drożdżówki z batatami i orzechami

Przepis na zakręconą drożdżówkę z batata z orzechami i lukrem

Dziś coś dla wielbicieli drożdżowych bułeczek – drożdżówka z batata z orzechami i cynamonem. To trochę taka wariacja na temat bułeczek cynamonowych, tyle że do ciasta drożdżowego dodałam puree z batata. Ciasto drożdżowe zawinięte z cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami po upieczeniu jest mega aromatyczne, puszyste i fajnie słodkie – szczególnie jeśli bułeczki drożdżowe posmarujecie lukrem. Gorąco polecam!

ciasto z orzechami i batatami

Drożdżówka z batata z orzechami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta drożdżowe, to tej jesieni koniecznie upiecz taką z batatem i chrupiącymi orzechami.

bułeczki z orzechami

Drożdżówka z batata z orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z puree z batata i chrupiącymi orzechami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 hours 25 minut
Porcje 8
Kalorie 326 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na ciasto drożdżowe o średnicy około 22 cm lub na 8 bułeczek.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe z batatami

składniki na nadzienie do drożdżówki z batatem

składniki na lukier:

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżówki z batatami i orzechami

  • Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę – ostudź.
    175 g batata
  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 50 ml mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    około 250 g mąki pszennej, 25 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 25 ml oleju
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  • Wierzch posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i orzechami.
    40 g masła, ok 40 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ok 40 g orzechów włoskich
  • Zwiń w rulon, ostrym nożem pokrój na 8 kawałków.
  • Blaszkę o średnicy około 22 cm posmaruj olejem, ułóż w niej luźno bułeczki.
  • Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół), piecz bułeczki przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Zrób lukier – do cukru pudru dodaj śmietanę kremówkę oraz po trochu mleko – 2-3 łyżki – wymieszaj.
    100 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany kremówki, mleko
  • Lukrem posmaruj ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 326kcalWeglowodany: 50gBiałko: 6gTłuszcz: 11.7gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe bułeczki z batatami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z batatów

Ciasto drożdżowe z batatem i orzechami – uwagi

Bataty – nazywane również słodkimi ziemniakami – pochodzą ze Środkowej Ameryki. Nie są one jeszcze u nas bardzo popularne, ale warto zaznajomić się z tym warzywem, gdyż mają wiele cennych składników.

Istnieje około 400 różnych odmian batatów – różnią się one kolorem skórki i miąższu.

Odmiany o żółtym/pomarańczowym miąższu – najczęściej dostępne u nas – są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E (więcej na stronie Poradnik zdrowie).

Moje dzieci tak średnio pozytywnie reagują na bataty, ale jak są w formie przerobionej, to nawet się nie orientują i wcinają.

Jak na przykład w tej drożdżówce z batata i orzechów :)

ciasto drożdżowe z orzechami i batatem

Jak zrobić ciasto drożdżowe z batatami – wskazówki

Samo ciasto drożdżowe jest bardzo podstawowe i proste, jedyna zmiana jaka w nim jest do dodatek puree z batata. To warzywo nadaje ciastu drożdżowemu fajnego słonecznego koloru oraz zapewnia mu większą wilgotność.

Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby sobie spokojnie wyrosło – zwykle zajmuje to koło godziny.

Co jeśli w mieszkaniu jest dość chłodno? Polecam schować miskę z ciastem do piekarnika.

Ja go włączam na tryb góra/dół i włączam temperaturę 30-35 stopni (nie wyższą!!) i tak zostawiam ciasto. Zwykle w piekarniku wyrasta bardzo szybko, bo ma ciepło i brak przewiewów.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniotłam – już na blacie lekko posypanym mąką.

Ciasto drożdżowe następnie rozwałkowałam, posypałam cynamonem i orzechami i upiekłam – mówię wam – raj dla podniebienia.

Myślę, że i wam ta drożdżówka z batata z orzechami zasmakuje.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasta drożdżowe.

Zapraszam na bułeczki kokosowe, drożdżową melbę, odrywany makowiec, albo na puszyste bułeczki dynie.

bułeczki z orzechami
bułeczki z batatem i orzechami
ciasto drożdżowe z batatami i orzechami

Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne, puszyste drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: