Przepis na kawowe babeczki z kremem chałwowym
Dorota z Moich Wypieków skusiła mnie na babeczki kawowo-chałwowe :)
Bardzo lubię chałwę, ale wypieki z jej dodatkiem czasem mi smakują, a czasem nie – babeczki mi smakowały :)
Ciasto jest z wyczuwalnym kawowym smakiem, a krem z dodatkiem chałwy jest przepyszny.
Przyznaję się, że wyjadałam go z garnka i prosto z rękawa cukierniczego ;)
Całość jest bardzo szybka (krem najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej), prosta i niezmiernie smaczna – polecam!
Z podanej porcji wyszło mi 16 babeczek.
Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki – znajdziecie tu mnóstwo inspiracji.
Babeczki kawowo-chałwowe przepis

Babeczki kawowo-chałwowe
Przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z kremem chałwowym.
Składniki
babeczki:
- 140 g mąki pszennej niepełna szklanka
- 30 g kakao
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki mleka
- 90 ml oleju (6 łyżek)
- 80 g gorzkiej czekolady , roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- 150 g cukru 3/4 szklanki
- 1 łyżka likieru kawowego (dałam trochę więcej)
krem:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g chałwy np. chałwy królewskiej
- 250 g serka mascarpone - schłodzonego
- chałwa do dekoracji
Instrukcja
krem:
- Śmietanę kremówkę podgrzej z pokruszoną chałwą - mieszaj, aż chałwa się rozpuści.300 ml śmietany kremówki, 200 g chałwy
- Masę schłodź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
- Zimną masę ubij mikserem, dodaj stopniowo serek mascarpone i miksuj, aż się dobrze połączy.250 g serka mascarpone
babeczki:
- W dużej misce połącz razem wszystkie suche składniki.140 g mąki pszennej, 30 g kakao, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g cukru
- W drugiej misce połącz mokre składniki.2 jajka, 3/4 szklanki mleka, 90 ml oleju, 80 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka likieru kawowego
- Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj.
- Nałóż ciasto do papilotek (mniej więcej do 2/3 wysokości).
- Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut (ja piekłam na termoobiegu przez 20 minut) - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
- Ostudź babeczki, udekoruj kremem i pokruszoną chałwą.chałwa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!