ciasto crostata

Przepis na proste włoskie ciasto crostata

wpis sponsorowany

Crostata to wyjątkowe włoskie ciasto, które w swej prostocie ukrywa niezwykły lekko smak i urok tradycyjnej kuchni włoskiej. To delikatne i lekko cytrynowe ciasto pieczone z warstwą owocową na wierzchu to doskonały dodatek do kubka rozgrzewającej herbaty, albo aromatycznej kawy.

proste włoskie ciasto z owocami

Ciasto crostata przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste ciasta pieczone z dżemem lub konfiturą, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto crostata

Ciasto crostata przepis

Wypieki Beaty
Przepis na włoskie ciasto crostata z owocowym nadzieniem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 267 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 21-22 cm.
Składniki

składniki na ciasto crostata

  • 75 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny (albo trochę aromatu cytrynowego)
  • 200 g Forest Fruits in jelly (od Allnutrition)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto crostata

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    75 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku i zmiksuj do połączenia.
    2 jajka
  • Dodaj skórkę z cytryny lub aromat i wsyp w dwóch porcjach mąkę – zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
    skórka otarta z cytryny
  • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Wyłóż ciasto do foremki. Zgarniając ciasto od środka ku brzegom, tak aby przy brzegach było grubsze i bardziej "wchodziło" na ścianki foremki.
  • W powstałe zagłębienie nałóż frużelinę owocową – u mnie Forest Fruits.
    200 g Forest Fruits in jelly
  • Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 267kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe tarta z owocami, włoska tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
crostata z konfiturą

Tarta crostata z owocami – uwagi

Crostata to włoska tarta lub placek z nadzieniem owocowym.

Jak to w kuchni włoskiej bywa najczęściej zrobiona jest z prostych i podstawowych składników.

Potrzebna będzie mąka, masło, trochę cukru, jajka i nadzienie owocowe.

Możecie użyć swoją ulubioną konfiturę albo dżem.

Ja do swojej crostaty dodałam frużelinę z owoców leśnych od Allnutrition.

Ma ona niedużo kalorii, więc udało mi się obniżyć troszkę kaloryczność ciasta :)

Zamiast typowego kruchego ciasta przygotowałam lżejsze i trochę bardziej puszyste ciasto półkruche.

Posiłkowałam się tu przepisem na ciasto crostata od Nigelli Lawson.

Ona w swoim cieście używa mąki typ 00, ja wykorzystałam mąkę typ 500.

Ciasto po upieczeniu posypałam dodatkowo cukrem pudrem.

Ten placek z owocami wyśmienicie smakuje z kawą, a jeszcze dodam, że długo zachowuje świeżość.

Gorąco polecam!

Polecam wam także inne przepisy na ciasta owocowe z bloga.

ciasto z frużeliną owocową
proste ciasto ucierane z owocami leśnymi
tarta crostata z owocami
ciasto crostata z owocami leśnymi
włoskie ciasto z konfiturą
włoskie ciasto crostata

Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD

sklep sfd

Polecane przepisy na włoskie słodkości

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne włoskie desery. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: