Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Drożdżówka z batata z orzechami

By |2018-11-09T21:03:10+00:002018 Listopad 12th|Ciasta drożdżowe, Warzywa na słodko|

Drożdżówka z batata z orzechami i lukrem

 

drożdżówki z batatami i orzechami
 

Bataty – nazywane również słodkimi ziemniakami – pochodzą ze Środkowej Ameryki. Nie są one jeszcze u nas bardzo popularne, ale warto zaznajomić się z tym warzywem, gdyż mają wiele cennych składników.

Istnieje około 400 różnych odmian batatów – różnią się one kolorem skórki i miąższu.

Odmiany o żółtym/pomarańczowym miąższu – najczęściej dostępne u nas – są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Moje dzieci tak średnio pozytywnie reagują na bataty, ale jak są w formie przerobionej, to nawet się nie orientują i wcinają.

Jak na przykład w tej drożdżówce z batata i orzechów 🙂

Ugotowanego i ugniecionego batata dodałam do ciasta – nadał on drożdżówce pięknego żółtego koloru.

Ciasto rozwałkowałam, posypałam cynamonem i orzechami i upiekłam – mówię wam – raj dla podniebienia.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasta drożdżowe.

Zapraszam na bułeczki kokosowe, drożdżową melbę, odrywany makowiec, albo na puszyste bułeczki dynie.

 

ciasto drożdżowe z batatami i orzechami  ciasto z orzechami i batatami
 

ciasto drożdżowe z batatów  ciasto drożdżowe z orzechami i batatem
 

bułeczki z orzechami  bułeczki z batatem i orzechami

Przepis do druku

Drożdżówka z batata z orzechami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na ciasto drożdżowe o średnicy około 22 cm lub na 8 bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 8
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 175 g ugotowanego batata
  • około 250 g (ponad 1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 25 g (2 lekko czubate łyżki) cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 25 ml (około 2,5 łyżki) oleju
dodatkowo:
  • 40 g (2 lekko czubate łyżki) miękkiego masła
  • około 40 g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • około 40 g (około pół szklanki) posiekanych orzechów włoskich
lukier:
  • 100 g (niepełna szklanka) cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • mleko - do konsystencji
Wykonanie
  1. Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
  2. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  6. Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  7. Wierzch posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i orzechami.
  8. Zwiń w rulon, ostrym nożem pokrój na 8 kawałków.
  9. Blaszkę o średnicy około 22 cm posmaruj olejem, ułóż w niej luźno bułeczki.
  10. Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  11. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół), piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  12. Po upieczeniu ostudź.
  13. Zrób lukier - do cukru pudru dodaj śmietanę kremówkę oraz po trochu mleko - 2-3 łyżki - wymieszaj.
  14. Lukrem posmaruj ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 326 Tłuszcze: 11,7 g Węglowodany: 50 g Błonnik: 2 g Białka: 6 g

 

 

 

Reklama

8 komentarzy

  1. Zdzisław 2018/11/15 at 14:44 - Reply

    Ależ pięknie wyglądają – idealny pomysł na przekąskę do pracy czy na sobotnie śniadanie 🙂

  2. Konesso 2018/11/13 at 13:45 - Reply

    Wow! Jeszcze nigdy nie słyszeliśmy o drożdżówkach z batata, świetny pomysł!

  3. Kulinarne Wyskoki 2018/11/12 at 21:36 - Reply

    Wow- super pomysł na wykorzystanie batatów! Piękne jesienne drożdżóweczki 🙂

  4. Candy Pandas 2018/11/12 at 17:24 - Reply

    Robiłyśmy drożdżówki z dynią ale z batatem jeszcze nie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: