Przepis na babkę bananową z polewą peanut butter
Taka babka bananowa „chodziła” za mną już od dłuższego czasu.
Kiedyś wycięłam sobie z jakieś gazetki przepis na babkę bananową wg Grzegorza Łapanowskiego i planowałam właśnie ją upiec.
Niestety okazało się, że kartkę z przepisem gdzieś zgubiłam.
Tak się przywiązałam już do myśli o babce bananowej, że sobie sama pomieszałam składniki i oto proszę ona – w całej swej okazałości :D
Jak zrobić taką bananową babkę?
Potrzebujecie tu podstawowe składniki – mąka, jajka, cukier, mleko i olej. Oraz oczywiście banany.
Ja użyłam dwa dojrzałe banany – o wadze około 100 g każdy. Banany wystarczy pokroić w plastry i potem rozgnieść dokładnie widelcem.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i potem podajemy do nich mokre i suche składniki.
Babkę pieczemy i studzimy, a potem dekorujemy polewą.
Zapewne jesteście zainteresowani czym ją polałam, co?
Otóż nie jest to karmel, ani masa kajmakowa – o nie.
To coś znacznie pyszniejszego :D
Zrobiłam polewę z masła orzechowego.
Bożżżż, jaka ona jest pyszna – nie mogłam się powstrzymać od podjadania!
Do babki bananowej pasuje wręcz idealnie – jeśli nie macie uczulenia na orzeszki ziemne, to koniecznie zróbcie ją.
A jak macie często nadmiar dojrzałych bananów, to koniecznie zajrzyjcie do mojego kącika bananowych przepisów.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe babki.
Babka bananowa przepis do druku

Babka bananowa
Składniki
babka:
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 2 banany dojrzałe - - rozgniecione
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka rozmiar L
polewa:
- 100 g kremowego masła orzechowego
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.
- Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.
- Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.
- Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
- Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.
- Dodaj cukier puder - do smaku - wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.
- Polej polewą babkę.
Zakalec to jest mało
Powiedziane. Szkoda produktów na ta babkę . Takie przepisy nie powinny być udostępniane . Tyle moim zdaniem.
Zakalecale jeśli chodzi o smak babki pyszna. Na pewno jeszcze raz spróbuje
Mi też wyszedł zakalec za pierwszym razem wydaje mi sie ze to jest kwestia pieczenia musi byc dobrze wypieczone drugi raz zrobiłam w foremkach mufinkowych i rewelacja.
Niestety wyszedł zakalec :( co zrobiłam źle?
Trudno mi powiedzieć, czemu wyszedł ci zakalec, bo ciasto jest bardzo proste i z małą ilością składników. Może zbyt wcześnie otworzyłaś piekarnik, albo składniki były zbyt zimne – dobrze, gdy są w temperaturze pokojowej – w przypadku tego ciasta, to jedynie jajka miałam prosto z lodówki. Czasami na powstanie zakalca ma wpływ jeśli mieszane jest w różnych kierunkach. Mam nadzieję, że w przyszłości zakalca już nie będzie :)
Szkoda, że nie otrzymałam odpowiedzi… Będę próbować coś sama. Pozdrawiam!
Ok, ale polewę czekoladową robiłam wielokrotnie, natomiast zachwyciłam się tą orzechową, jednak fajnie byłoby, gdybyś wymyśliła coś zamiast orzeszków ziemnych… A orzechy pekan? Jak z nich zrobić polewę? Czy się da, może je podprażyć?
Jak zrobić polewę z innych orzechów- czy jest to możliwe? Niestety wszyscy jesteśmy uczuleni na ziemne…
Zrób zwykłą polewę czekoladową
Piękna babeczka!
Bardzo podoba mi się ta polewa z masła orzechowego – świetny pomysł!
Dziękuję :) ta polewa jest przepyszna :)
Polewa z masła orzechowego? Oj wiesz jak nas kusić <3
:D