Dorota z Moich Wypieków skusiła mnie na babeczki kawowo-chałwowe :)
Bardzo lubię chałwę, ale wypieki z jej dodatkiem czasem mi smakują, a czasem nie – babeczki mi smakowały :)
Ciasto jest z wyczuwalym kawowym smakiem, a krem z dodatkiem chałwy jest przepyszny – przyznaję się, że wyjadałam go z garnka i prosto z rękawa cukierniczego ;)
Całość jest bardzo szybka (krem najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej), prosta i niezmiernie smaczna – polecam!
Z podanej porcji wyszło mi 16 babeczek.
Babeczki kawowo-chałwowe
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
- 140 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- 90 ml oleju (6 łyżek)
- 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka likieru kawowego (dałam trochę więcej)
krem:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g chałwy np. chałwy królewskiej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- dodatkowo - odrobina pokruszonej chałwy do dekoracji
Wykonanie
krem:
- Śmietanę kremówkę podgrzej z pokruszoną chałwą - mieszaj, aż chałwa się rozpuści.
- Masę schłódź w lodówce - najlepiej przez calą noc.
- Ubij masę mikserem, dodaj stopniowo serek mascarpone i miksuj, aż się dobrze połączy.
babeczki:
- W dużej misce połącz razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce połącz mokre składniki.
- Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj.
- Nałóż ciasto do papilotek (mniej wiecej do ⅔ wyskokości).
- Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut (ja piekłam na termoobiegu przez 20 minut) - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
- Ostudź babeczki, udekoruj kremem i pokruszoną chałwą.
Ale mają piękny kolor!
Dziękuję :)