Kolejne babeczki czekoladowe – tym razem do ich upieczenia użyłam coca coli :D
Dzięki napojowi i maślance ciasto jest bardzo wilgotne i babeczki nie wysychają (o ile wogóle mają szansę tyle poleżeć ;))
Ja swoje babeczki ozdobiłam masą cukrową, ale będą pyszne z ubitą śmietaną kremówką, albo z jakimś kremem.
Z podanej porcji otrzymacie 12 babaczek.

Czekoladowe babeczki z coca colą
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- pół łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 110 g rozpuszczonego masła
- pół szklanki maślanki
- 3/4 szklanki coca coli (nie może być dietetyczna)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- dżem lub konfitura wiśniowa
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól. Coca colę zmieszaj z maślanką i ekstraktem z wanilii. Jajko zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mieszankę mąki w trzech turach do jajka - na zmianę z mokrymi składnikami. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Upieczone babeczki przestudź, a następnie wydrąż każdą na środku. W powstały dołek nałóż po łyżeczce dżemu wiśniowego.
- Całość udekoruj ubitą śmietaną kremówką lub kremem.
Notatki
Przepis pochodzi ze strony Brown Eyed Baker.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
śliczne, smakowite i wiosenne !
Jakie kolory! wiosnę widzę :)