Drożdżówka z batata z orzechami i lukrem

 

drożdżówki z batatami i orzechami
 

Bataty – nazywane również słodkimi ziemniakami – pochodzą ze Środkowej Ameryki. Nie są one jeszcze u nas bardzo popularne, ale warto zaznajomić się z tym warzywem, gdyż mają wiele cennych składników.

Istnieje około 400 różnych odmian batatów – różnią się one kolorem skórki i miąższu.

Odmiany o żółtym/pomarańczowym miąższu – najczęściej dostępne u nas – są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Moje dzieci tak średnio pozytywnie reagują na bataty, ale jak są w formie przerobionej, to nawet się nie orientują i wcinają.

Jak na przykład w tej drożdżówce z batata i orzechów :)

Ugotowanego i ugniecionego batata dodałam do ciasta – nadał on drożdżówce pięknego żółtego koloru.

Ciasto rozwałkowałam, posypałam cynamonem i orzechami i upiekłam – mówię wam – raj dla podniebienia.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasta drożdżowe.

Zapraszam na bułeczki kokosowe, drożdżową melbę, odrywany makowiec, albo na puszyste bułeczki dynie.

 

ciasto drożdżowe z batatami i orzechami  ciasto z orzechami i batatami
 

ciasto drożdżowe z batatów  ciasto drożdżowe z orzechami i batatem
 

bułeczki z orzechami  bułeczki z batatem i orzechami

Przepis do druku

bułeczki z orzechami

Drożdżówka z batata z orzechami

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto drożdżowe o średnicy około 22 cm lub na 8 bułeczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 8
Kalorie 326 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

dodatkowo:

  • 40 g (2 lekko czubate łyżki) miękkiego masła
  • około 40 g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • około 40 g (około pół szklanki) posiekanych orzechów włoskich

lukier:

Instrukcja
 

  • Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  • Wierzch posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i orzechami.
  • Zwiń w rulon, ostrym nożem pokrój na 8 kawałków.
  • Blaszkę o średnicy około 22 cm posmaruj olejem, ułóż w niej luźno bułeczki.
  • Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół), piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Zrób lukier - do cukru pudru dodaj śmietanę kremówkę oraz po trochu mleko - 2-3 łyżki - wymieszaj.
  • Lukrem posmaruj ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 326kcalWeglowodany: 50gBiałko: 6gTłuszcz: 11.7gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!