Przepis na babkę bananową z polewą peanut butter

babka bananowa


Taka babka bananowa „chodziła” za mną już od dłuższego czasu.

Kiedyś wycięłam sobie z jakieś gazetki przepis na babkę bananową wg Grzegorza Łapanowskiego i planowałam właśnie ją upiec.

Niestety okazało się, że kartkę z przepisem gdzieś zgubiłam.

Tak się przywiązałam już do myśli o babce bananowej, że sobie sama pomieszałam składniki i oto proszę ona – w całej swej okazałości :D

Jak zrobić taką bananową babkę?

Potrzebujecie tu podstawowe składniki – mąka, jajka, cukier, mleko i olej. Oraz oczywiście banany.

Ja użyłam dwa dojrzałe banany – o wadze około 100 g każdy. Banany wystarczy pokroić w plastry i potem rozgnieść dokładnie widelcem.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i potem podajemy do nich mokre i suche składniki.

Babkę pieczemy i studzimy, a potem dekorujemy polewą.

Zapewne jesteście zainteresowani czym ją polałam, co?

Otóż nie jest to karmel, ani masa kajmakowa – o nie.

To coś znacznie pyszniejszego :D

Zrobiłam polewę z masła orzechowego.

Bożżżż, jaka ona jest pyszna – nie mogłam się powstrzymać od podjadania!

Do babki bananowej pasuje wręcz idealnie – jeśli nie macie uczulenia na orzeszki ziemne, to koniecznie zróbcie ją.

A jak macie często nadmiar dojrzałych bananów, to koniecznie zajrzyjcie do mojego kącika bananowych przepisów.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe babki.

prosta babka bananowa

babka z orzechowym lukrem

ciasto bananowe z orzechowym lukrem

proste ciasto bananowe

babka bananowo-orzechowa

Babka bananowa przepis do druku

babka z orzechową polewą

Babka bananowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną babkę bananową z polewą orzechową.
3.73 z 18 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 12
Kalorie 180 kcal

Składniki
  

babka:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.
  • Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.
  • Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.
  • Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.
  • Dodaj cukier puder - do smaku - wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.
  • Polej polewą babkę.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3.3gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babka z bananami