Naleśniki gryczane
Pyszny smak bułeczek gryczanych przekonał mnie do dalszych prób z mąką gryczaną i tym sposobem przygotowałam na weekendowe śniadanie naleśniki gryczane :)
W naszym domu wszyscy uwielbiamy naleśniki (no może mój syn najmniej, za to córka nadrabia za niego w ilości zjadanych naleśników), więc chętnych na testowanie nie brakowało.
Na pewno te naleśniki są intensywniejsze w smaku od zwykłych pszennych, a moja córka twierdziła nawet, że są trochę gorzkie.
Dla mnie nie były gorzkie w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, ale faktycznie jedząc je na sucho myślałam o tym, żeby je dosłodzić.
Są one też trochę mniej elastyczne niż zwykłe naleśniki i jakoś tak naturalnie smażyło się je odrobinę grubsze – normalnie smażę cieniutkie naleśniki.
Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to te naleśniki gryczane też będą Wam smakować, a na pewno będą zdrowsze od zwykłych pszenniaków ;)
Z podanej porcji wyszło mi tyle naleśników, że zjedliśmy w czwórkę i jeszcze trzy zostały.
Mam jeszcze dla Was małą wskazówkę – ostatnio często robię ciasto naleśnikowe wieczorem, zostawiam na noc w lodówce, rano tylko mieszam i od razu smażę. Robię tak dlatego, że ciasto naleśnikowe powinno po przygotowaniu odstać około pół godziny. Normalnie to moja córka chodziła już przy mnie i marudziła, że jest głodna i kiedy będą naleśniki. Robiąc je wieczorem zyskuję rano prawie godzinę czasu :D
Jeśli lubicie takie naleśnikowe eksperymenty, albo jesteście na diecie bezglutenowej, to wypróbujcie również przepisy na naleśniki jaglane albo na naleśniki ryżowe z nasionami chia.
Naleśniki gryczane
- 1,5 szklanki gryczanej
- 3 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- około 1,5-2 szklanki wody mineralnej
- 1 łyżka oleju
- Jajka lekko zmiksuj.
- Dodaj do nich na zmianę mąkę, wodę i mleko - wlej najpierw 1,5 szklanki wody, a resztę dolej jeśli uznasz, że ciasto jest za gęste (powinno być dość lejące, aby potem naleśniki nie były zbyt grube).
- Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.
- Miskę z ciastem odstaw na około pół godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie zamieszaj.
- Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
- Przed nalaniem nowej porcji ciasto ponownie wymieszaj.
Naleśniki z mąki gryczanej to nasze ulubione :D
:)