Ciasto crostata
Przepis na proste włoskie ciasto crostata
wpis sponsorowany
Crostata to wyjątkowe włoskie ciasto, które w swej prostocie ukrywa niezwykły lekko smak i urok tradycyjnej kuchni włoskiej. To delikatne i lekko cytrynowe ciasto pieczone z warstwą owocową na wierzchu to doskonały dodatek do kubka rozgrzewającej herbaty, albo aromatycznej kawy.
Spis treści
Ciasto crostata przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste ciasta pieczone z dżemem lub konfiturą, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto crostata przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 21-22 cm.
Składniki
składniki na ciasto crostata
- 75 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny (albo trochę aromatu cytrynowego)
- 200 g Forest Fruits in jelly (od Allnutrition)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto crostata
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.75 g masła, 150 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do masy maślanej wbij po jednym jajku i zmiksuj do połączenia.2 jajka
- Dodaj skórkę z cytryny lub aromat i wsyp w dwóch porcjach mąkę – zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.skórka otarta z cytryny
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Wyłóż ciasto do foremki. Zgarniając ciasto od środka ku brzegom, tak aby przy brzegach było grubsze i bardziej "wchodziło" na ścianki foremki.
- W powstałe zagłębienie nałóż frużelinę owocową – u mnie Forest Fruits.200 g Forest Fruits in jelly
- Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tarta crostata z owocami – uwagi
Crostata to włoska tarta lub placek z nadzieniem owocowym.
Jak to w kuchni włoskiej bywa najczęściej zrobiona jest z prostych i podstawowych składników.
Potrzebna będzie mąka, masło, trochę cukru, jajka i nadzienie owocowe.
Możecie użyć swoją ulubioną konfiturę albo dżem.
Ja do swojej crostaty dodałam frużelinę z owoców leśnych od Allnutrition.
Ma ona niedużo kalorii, więc udało mi się obniżyć troszkę kaloryczność ciasta :)
Zamiast typowego kruchego ciasta przygotowałam lżejsze i trochę bardziej puszyste ciasto półkruche.
Posiłkowałam się tu przepisem na ciasto crostata od Nigelli Lawson.
Ona w swoim cieście używa mąki typ 00, ja wykorzystałam mąkę typ 500.
Ciasto po upieczeniu posypałam dodatkowo cukrem pudrem.
Ten placek z owocami wyśmienicie smakuje z kawą, a jeszcze dodam, że długo zachowuje świeżość.
Gorąco polecam!
Polecam wam także inne przepisy na ciasta owocowe z bloga.
Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD
Polecane przepisy na włoskie słodkości
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne włoskie desery. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto crostata przepis
Zobacz przepis na pyszne i proste włoskie ciasto o lekko cytrynowym aromacie zapiekane z owocową warstwą. To ciasto to połączenie ciasta ucieranego i tarty. Proste do przygotowania i do tego bardzo uniwersalne w smaku. Dodaj do niego ulubioną frużelinę albo konfiturę i ciesz się pysznym smakiem tego włoskiego ciasta. Zobacz mój przepis opisany krok po kroku i ze składnikami podanymi zarówno w gramach jak i w szklankach. Z moimi wskazówkami to ciasto z Włoch upieczesz bez żadnych problemów.