korzenna babka z batata

Przepis na korzenną babkę z batata

Dziś u mnie korzenna babka z batata, którą pokochasz jeśli lubisz niebanalne ciasta. Lubisz ciasta z wykorzystaniem warzyw? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj razem ze mną taką babkę z batata z aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami. Ciasto wychodzi przepyszne i fajnie wilgotne. To bardzo ciekawa alternatywa dla naszego rodzimego piernika. Polecam!

korzenna babka z lukrem

Korzenna babka z batata przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne i aromatyczne ciasta pieczone z warzywami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z batatem.

korzenna babka z batatem

Korzenna babka z batata przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i aromatyczną babkę z puree z batata.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 16
Kalorie 245 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę z batatem:

  • około 280-300 g puree z batata ( – z mniej więcej jednego dużego)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 160 ml oleju
  • 2 jajka ( – rozmiar L)
  • 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki soli

składniki na lukier cynamonowy do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić korzenną babkę z batetem

  • Aby przygotować puree z batata obierz go ze skórki, pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości – u mnie około 30 minut.
    około 280-300 g puree z batata
  • Po upieczeniu zlej wodę, a batata porządnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę i wystudź.
  • W misce zmiksuj batata z olejem, cukrem i jajkami.
    200 g cukru, 160 ml oleju, 2 jajka
  • W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 0,5 łyżeczki soli
  • Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do formy do babki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeni odczekaj około 20 minut, następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy – pozostaw do wystudzenia.
  • Przygotuj lukier – do miseczki wsyp cukier puder, dodaj cynamon oraz syrop klonowy.
    około 150 g cukru pudru, 1,5 łyżki syropu klonowego, 1 szczypta cynamonu
  • Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę więcej mleka.
    około 2 łyżki mleka
  • Polej lukrem babkę, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.
    trochę orzechów
Notatki
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 245kcalWeglowodany: 32gBiałko: 3gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe babka z batatów, ciasto z batatem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z batatem

Korzenna babka z batatem – uwagi

Bataty nazywane są słodkimi ziemniakami, chociaż ziemniakami nie są :)

Mają niesamowity pomarańczowy kolor i świetnie nadają do różnych słodkich wypieków.

Ja upiekłam teraz korzenną babkę z batata.

Z dużą ilością rozgrzewających korzennych przypraw – imbirem, cynamonem, gałką i goździkami.

Ciasto nabrało dzięki nim fajnego, lekko piernikowego smaku i zapachu (który swoją drogą wręcz uwielbiam).

Tak doprawiona babka z batata idealnie wpisuje się w świąteczny, bożonarodzeniowy klimat :)

Spróbujcie koniecznie ❤❤

Zapraszam was również na pieczone oponki z batata oraz na nieziemską drożdżówkę z batatami :D

ciasto z batatami korzenna babka ze słodkim batatem
korzenna babka z batatem babka z batata

Źródło przepisu.

Polecane przepisy na ciasta z warzywami

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta pieczone z różnymi warzywami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: