Przepis na wilgotną cynamonową babkę z batatami

babka z batatami

W moich jesiennych wypiekach lubię używać naturalnie słodkie warzywa.

Często piekę wtedy ciasta marchewkowe, dyniowe i ciasta z cukinią.

Ostatnio pojawiła się u nas babka z batatami i również ona skradła nasze serca.

Dawałam ją także córce do szkoły i koledzy się o nią bili :)

Jak zrobić taką babkę z batatów?

Trzy większe bataty umyjcie dokładnie i upieczcie w całości w piekarniku – do miękkości.

Po upieczeniu ostudźcie je, obierzcie, pokrójcie, a następnie porządnie rozgniećcie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.

Co dalej?

Miękkie masło trzeba utrzeć razem z twarożkiem i cukrem aż ładnie się połączą.

Wtedy do masy dodajemy bataty oraz mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.

Ciasto pieczemy do suchego patyczka i studzimy.

Ja swoją babkę z batatami po upieczeniu polałam odrobiną sosu karmelowego i posypałam cukrem pudrem.

Świetnie się też tu sprawdzi polewa z czekolady.

Wystarczy 100 g czekolady mlecznej rozpuścić w około 75 ml gorącej śmietanki kremówki i po lekkim stężeniu polać nią ciasto.

Ps.

Jeśli lubicie takie ciasta, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta z warzywami.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
babka z batatami i cynamonem
ciasto z batatami i cynamonem

cynamonowe ciasto z batatami
ciasto z batatami
cynamonowa babka z batatami
cynamonowa babka z batatem

Babka z batatami przepis do druku

babka z batatami

Babka z batatami

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną i prostą cynamonową babkę z pieczonymi batatami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz 20 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 12
Kalorie 238 kcal

Wyposażenie

  • Duża forma do babki z kominem.

Składniki
  

  • 3 bataty większe – u mnie miały trochę ponad pół kilograma
  • 100 g masła miękkiego
  • 250 g twarożku lekkiego – typ ricotta, bieluch – w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki – albo do smaku
  • 4 jajka rozmiar L
  • 375 g mąki 2,5 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra-dół).
  • Bataty umyj, ułóż na blaszce i upiecz do miękkości – przez około godzinę.
  • Po upieczeniu ostudź, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i porządnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  • Masło, twarożek i cukier zmiksuj dokładnie razem.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
  • Do zmiksowanego masła dodaj po jednym jajku i łyżce mąki – zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj puree z batata i zmiksuj.
  • Wsypuj porcjami mąkę i krótko miksuj – tylko do połączenia składników.
  • Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
  • Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odczekaj około 15 minut i ostrożnie przełóż ciasto na talerz.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo polej polewą z rozpuszczonej czekolady.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 238kcalWeglowodany: 34gBiałko: 7gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe babka z warzywem, wilgotna babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!