Przepis na zakręconą drożdżówkę z batata z orzechami i lukrem
Bataty – nazywane również słodkimi ziemniakami – pochodzą ze Środkowej Ameryki. Nie są one jeszcze u nas bardzo popularne, ale warto zaznajomić się z tym warzywem, gdyż mają wiele cennych składników.
Istnieje około 400 różnych odmian batatów – różnią się one kolorem skórki i miąższu.
Odmiany o żółtym/pomarańczowym miąższu – najczęściej dostępne u nas – są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E (więcej na stronie Poradnik zdrowie).
Moje dzieci tak średnio pozytywnie reagują na bataty, ale jak są w formie przerobionej, to nawet się nie orientują i wcinają.
Jak na przykład w tej drożdżówce z batata i orzechów :)
Ugotowanego i ugniecionego batata dodałam do ciasta – nadał on drożdżówce pięknego żółtego koloru.
Ciasto rozwałkowałam, posypałam cynamonem i orzechami i upiekłam – mówię wam – raj dla podniebienia.
Myślę, że i wam ta drożdżówka z batata z orzechami zasmakuje.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasta drożdżowe.
Zapraszam na bułeczki kokosowe, drożdżową melbę, odrywany makowiec, albo na puszyste bułeczki dynie.
Drożdżówka z batata z orzechami – przepis do druku

Drożdżówka z batata z orzechami
Wyposażenie
- Przepis na ciasto drożdżowe o średnicy około 22 cm lub na 8 bułeczek.
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 50 ml mleka ciepłego
- 175 g ugotowanego batata
- około 250 g mąki pszennej (ponad 1,5 szklanki)
- 25 g cukru (2 lekko czubate łyżki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 jajko
- 25 ml oleju (około 2,5 łyżki)
dodatkowo:
- 40 g miękkiego masła (2 lekko czubate łyżki)
- ok 40 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ok 40 g orzechów włoskich (około pół szklanki) posiekanych
lukier:
- 100 g cukru pudru (niepełna szklanka)
- 1 łyżka śmietany kremówki
- mleko - do konsystencji
Instrukcja
- Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Wierzch posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i orzechami.
- Zwiń w rulon, ostrym nożem pokrój na 8 kawałków.
- Blaszkę o średnicy około 22 cm posmaruj olejem, ułóż w niej luźno bułeczki.
- Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół), piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Zrób lukier - do cukru pudru dodaj śmietanę kremówkę oraz po trochu mleko - 2-3 łyżki - wymieszaj.
- Lukrem posmaruj ciasto.