Mam dziś dla Was kolejną propozycję Halloweenową – tym razem są to czekoladowo-kawowe babeczki.

Przepis na babeczki znalazłam w książce Marthy Stewart “Cupcakes”, ale go odrobinę zmodyfikowałam i przede wszystkim zmniejszyłam porcję, bo Martha nie potrafi robić babeczek w małych ilościach ;)

Do babeczek czekoladowo-kawowych świetnie pasuje krem z mnóstwa czekolady i śmietany kremówki – przy takich okazjach nikt przecież nie liczy kalorii ;)

Oczywiście ten przepis będzie doskonały przy każdej okazji i nie musicie się ograniczać, tylko do tego jednego dnia :)

Podana porcja jest na 12 sztuk babeczek.

czekoladowe babeczki halloweenowe1

czekoladowe babeczki halloweenowe3

czekoladowe babeczki halloweenowe4

czekoladowe babeczki halloweenowe7

czekoladowe babeczki halloweenowe6

babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowo-kawowe na Halloween

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (ja użyłam dark muscovado)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki maślanki lub śmietany
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 1/3 szklanki wrzącej wody

krem:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Zmiksuj masło razem z cukrem, dodaj jajko.
  • Zmieszaj razem mąkę, sodę, sól i kakao.
  • Zmieszaj razem zaparzoną kawę oraz maślankę.
  • Dodaj mąkę na zmianę z kawą do masy maślanej.
  • Nałóż ciasto do papilotek (mniej więcej do 2/3 wysokości).
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  • Ostudź babeczki.

krem:

  • Podgrzej kremówkę razem z połamaną na kawałki czekoladą - uważaj, aby nie przypalić.
  • Wymieszaj dokładnie, aby czekolada dobrze się rozpuściła.
  • Odstaw do ostudzenia, a następnie mocno schłodź w lodówce.
  • Ubij mikserem na gęstą masę.
  • Udekoruj kremem babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!