Przepis na babkę bananową z polewą peanut butter

babka bananowa


Taka babka bananowa „chodziła” za mną już od dłuższego czasu.

Kiedyś wycięłam sobie z jakieś gazetki przepis na babkę bananową wg Grzegorza Łapanowskiego i planowałam właśnie ją upiec.

Niestety okazało się, że kartkę z przepisem gdzieś zgubiłam.

Tak się przywiązałam już do myśli o babce z bananami, że sobie sama pomieszałam składniki i oto proszę ona – w całej swej okazałości :D

Jak zrobić bananową babkę?

Potrzebujecie tu podstawowe składniki – mąka, jajka, cukier, mleko i olej. Oraz oczywiście banany.

Ja użyłam dwa dojrzałe banany – o wadze około 100 g każdy. Banany wystarczy pokroić w plastry i potem rozgnieść dokładnie widelcem.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i potem podajemy do nich mokre i suche składniki.

Babkę pieczemy i studzimy, a potem dekorujemy polewą.

Zapewne jesteście zainteresowani czym ją polałam, co?

Otóż nie jest to karmel, ani masa kajmakowa – o nie.

To coś znacznie pyszniejszego :D

Zrobiłam polewę z masła orzechowego.

Bożżżż, jaka ona jest pyszna – nie mogłam się powstrzymać od podjadania!

Do babki bananowej pasuje wręcz idealnie – jeśli nie macie uczulenia na orzeszki ziemne, to koniecznie zróbcie ją.

A jak macie często nadmiar dojrzałych bananów, to koniecznie zajrzyjcie do mojego kącika bananowych przepisów.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe babki. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na babkę z batatami, babkę porzeczkowo-kokosową albo piękną babkę tęczową.

BABKA BANANOWA –

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.75 z 20 ocen
Postaw mi kawę
 


prosta babka bananowa

babka z orzechowym lukrem

ciasto bananowe z orzechowym lukrem

proste ciasto bananowe

babka bananowo-orzechowa

Babka bananowa przepis do druku

babka z orzechową polewą

Babka bananowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną babkę bananową z polewą orzechową.
3.75 z 20 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 12
Kalorie 180 kcal

Składniki

babka:

polewa:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta soli
  • Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.
    2 banany, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki oleju
  • Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.
    200 g cukru, 3 duże jajka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.
    125 ml śmietany kremówki, 100 g kremowego masła orzechowego
  • Dodaj cukier puder - do smaku - wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.
    2 łyżki cukru pudru
  • Polej polewą babkę.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3.3gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babka z bananami