Sernik ze śliwkami
Sernik ze śliwkami na cynamonowym spodzie poleca się na jesień :)
Takie ciasto jest idealne na tą porę roku – ciasteczkowy, cynamonowy, delikatny spód, do tego kremowy i delikatny sernik, a na koniec masa smażonych śliwek ….
Mówię Wam – to jest pyyyyyszne :D
A do tego upieczecie sporą blachę ciasta, więc ostatecznie możecie podzielić się nim z innymi ;)
Ja ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w ciastach (okazuje się, że smakują równie smacznie, o ile nie lepiej, a do tego są chociaż odrobinę mniej kaloryczne) – jeśli lubicie słodkie ciasta, to radzę spróbować masę sernikową i w razie czego ją dosłodzić.
Pojawiały się na blogu komentarze dotyczące słodkości kremu, czy ciasta – więc przypominam, że słodkość to rzecz gustu i nikt nie zabrania ciasta dosłodzić, albo zmniejszyć ilość cukru ;)
A teraz wracamy do serniczka – przygotujcie sobie blachę o wielkości około 20/40 cm i do dzieła.

Sernik ze śliwkami
Składniki
spód:
- 300 g ciasteczek
- około 80 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
masa twarogowa:
- 1 kg dobrego sera na serniki (polecam Piątnicę)
- 3/4 szklanki naturalnego jogurtu
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
- sok z połowy cytryny
- około 150 g cukru (mniej więcej 3/4 szklanki)
- 50 g mąki pszennej
smażone śliwki:
- około pół kilograma śliwek
- 30 g masła
- 50 g cukru - lub do smaku
Instrukcja
smażone śliwki:
- Śliwki przekrój i usuń pestki.
- Pokrój owoce w dużą kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i cukier, smaż aż owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
- Gotowe owoce ostudź.
spód:
- Ciasteczka zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cynamon, wymieszaj - masa może być lekko sypka.
- Formę o wielkości około 20/40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wysyp masę ciasteczkową, rozprowadź równą warstwą po dnie, a następnie ugnieć.
sernik:
- Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
- Wyłóż sernik na spód z ciasteczek.
- Na sernik wyłóż śliwki.
- Całość możesz posypać odrobiną cynamonu.
- Sernik piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.
- Po upieczeniu ostudź.
- Do podania możesz ciasto posypać dodatkowo płatkami migdałowymi.