Korzenna babka z batata
Bataty nazywane są słodkimi ziemniakami, chociaż ziemniakami nie są :)
Mają niesamowity pomarańczowy kolor i świetnie nadają do różnych słodkich wypieków.
Ja upiekłam teraz korzenną babkę z batata.
Z dużą ilością rozgrzewających korzennych przypraw – imbirem, cynamonem, gałką i goździkami.
Ciasto nabrało dzięki nim fajnego, lekko piernikowego smaku i zapachu (który swoją drogą wręcz uwielbiam).
Tak doprawiona babka z batata idealnie wpisuje się w świąteczny, bożonarodzeniowy klimat :)
Spróbujcie koniecznie ❤❤
Zapraszam was również na pieczone oponki z batata oraz na nieziemską drożdżówkę z batatami :D






Korzenna babka z batata – przepis do druku
Korzenna babka z batata
- około 280-300 g puree z batata - jeden duży
- 200 g (1 szklanka) cukru
- ⅔ szklanki oleju
- 2 duże jajka - rozmiar L
- 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki soli
- około 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- około 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- trochę posiekanych orzechów
- Aby przygotować puree z batata obierz go ze skórki, pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości - u mnie około 30 minut.
- Po upieczeniu zlej wodę, a batata porządnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę i wystudź.
- W misce zmiksuj batata z olejem, cukrem i jajkami.
- W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
- Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do formy do babki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeni odczekaj około 20 minut, następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy - pozostaw do wystudzenia.
- Przygotuj lukier - do miseczki wsyp cukier puder, dodaj cynamon oraz syrop klonowy.
- Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę więcej mleka.
- Polej lukrem babkę, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.
Źródło przepisu.
Zostaw komentarz