Cynamonowy sernik z jabłkami

 

cynamonowy sernik z jabłkami

 

Cynamonowy sernik z jabłkami to idealne jesienne ciasto.

Aromatyczne, pachnące cynamonem, z pysznym kruchym ciastem i  masą jabłek.

Idealnie wręcz smakuje z polane sosem toffee – polecam wam przygotowanie go samodzielnie. Na blogu jest kilka przepisów na taki domowy sos karmelowy, ale jeśli się boicie sami go zrobić, to koniecznie wypróbujcie przepis na sos ekspresowy. Nie będziecie musieli rozpuszczać cukru na patelni 😀 Obiecuję 😀

Wracając do sernika – jest szybki i prosty do przygotowania.

Smakuje nieziemsko.

Wygląda rewelacyjnie.

Wszyscy go pokochają 🙂

To co? Kiedy robicie? 😀

Ps. Zachęcam was do wypróbowania również innych moich przepisów na serniki.

 

cynamonowy sernik z jabłkami cynamonowy sernik z kruszonką
 

sernik z jabłkami i cynamonem sernik z kruszonką
 

sernik z jabłkami i kruszonką sernik z jabłkami
 

Cynamonowy sernik z jabłkami – przepis do druku

 

Cynamonowy sernik z jabłkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 170 g masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 żółtka
masa twarogowa:
  • 1 kg dobrego twarogu - użyłam z wiaderka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
jabłka:
  • pół kg jabłek - obranych i pokrojonych w niedużą kostkę
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie - trochę cukru
Wykonanie
  1. Przygotuj kruche ciasto - połącz razem wszystkie składniki tworząc kruszonkę.
  2. Formę do pieczenia o rozmiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Przełóż mniej więcej ⅔ ciasta i wylep nim dno formy.
  4. Podpiecz spód w 180 stopniach przez około 15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj masę twarogową.
  6. Zmiksuj razem twaróg, jajka, cukier, mąkę, jogurt naturalny i cynamon.
  7. Wylej masę na podpieczony spód.
  8. Pokrojone jabłka zmieszaj z cynamonem i mąką ziemniaczaną - jeśli jabłka są kwaskowate, to możesz dodać do nich trochę cukru.
  9. Wyłóż jabłka na wierzch ciasta, a na nie wyłóż pozostałe ciasto.
  10. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  12. Schłódź ciasto przez kilka godzin w lodówce.
  13. Przy podaniu polej wierzch ciasta sosem karmelowym 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 265 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 7 g