Przepis na ekspresowe ciasto kokosowe z mikrofalówki

ekspresowe ciasto na mące kokosowej


Ekspresowe ciasto kokosowe – ekspresowe, bo zrobione w kubeczku w mikrofalówce.

Taka akurat porcja dla jednej osoby, a że robi się je w 3 minuty, to zaraz potem można „upiec” kolejne i kolejne, a każde w innej wariacji smakowej :)

Ja sobie zrobiłam ciasto kokosowe o nucie czekoladowo-piernikowej – to przez brzydką pogodę za oknem, a córce ciasto kokosowo-bananowe z borówkami (mówiła, że pycha).

Wersja z bananem jest wilgotniejsza, od wersji czekoladowej (co chyba nie dziwi), więc chyba następnym razem też sobie dodam banana – chociaż to moje ciacho pierniczkowe też było pycha.

Ciasto nie dość, że pyszne i ekspresowe to do tego jest dietetyczne, bo przygotowane na mące kokosowej – policzyłam, że samo ciacho (bez dodatków na wierzchu) to około 250 kalorii – super prawda?

I do tego można go jeść bezkarnie jako śniadanie, bo jest mega pożywne!

To którą wersję wybieracie – pierniczkową, czy bananową? A może macie swoją propozycję?

Na blogu jest również przepis na czekoladowe ciasto w kubeczku robione w krówkami w środku :D albo na dużą porcję ciasta czekoladowego z mikrofalówki – mniam.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę

proste i szybkie ciasto na mące kokosowej

ciasto z mikrofalówki ekspresowe

szybkie ciasto w kubku robione w mikrofalówce

ekspresowe ciasto kokosowe w kubku

Ekspresowe ciasto kokosowe  przepis do druku

szybkie  dietetyczne ciasto na mące kokosowej

Ekspresowe ciasto kokosowe

Wypieki Beaty
Szybka porcja ciasta kokosowego przygotowana w mikrofalówce.
3.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 10 minut
Porcje 1
Kalorie 302 kcal

Składniki

ciasto kokosowe podstawowe:

ciasto bananowe:

  • 0,5 banana rozgniecionego
  • 1 garść borówek

ciasto piernikowe:

Instrukcja
 

  • W kubku zmieszaj wszystkie podstawowe składniki ciasta kokosowego.
    2 łyżki mąki kokosowej, 1 łyżka cukru kokosowego, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko
  • Dodaj do niego dodatki - rodzynki możesz wcześniej krótko namoczyć we wrzątku.
    0,5 banana, 1 garść borówek
  • Ciasto czekoladowe piecz około 3 minuty w mikrofalówce (ze względu na różne mocy mikrofali sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Ciasto bananowe piekłam dłużej - jakieś 4-4,30 minuty - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  • Ciasto podaj na ciepło, wierzch możesz udekorować świeżymi owocami i cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 302kcalWeglowodany: 19gBiałko: 10gTłuszcz: 19.7gBłonnik: 0.15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ekspresowe ciasto kokosowe

Inspiracja.