Przepis na proste włoskie ciasto crostata

wpis sponsorowany

ciasto crostata

Crostata to włoska tarta lub placek z nadzieniem owocowym.

Jak to w kuchni włoskiej bywa najczęściej zrobiona jest z prostych i podstawowych składników.

Potrzebna będzie mąka, masło, trochę cukru, jajka i nadzienie owocowe.

Możecie użyć swoją ulubioną konfiturę albo dżem.

Ja do swojej crostaty dodałam frużelinę z owoców leśnych od Allnutrition.

Ma ona niedużo kalorii, więc udało mi się obniżyć troszkę kaloryczność ciasta :)

Zamiast typowego kruchego ciasta przygotowałam lżejsze i trochę bardziej puszyste ciasto półkruche.

Posiłkowałam się tu przepisem na ciasto crostata od Nigelli Lawson.

Ona w swoim cieście używa mąki typ 00, ja wykorzystałam mąkę typ 500.

Ciasto po upieczeniu posypałam dodatkowo cukrem pudrem.

Ten placek z owocami wyśmienicie smakuje z kawą, a jeszcze dodam, że długo zachowuje świeżość.

Gorąco polecam!

Polecam wam także inne przepisy na ciasta owocowe z bloga.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
ciasto z frużeliną owocową
proste ciasto ucierane z owocami leśnymi
tarta crostata z owocami
ciasto crostata z owocami leśnymi
crostata z konfiturą
proste włoskie ciasto z owocami
włoskie ciasto z konfiturą
włoskie ciasto crostata

Ciasto crostata przepis do druku

ciasto crostata

Ciasto crostata

Wypieki Beaty
Przepis na włoskie ciasto crostata z owocowym nadzieniem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 267 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 21-22 cm.

Składniki

  • 75 g masła miękkiego
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 200 g mąki 1 i 1/3 szklanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny albo trochę aromatu cytrynowego
  • 200 g Forest Fruits in jelly od Allnutrition

Instrukcja
 

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku i zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj skórkę z cytryny lub aromat i wsyp w dwóch porcjach mąkę – zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Wyłóż ciasto do foremki. Zgarniając ciasto od środka ku brzegom, tak aby przy brzegach było grubsze i bardziej "wchodziło" na ścianki foremki.
  • W powstałe zagłębienie nałóż frużelinę Forest Fruits.
  • Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 267kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe tarta z owocami, włoska tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD