Dorota z Moich Wypieków skusiła mnie na babeczki kawowo-chałwowe :)

Bardzo lubię chałwę, ale wypieki z jej dodatkiem czasem mi smakują, a czasem nie – babeczki mi smakowały :)

Ciasto jest z wyczuwalym kawowym smakiem, a krem z dodatkiem chałwy jest przepyszny – przyznaję się, że wyjadałam go z garnka i prosto z rękawa cukierniczego ;)

Całość jest bardzo szybka (krem najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej), prosta i niezmiernie smaczna – polecam!

Z podanej porcji wyszło mi 16 babeczek.

kawowo-chałwowe3

kawowo-chałwowe1

kawowo-chałwowe2

 

Babeczki kawowo-chałwowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

Instrukcja
 

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej z pokruszoną chałwą - mieszaj, aż chałwa się rozpuści.
  • Masę schłódź w lodówce - najlepiej przez calą noc.
  • Ubij masę mikserem, dodaj stopniowo serek mascarpone i miksuj, aż się dobrze połączy.

babeczki:

  • W dużej misce połącz razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce połącz mokre składniki.
  • Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do papilotek (mniej wiecej do 2/3 wyskokości).
  • Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut (ja piekłam na termoobiegu przez 20 minut) - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
  • Ostudź babeczki, udekoruj kremem i pokruszoną chałwą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!