Przepis na wilgotną babkę z awokado

 

babka z awokado

 

Lubię takie eksperymenty jak ta babka z awokado.

Uważam, że warzywa dodawane do słodkich wypieków, powodują, że są one wilgotniejsze, dłużej utrzymują świeżość i są do tego zdrowsze :)

W taki niebanalny sposób możecie przemycić do diety dodatkową porcję warzyw, a na dodatek nikt się nie zorientuje – szczególnie ma to znaczenie przy dzieciach.

Jeśli wasze dzieci (podobnie jak moje) kręcą nosem przy jedzeniu warzyw (albo wręcz przeciwnie – uwielbiają je), to wypróbujcie również inne przepisy  z wykorzystaniem awokado i innych warzyw – na blogu są już między innymi takie przepisy jak lody z awokado, zdrowe czekoladowe ciasteczka z awokado, czekoladowa tarta z awokado, ciasto czekoladowo-dyniowe (przepyszne), ciasto marchewkowo-cukiniowe, czy też ciasto pietruszkowe.

Wszystkie te przepisy są pyszne, więc gorąco je polecam.

I oczywiście dajcie znać jak wam smakowała ta babka z awokado :)

 

babka z lukrem

 

ciasto z awokado

 

babka z awokado

 

prosta babka

<

p style=”text-align: center;”>

Babka z awokado przepis do druku

 

babka z awokado

Babka z awokado

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjną wilgotną babkę z awokado.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 15
Kalorie 344 kcal

Wyposażenie

  • Forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości około 25-30 cm.

Składniki
  

babka:

  • 1 awokado dojrzałe (takie około 220 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml kefiru /maślanki/jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 225 g masła miękkiego
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 350 g mąki (2 i 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g zmielonych migdałów (ostatecznie można pominąć)

lukier:

Instrukcja
 

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, pokrój go na mniejsze kawałki, dodaj sok z cytryny oraz kefir lub maślankę i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami.
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
  • Wsyp w dwóch, trzech porcjach mąkę i miksuj tylko do połączenia składników - nie miksuj za długo, bo babka po upieczeniu będzie twarda.
  • Przelej ciasto do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.
  • Aby przygotować lukier dodawaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - aż lukier nabierze lekko lejącej konsystencji.
  • Polej lukrem babkę i posyp ją posiekanymi pistacjami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 344kcalWeglowodany: 42.5gBiałko: 6gTłuszcz: 17gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

babka z awokado

Źródło – Kulinarna mekka – podaję z moimi zmianami