne babeczki czekoladowe – tym razem do ich upieczenia użyłam coca coli :D

Dzięki napojowi i maślance ciasto jest bardzo wilgotne i babeczki nie wysychają (o ile wogóle mają szansę tyle poleżeć ;))

Ja swoje babeczki ozdobiłam masą cukrową, ale będą pyszne z ubitą śmietaną kremówką, albo z jakimś kremem.

Z podanej porcji otrzymacie 12 babaczek.

babeczki z coca colą2

babeczki z coca colą1

babeczki z coca colą3

 

Czekoladowe babeczki z coca colą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki coca coli (nie może być dietetyczna)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • dżem lub konfitura wiśniowa

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól. Coca colę zmieszaj z maślanką i ekstraktem z wanilii. Jajko zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mieszankę mąki w trzech turach do jajka - na zmianę z mokrymi składnikami. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Upieczone babeczki przestudź, a następnie wydrąż każdą na środku. W powstały dołek nałóż po łyżeczce dżemu wiśniowego.
  • Całość udekoruj ubitą śmietaną kremówką lub kremem.

Notatki

Przepis pochodzi ze strony Brown Eyed Baker.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!