Babka z awokado - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babka z awokado

By | 2018-07-29T15:20:37+00:00 2018 Sierpień 3rd|Babki, Warzywa na słodko|

Babka z awokado

 

babka z awokado

 

Lubię takie eksperymenty jak ta babka z awokado.

Uważam, że warzywa dodawane do słodkich wypieków, powodują, że są one wilgotniejsze, dłużej utrzymują świeżość i są do tego zdrowsze 🙂

W taki niebanalny sposób możecie przemycić do diety dodatkową porcję warzyw, a na dodatek nikt się nie zorientuje – szczególnie ma to znaczenie przy dzieciach.

Jeśli wasze dzieci (podobnie jak moje) kręcą nosem przy jedzeniu warzyw (albo wręcz przeciwnie – uwielbiają je), to wypróbujcie również inne przepisy  z wykorzystaniem awokado i innych warzyw – na blogu są już między innymi takie przepisy jak lody z awokado, zdrowe czekoladowe ciasteczka z awokado, czekoladowa tarta z awokado, ciasto czekoladowo-dyniowe (przepyszne), ciasto marchewkowo-cukiniowe, czy też ciasto pietruszkowe.

Wszystkie te przepisy są pyszne, więc gorąco je polecam.

I oczywiście dajcie znać jak wam smakowała ta babka z awokado 🙂

 

babka z lukrem

 

ciasto z awokado

 

babka z awokado

 

prosta babka

 

Babka z awokado
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą babkę - ciasto można też upiec w formie keksowej - takiej mniej więcej o długości około 25 cm (raczej nie krótszej).
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
babka:
  • 1 dojrzałe awokado (takie około 220 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 350 g (2 i ⅓ szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g zmielonych migdałów (ostatecznie można pominąć)
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • posiekane pistacje do posypania
Wykonanie
  1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, pokrój go na mniejsze kawałki, dodaj sok z cytryny oraz kefir lub maślankę i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami.
  4. Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
  5. Wsyp w dwóch, trzech porcjach mąkę i miksuj tylko do połączenia składników - nie miksuj za długo, bo babka po upieczeniu będzie twarda.
  6. Przelej ciasto do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.
  9. Aby przygotować lukier dodawaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - aż lukier nabierze lekko lejącej konsystencji.
  10. Polej lukrem babkę i posyp ją posiekanymi pistacjami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 344 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 42,5 g Błonnik: 1,3 g Białka: 6 g

 

 

babka z awokado

Źródło. – podaję z moimi zmianami

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/08/04 at 11:34 - Reply

    Kiedyś zrobiłyśmy ciasto z awokado ale zgorzkniało :/ Podobno to była wina właśnie awokado. Ta babka nie gorzknieje na drugi dzień? Bo teraz boimy się próbować ponownie eksperymentów z pieczeniem awokado 😀

    • wypiekibeaty 2018/08/04 at 19:51 - Reply

      Hmm, u mnie była kilka dni i nikt kto ją jadł nie miał takiego odczucia

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: