Sernik bananowy na czekoladowym spodzie
Sernik bananowy dołącza do mojej – jak się okazuje – bardzo bogatej kolekcji ciast z twarogiem.
Sama ostatnio szukałam jakiego starego przepisu na sernik i zdziwiłam się ile już mam przepisów w tej kategorii.
Nie jestem pewna, czy to przypadkiem nie jest najliczniejsza kategoria pod względem zamieszczonych przepisów – zresztą sami zobaczcie tutaj.
Zaskakujące dla mnie jest to, jak bardzo zmienił się mi smak, bo kiedyś wręcz nie cierpiałam serników, a po ciążach (sądzę, że tu nastąpiła ta zmiana) mam ciągle ochotę na jakiś pyszny serniczek i ciągle myślę, jaki by tu upiec ;)
Mam nadzieję, że Wy również lubicie serniki i ciasta z twarogiem i dzięki mojemu uwielbieniu możecie przygotowywać ciągle nowe serniki o nowych smakach.
Tym razem upiekłam sernik bananowy z wykorzystaniem nowego budyniu Dr. Oetkera – przez przypadek wypatrzyłam, że zrobili budyń bananowy i od razu oczywiście go zakupiłam.
Śledząc liczne amerykańskie blogi, często natykałam się na przepisy z wykorzystaniem budyni bananowego i strasznie mi go brakowało w Polsce. Teraz się cieszę, że również u nas można dostać taki smak :)
Oprócz budyniu bananowego do masy sernikowej dałam jednego dużego banana, a całość upiekłam na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem gorzkiego kakao (możecie od razu użyć ciasteczka czekoladowe).
Wierzch ciasta to krem z kremówki i serka mascarpone obsypany gorzkim kakao i wiórkami z czekolady mlecznej.
Całość rewelacyjna – gorąco polecam!

Sernik bananowy
Składniki
ciasteczkowy spód:
- 200 g ciasteczek (użyłam maślane z cukrem)
- około 60 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka gorzkiego kakao (możesz od razu użyć ciasteczka czekoladowe)
masa sernikowa:
- 1 kg dobrego sera na serniki (użyłam Piątnicy w wiaderku)
- 1 duży banan (mój miał przed obraniem 200 g)
- 1 budyń bananowy (użyłam dr. Oetker)
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
masa śmietanowa:
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru - lub do smaku
- gorzkie kakao do oprószenia
- opcjonalnie wiórki z czekolady do posypania
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj, albo włóż do mocnego worka i rozbij wałkiem.
- Dodaj masło oraz kakao, wymieszaj - jeśli masa jest za mało lepka możesz dodać trochę masła, ale nie przesadzaj z jego ilością, ciasteczka mają być bardziej sypkie.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do foremki wsyp ciastka i przy pomocy łyżeczki ugniataj masę wokół brzegów tortownicy do wysokości około 3 cm.
- Resztę ciasteczek ugnieć na dnie foremki.
ciasto:
- Do dużej miski włóż twaróg, dodaj cukier, jajka, budyń i jogurt naturalny.
- Banana pokrój w plasterki i rozgnieć widelcem - dodaj do miski.
- Wszystkie składniki zmiksuj - tylko do momentu zniknięcia grudek.
- Przelej ciasto do tortownicy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny (środek ciasta po poruszeniu foremką, nie może się ruszać).
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw sernik w środku do zupełnego wystudzenia.
- Wystudzone ciasto włóż do lodówki i schłódź przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
krem śmietanowy:
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
- Miksuj do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
- Wyłóż krem na sernik, posyp wierzch gorzkim kakao i wiórkami z czekolady (czekoladę wystarczy "obrać" nożykiem szczelinowym do obierania warzyw).
Jakiej średnicy formy potrzebuję?
Ja używałam taką o średnicy 22 cm.
Rewelacyjny :)
dziękuję :)
Fantastyczny :)
Też kocham serniki, więc na nie przepisów nigdy za wiele ;)
Dziękuję :)
No i bardzo dobrze, bo przepisów na sernik nigdy za wiele :D :D
To prawda :D