Przepis na kokosowe naleśniki idealne na śniadanie
Dziś zapraszam na naleśniki kokosowe :)
A są kokosowe dzięki mleczku kokosowemu – dajemy go zamiast zwykłego mleka krowiego.
Dlatego te naleśniki na mleczku kokosowym będą idealne dla wszystkich, którzy są uczuleni na białko mleka krowiego :)
Naleśniki po usmażeniu mają delikatne ciasto i w zasadzie nie czuć ich mocno kokosem.
Ja podałam je z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, ze świeżymi truskawkami i domowym sosem toffee.
A inne przepisy na naleśniki znajdziecie tutaj :)
Jeśli szukaliście przepisu na ciasto na naleśniki bez laktozy, to wypróbujcie ten przepis na ciasto na naleśniki.
Porcja na około 10-15 naleśniczków (zależy od wielkości waszej patelni).
Kokosowe naleśniki przepis do druku

Kokosowe naleśniki
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej przesianej - 150 g
- 1 puszka mleka kokosowego (jeśli wasze mleko zgęstniało, to przed użyciem dobrze je wymieszajcie)
- 250 ml wody mineralnej (użyłam lekko gazowaną)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Instrukcja
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem i solą.3 jajka, 1 łyżka cukru, 0,5 łyżeczki soli
- Dodawaj na zmianę mąkę, mleczko kokosowe i wodę, na koniec dodaj olej.1 szklanka mąki pszennej, 1 puszka mleka kokosowego, 250 ml wody mineralnej, 1 łyżka oleju
- Jeśli ciasto wydaje ci się zbyt gęste (ja wolę bardziej lejące ciasto, aby smażyć cienkie naleśniki), to dodaj wody, aż uzyskasz ulubioną konsystencję (może to być konieczne, jeśli mleczko jest mocno gęste).
- Smaż na patelni teflonowej.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przepis na naleśniki znalazłam kiedyś w internecie, ale niestety nie pamiętam gdzie.