Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ekspresowe ciasto kokosowe

Ekspresowe ciasto kokosowe z mikrofalówki

 

ekspresowe ciasto na mące kokosowej

 

Ekspresowe ciasto kokosowe – ekspresowe, bo zrobione w kubeczku w mikrofalówce.

Taka akurat porcja dla jednej osoby, a że robi się je w 3 minuty, to zaraz potem można „upiec” kolejne i kolejne, a każde w innej wariacji smakowej 🙂

Ja sobie zrobiłam ciasto kokosowe o nucie czekoladowo-piernikowej – to przez brzydką pogodę za oknem, a córce ciasto kokosowo-bananowe z borówkami (mówiła, że pycha).

Wersja z bananem jest wilgotniejsza, od wersji czekoladowej (co chyba nie dziwi), więc chyba następnym razem też sobie dodam banana – chociaż to moje ciacho pierniczkowe też było pycha.

Ciasto nie dość, że pyszne i ekspresowe to do tego jest dietetyczne, bo przygotowane na mące kokosowej – policzyłam, że samo ciacho (bez dodatków na wierzchu) to około 250 kalorii – super prawda?

I do tego można go jeść bezkarnie jako śniadanie, bo jest mega pożywne!

To którą wersję wybieracie – pierniczkową, czy bananową? A może macie swoją propozycję?

Na blogu jest również przepis na czekoladowe ciasto w kubeczku robione w krówkami w środku 😀 albo na dużą porcję ciasta czekoladowego z mikrofalówki – mniam.

 

proste i szybkie ciasto na mące kokosowej

 

ciasto z mikrofalówki ekspresowe

 

szybkie ciasto w kubku robione w mikrofalówce

 

ekspresowe ciasto kokosowe w kubku

 

Ekspresowe ciasto kokosowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Szybka porcja ciasta przygotowana w mikrofalówce - podaję kaloryczność dla podstawowej wersji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 1
Składniki
ciasto kokosowe podstawowe:
  • 2 łyżki mąki kokosowej - lekko czubate
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
ciasto bananowe:
  • pół rozgniecionego banana
  • mała garść borówek
ciasto piernikowe:
  • pół łyżeczki gorzkiego kakao
  • ¼ łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka rodzynek
Wykonanie
  1. W kubku zmieszaj wszystkie podstawowe składniki ciasta kokosowego.
  2. Dodaj do niego dodatki - rodzynki możesz wcześniej krótko namoczyć we wrzątku.
  3. Ciasto czekoladowe piecz około 3 minuty w mikrofalówce (ze względu na różne mocy mikrofali sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  4. Ciasto bananowe piekłam dłużej - jakieś 4-4,30 minuty - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  5. Ciasto podaj na ciepło, wierzch możesz udekorować świeżymi owocami i cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 302 Tłuszcze: 19,7g Węglowodany: 19g Błonnik: 0,15g Białka: 10g

 

 

ekspresowe ciasto kokosowe

 

Inspiracja.

Related Post

Reklama

  • Najlepiej zrobić pierniczkowo bananową 😀 Nasze smaki, kiedyś robiłyśmy dość często, potem w mieszkaniu już nie miałyśmy mikrofali… i nadal nie mamy xD

  • No właśnie 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux