Korzenna babka z batata

 

korzenna babka z batata

 

Bataty nazywane są słodkimi ziemniakami, chociaż ziemniakami nie są :)

Mają niesamowity pomarańczowy kolor i świetnie nadają do różnych słodkich wypieków.

Ja upiekłam teraz korzenną babkę z batata.

Z dużą ilością rozgrzewających korzennych przypraw – imbirem, cynamonem, gałką i goździkami.

Ciasto nabrało dzięki nim fajnego, lekko piernikowego smaku i zapachu (który swoją drogą wręcz uwielbiam).

Tak doprawiona babka z batata idealnie wpisuje się w świąteczny, bożonarodzeniowy klimat :)

Spróbujcie koniecznie ❤❤

Zapraszam was również na pieczone oponki z batata oraz na nieziemską drożdżówkę z batatami :D

 

babka z batatem korzenna babka z lukrem
 

ciasto z batatami korzenna babka ze słodkim batatem
 

korzenna babka z batatem babka z batata
 

Korzenna babka z batata – przepis do druku

korzenna babka z batatem

Korzenna babka z batata

Wypieki Beaty
Przepis na jedną babkę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 245 kcal

Składniki
  

babka:

  • około 280-300 g puree z batata - jeden duży
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 duże jajka - rozmiar L
  • 200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki soli

lukier:

  • około 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • około 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • trochę posiekanych orzechów

Instrukcja
 

  • Aby przygotować puree z batata obierz go ze skórki, pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości - u mnie około 30 minut.
  • Po upieczeniu zlej wodę, a batata porządnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę i wystudź.
  • W misce zmiksuj batata z olejem, cukrem i jajkami.
  • W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
  • Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do formy do babki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeni odczekaj około 20 minut, następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy - pozostaw do wystudzenia.
  • Przygotuj lukier - do miseczki wsyp cukier puder, dodaj cynamon oraz syrop klonowy.
  • Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę więcej mleka.
  • Polej lukrem babkę, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 245kcalWeglowodany: 32gBiałko: 3gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Źródło przepisu.