Babka bananowa

 

babka bananowa

 

Taka babka bananowa „chodziła” za mną już od dłuższego czasu.

Kiedyś wycięłam sobie z jakieś gazetki przepis na babkę bananową wg Grzegorza Łapanowskiego i planowałam właśnie ją upiec.

Niestety okazało się, że kartkę z przepisem gdzieś zgubiłam.

Tak się przywiązałam już do myśli o babce bananowej, że sobie sama pomieszałam składniki i oto proszę ona – w całej swej okazałości 😀

Zapewne jesteście zainteresowani czym ją polałam, co?

Otóż nie jest to karmel, ani masa kajmakowa – o nie.

To coś znacznie pyszniejszego 😀

Zrobiłam polewę z masła orzechowego.

Bożżżż, jaka ona jest pyszna – nie mogłam się powstrzymać od podjadania, a do babki bananowej pasuje wręcz idealnie – jeśli nie macie uczulenia na orzeszki ziemne, to koniecznie zróbcie ją.

A jak macie często nadmiar dojrzałych bananów, to koniecznie zajrzyjcie do mojego kącika bananowych przepisów.

 

prosta babka bananowa

 

babka z orzechowym lukrem

 

ciasto bananowe z orzechowym lukrem

 

proste ciasto bananowe

 

babka bananowo-orzechowa

 

Babka bananowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Duża forma do babki z kominkiem.
Autor:
Typ przepisu: ciasto
Ilość: 12
Składniki
babka:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany - rozgniecione
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
polewa:
  • 100 g kremowego masła orzechowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.
  2. Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.
  4. Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
  5. Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  6. Przelej ciasto.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.
  10. Dodaj cukier puder - do smaku - wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.
  11. Polej polewą babkę.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 180 Tłuszcze: 9,5g Węglowodany: 21g Błonnik: 1g Białka: 3,3g

 

 

babka z bananami