Przepis na wilgotną cynamonową babkę z batatami

W moich jesiennych wypiekach lubię używać naturalnie słodkie warzywa.
Często piekę wtedy ciasta marchewkowe, dyniowe i ciasta z cukinią.
Ostatnio pojawiła się u nas babka z batatami i również ona skradła nasze serca.
Dawałam ją także córce do szkoły i koledzy się o nią bili :)
Jak zrobić taką babkę z batatów?
Trzy większe bataty umyjcie dokładnie i upieczcie w całości w piekarniku – do miękkości.
Po upieczeniu ostudźcie je, obierzcie, pokrójcie, a następnie porządnie rozgniećcie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
Co dalej?
Miękkie masło trzeba utrzeć razem z twarożkiem i cukrem aż ładnie się połączą.
Wtedy do masy dodajemy bataty oraz mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka i studzimy.
Ja swoją babkę z batatami po upieczeniu polałam odrobiną sosu karmelowego i posypałam cukrem pudrem.
Świetnie się też tu sprawdzi polewa z czekolady.
Wystarczy 100 g czekolady mlecznej rozpuścić w około 75 ml gorącej śmietanki kremówki i po lekkim stężeniu polać nią ciasto.
Ps.
Jeśli lubicie takie ciasta, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta z warzywami.






Babka z batatami przepis do druku

Babka z batatami
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominem.
Składniki
- 3 bataty większe – u mnie miały trochę ponad pół kilograma
- 100 g masła miękkiego
- 250 g twarożku lekkiego – typ ricotta, bieluch – w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki – albo do smaku
- 4 jajka rozmiar L
- 375 g mąki 2,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra-dół).
- Bataty umyj, ułóż na blaszce i upiecz do miękkości – przez około godzinę.
- Po upieczeniu ostudź, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i porządnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
- Masło, twarożek i cukier zmiksuj dokładnie razem.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
- Do zmiksowanego masła dodaj po jednym jajku i łyżce mąki – zmiksuj do połączenia.
- Dodaj puree z batata i zmiksuj.
- Wsypuj porcjami mąkę i krótko miksuj – tylko do połączenia składników.
- Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
- Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odczekaj około 15 minut i ostrożnie przełóż ciasto na talerz.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo polej polewą z rozpuszczonej czekolady.