Babeczki red velvet na Halloween – strasznie pyszne ;)

 

babeczki na halloween

 

Babeczki red velvet przygotowałam jako podstawę do babeczek halloweenowych.

Już wcześniej pojawił się na blogu na te czerwone babeczki, ale teraz skorzystałam z innego przepisu (użyłam przepis Marthy Stewart z książki „Cupcakes”).

Babeczki dodatkowo wypełniłam frużeliną wiśniową – aby było bardziej „krwawo” ;)

Udekorowałam je kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz pająkami i diabełkami z masy cukrowej (śmietana kremówka rozpuszcza masę cukrową, więc wszelkie dekoracje należy nakładać bezpośrednio przed podaniem, albo trzeba zrezygnować z kremu z kremówką).

Sam pomysł na halloweenową dekorację zaczerpnęłam z internetu.

Moje dzieci były zachwycone tymi babeczkami i orzekły, że są pyszne :)

Na blogu znajdziecie również inne halloweenowe przepisy i pomysły, więc serdecznie zapraszam :D

Podaję przepis na około 12 babeczek.

Ps. Zrobiłam babeczkom mnóstwo zdjęć ;)

babeczki czekoladowe

 

babeczki red velvet

 

diabelskie babeczki

 

babeczki na halloween

 

babeczki red velvet

 

babeczki z pająkiem

 

babeczki red velvet

 

babeczki z wiśniami

 

babeczki na halloween

Babeczki red velvet na Halloween

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

frużelina:

krem:

dodatkowo:

  • czarna masa cukrowa

Instrukcja
 

frużelina:

  • Wiśnie umieść w rondelku, wlej odrobinę wody, dodaj cukier i zagotuj.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie zimnej wody, dodaj do niej trochę soku z gotujących się wiśni, wymieszaj i wlej do wiśni.
  • Zamieszaj energicznie i gdy wiśnie zgęstnieją zdejmij je z ognia i ostudź.

babeczki:

  • Zmieszaj razem mąkę, kakao oraz sól.
  • Jajko zmiksuj z cukrem i olejem, dodaj ekstrakt z wanilii.
  • Do mokrych składników dodaj mąkę na zmianę z maślanką, dodaj czerwony barwnik spożywczy.
  • Sodę zmieszaj z octem i dodaj do ciasta - krótko zmiksuj.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź,a następnie nożem wytnij w środku każdej babeczki dołek.
  • Do każdego dołka nałóż trochę frużeliny wiśniowej.

krem:

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
  • Miksuj aż masa będzie gęsta - jeśli robisz czerwony krem, to dodaj na koniec trochę czerwonego barwnika w żelu.
  • Krem przełóż do woreczka i wyciśnij go na babeczki, tak aby przykryć frużelinę.

wykończenie:

  • Z czarnej masy cukrowej ulep pająki oraz diabelskie różki i ogonki - pająkom możesz zrobić przy pomocy wykałaczki oraz odrobiny czerwonego kremu oczy :)
  • Ozdoby nałóż na babeczki tuż przed podaniem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

babeczki red velvet