Przepis na ciasto na naleśniki z mąką gryczaną

naleśniki z mąki gryczanej


Pyszny smak bułeczek gryczanych przekonał mnie do dalszych prób z mąką gryczaną i tym sposobem przygotowałam na weekendowe śniadanie naleśniki gryczane :)

W naszym domu wszyscy uwielbiamy naleśniki (no może mój syn najmniej, za to córka nadrabia za niego w ilości zjadanych naleśników), więc chętnych na testowanie nie brakowało.

Na pewno te naleśniki są intensywniejsze w smaku od zwykłych pszennych, a moja córka twierdziła nawet, że są trochę gorzkie.

Dla mnie nie były gorzkie w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, ale faktycznie jedząc je na sucho myślałam o tym, żeby je dosłodzić.

Są one też trochę mniej elastyczne niż zwykłe naleśniki i jakoś tak naturalnie smażyło się je odrobinę grubsze – normalnie smażę cieniutkie naleśniki.

Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to te naleśniki gryczane też będą Wam smakować, a na pewno będą zdrowsze od zwykłych pszenniaków ;)

Z podanej porcji wyszło mi tyle naleśników, że zjedliśmy w czwórkę i jeszcze trzy zostały.

Mam jeszcze dla Was małą wskazówkę – ostatnio często robię ciasto naleśnikowe wieczorem, zostawiam na noc w lodówce, rano tylko mieszam i od razu smażę. Robię tak dlatego, że ciasto naleśnikowe powinno po przygotowaniu odstać około pół godziny. Normalnie to moja córka chodziła już przy mnie i marudziła, że jest głodna i kiedy będą naleśniki. Robiąc je wieczorem zyskuję rano prawie godzinę czasu :D

Jeśli lubicie takie naleśnikowe eksperymenty, albo jesteście na diecie bezglutenowej, to wypróbujcie również przepisy na naleśniki jaglane albo na naleśniki ryżowe z nasionami chia.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 2 ocen
Postaw mi kawę

naleśniki bezglutenowe

naleśniki gryczane

świeże truskawki

naleśniki na mące gryczanej

naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane przepis

dietetyczne naleśniki

Naleśniki gryczane

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe naleśniki na mące gryczanej.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 4

Składniki

  • 1,5 szklanki gryczanej
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka mleka
  • około 1,5-2 szklanki wody mineralnej do konsystencji
  • 1 łyżka oleju

Instrukcja
 

  • Jajka lekko zmiksuj.
    3 jajka
  • Dodaj do nich na zmianę mąkę, wodę i mleko - wlej najpierw 1,5 szklanki wody, a resztę dolej jeśli uznasz, że ciasto jest za gęste (powinno być dość lejące, aby potem naleśniki nie były zbyt grube).
    1,5 szklanki gryczanej, 1 szklanka mleka, około 1,5-2 szklanki wody mineralnej
  • Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.
    1 łyżka oleju
  • Miskę z ciastem odstaw na około pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zamieszaj.
  • Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
  • Przed nalaniem nowej porcji ciasto ponownie wymieszaj.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!