Sernik ze śliwkami

 

sernik z cynamonem

 

Sernik ze śliwkami na cynamonowym spodzie poleca się na jesień :)

Takie ciasto jest idealne na tą porę roku – ciasteczkowy, cynamonowy, delikatny spód, do tego kremowy i delikatny sernik, a na koniec masa smażonych śliwek ….

Mówię Wam – to jest pyyyyyszne :D

A do tego upieczecie sporą blachę ciasta, więc ostatecznie możecie podzielić się nim z innymi ;)

Ja ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w ciastach (okazuje się, że smakują równie smacznie, o ile nie lepiej, a do tego są chociaż odrobinę mniej kaloryczne) – jeśli lubicie słodkie ciasta, to radzę spróbować masę sernikową i w razie czego ją dosłodzić.

Pojawiały się na blogu komentarze dotyczące słodkości kremu, czy ciasta – więc przypominam, że słodkość to rzecz gustu i nikt nie zabrania ciasta dosłodzić, albo zmniejszyć ilość cukru ;)

A teraz wracamy do serniczka – przygotujcie sobie blachę o wielkości około 20/40 cm i do dzieła.

sernik ze śliwkami

 

sernik z owocami

 

sernik

 

sernik ze śliwkami

 

sernik z cynamonem

Sernik ze śliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

  • 300 g ciasteczek
  • około 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

masa twarogowa:

smażone śliwki:

  • około pół kilograma śliwek
  • 30 g masła
  • 50 g cukru - lub do smaku

Instrukcja
 

smażone śliwki:

  • Śliwki przekrój i usuń pestki.
  • Pokrój owoce w dużą kostkę.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i cukier, smaż aż owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
  • Gotowe owoce ostudź.

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cynamon, wymieszaj - masa może być lekko sypka.
  • Formę o wielkości około 20/40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wysyp masę ciasteczkową, rozprowadź równą warstwą po dnie, a następnie ugnieć.

sernik:

  • Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż sernik na spód z ciasteczek.
  • Na sernik wyłóż śliwki.
  • Całość możesz posypać odrobiną cynamonu.
  • Sernik piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Do podania możesz ciasto posypać dodatkowo płatkami migdałowymi.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!