Babeczki red velvet na Halloween – strasznie pyszne ;)
Babeczki red velvet przygotowałam jako podstawę do babeczek halloweenowych.
Już wcześniej pojawił się na blogu na te czerwone babeczki, ale teraz skorzystałam z innego przepisu (użyłam przepis Marthy Stewart z książki „Cupcakes”).
Babeczki dodatkowo wypełniłam frużeliną wiśniową – aby było bardziej „krwawo” ;)
Udekorowałam je kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz pająkami i diabełkami z masy cukrowej (śmietana kremówka rozpuszcza masę cukrową, więc wszelkie dekoracje należy nakładać bezpośrednio przed podaniem, albo trzeba zrezygnować z kremu z kremówką).
Sam pomysł na halloweenową dekorację zaczerpnęłam z internetu.
Moje dzieci były zachwycone tymi babeczkami i orzekły, że są pyszne :)
Na blogu znajdziecie również inne halloweenowe przepisy i pomysły, więc serdecznie zapraszam :D
Podaję przepis na około 12 babeczek.
Ps. Zrobiłam babeczkom mnóstwo zdjęć ;)

Babeczki red velvet na Halloween
Składniki
babeczki:
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- pół łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- około 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki maślanki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu winnego
frużelina:
- 200 g wiśni (użyłam mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- odrobina wody
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
- czerwony barwnik w żelu
dodatkowo:
- czarna masa cukrowa
Instrukcja
frużelina:
- Wiśnie umieść w rondelku, wlej odrobinę wody, dodaj cukier i zagotuj.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie zimnej wody, dodaj do niej trochę soku z gotujących się wiśni, wymieszaj i wlej do wiśni.
- Zamieszaj energicznie i gdy wiśnie zgęstnieją zdejmij je z ognia i ostudź.
babeczki:
- Zmieszaj razem mąkę, kakao oraz sól.
- Jajko zmiksuj z cukrem i olejem, dodaj ekstrakt z wanilii.
- Do mokrych składników dodaj mąkę na zmianę z maślanką, dodaj czerwony barwnik spożywczy.
- Sodę zmieszaj z octem i dodaj do ciasta - krótko zmiksuj.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź,a następnie nożem wytnij w środku każdej babeczki dołek.
- Do każdego dołka nałóż trochę frużeliny wiśniowej.
krem:
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
- Miksuj aż masa będzie gęsta - jeśli robisz czerwony krem, to dodaj na koniec trochę czerwonego barwnika w żelu.
- Krem przełóż do woreczka i wyciśnij go na babeczki, tak aby przykryć frużelinę.
wykończenie:
- Z czarnej masy cukrowej ulep pająki oraz diabelskie różki i ogonki - pająkom możesz zrobić przy pomocy wykałaczki oraz odrobiny czerwonego kremu oczy :)
- Ozdoby nałóż na babeczki tuż przed podaniem.