Babka z batatami
Przepis na wilgotną cynamonową babkę z batatami
Dziś u mnie babka z batatami. To bardzo proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto idealne na jesienne dni. Ciasto wychodzi super puszyste i pachnące cynamonem, a do tego długo zachowuje świeżość. Jeśli szukaliście właśnie przepisu z wykorzystaniem batatów, to koniecznie upieczcie to ciasto!
Spis treści
Babka z batatami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie niebanalne przepisy na ciasta, to koniecznie kupcie bataty i upieczcie tą pyszną babkę.
Babka z batatami przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominem.
Składniki
składniki na babkę z batatami
- 3 bataty (większe – u mnie miały trochę ponad pół kilograma)
- 100 g masła (miękkiego)
- 250 g twarożku (lekkiego – typ ricotta, bieluch – w temperaturze pokojowej)
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki – albo do smaku)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić babkę z batatami
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra-dół).
- Bataty umyj, ułóż na blaszce i upiecz do miękkości – przez około godzinę.3 bataty
- Po upieczeniu ostudź, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i porządnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
- Masło, twarożek i cukier zmiksuj dokładnie razem.100 g masła, 250 g twarożku, 250 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu
- Do zmiksowanego masła dodaj po jednym jajku i łyżce mąki – zmiksuj do połączenia.4 jajka
- Dodaj puree z batata i zmiksuj.
- Wsypuj porcjami pozostałą mąkę i krótko miksuj – tylko do połączenia składników.
- Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
- Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odczekaj około 15 minut i ostrożnie przełóż ciasto na talerz.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo polej polewą z rozpuszczonej czekolady.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wilgotna babka z batatem – uwagi
W moich jesiennych wypiekach lubię używać naturalnie słodkie warzywa.
Często piekę wtedy ciasta marchewkowe, dyniowe i ciasta z cukinią.
Ostatnio pojawiła się u nas babka z batatami i również ona skradła nasze serca.
Dawałam ją także córce do szkoły i koledzy się o nią bili.
Jak zrobić babkę z batatów – wskazówki
Trzy większe bataty umyjcie dokładnie i upieczcie w całości w piekarniku – do miękkości.
Po upieczeniu ostudźcie je, obierzcie, pokrójcie, a następnie porządnie rozgniećcie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
Co dalej?
Miękkie masło trzeba utrzeć razem z twarożkiem i cukrem aż ładnie się połączą.
Wtedy do masy dodajemy bataty oraz mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto z batatami pieczemy do suchego patyczka i studzimy.
Ja swoją babkę z batatami po upieczeniu polałam odrobiną sosu karmelowego i posypałam cukrem pudrem.
Świetnie się też tu sprawdzi polewa z czekolady.
Wystarczy 100 g czekolady mlecznej rozpuścić w około 75 ml gorącej śmietanki kremówki i po lekkim stężeniu polać nią ciasto.
Ps.
Jeśli lubicie takie ciasta, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta z warzywami.
Polecane przepisy na ciasto z batatami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkie wypieki z batatami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z batatami
Zapraszam was dziś na pyszne i puszyste ciasto zrobione z batatami. Bataty do ciasta musicie wcześniej upiec do miękkości i potem rozgnieć albo utłuc na puree. Tak przygotowane puree dodajemy do prostego ucieranego ciasta zrobionego z masła zmiksowanego z cukrem i lekkim twarożkiem. Ciasto po upieczeniu jest super aromatyczne, a to zasługa mielonego cynamonu. Cynamon dodaje ciastu fajnego smaku i aromatu - dzięki temu ciasto jest doskonałe w chłodniejsze jesienne dni. Babkę z batatem podajcie do kubka gorącej herbaty i rozgrzejcie się :) Mam nadzieję, że mój prosty przepis opisany krok po kroku sprawi, że z miłą chęcią upieczecie to ciasto. Wykorzystane tu warzywa powodują, że ciasto jest wilgotniejsze, zdrowsze i dłużej zachowuje świeżość. Warto do ciast wykorzystywać właśnie również warzywa, a nie tylko owoce. Na blogu znajdziecie przepis na różne wypieki z warzywami - i to z bardzo różnymi, nie tylko z batatami :) Zobaczcie koniecznie. Upieczcie ciasto z batatami i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.