Przepis na proste jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
Byliśmy niedawno u mojej siostry i podała nam takie fajne proste ciasto jogurtowe – u niej było z truskawkami.
Najpierw się jej oberwało, że szuka przepisów po obcych blogach, a potem sama wzięłam od niej ten przepis (chyba znalazła go na Kwestia Smaku, ale nie pamiętała).
Jogurtowe ciasto jest faktycznie bardzo proste do przygotowania, a do tego jest bardzo smaczne i długo zachowuje świeżość.
Zaskoczyła mnie moja córka, bo sama zjadła kilka kawałków :)
Ja swoje ciacho zrobiłam z czerwonymi śliwkami – a na wierzchu nie mogło oczywiście zabraknąć kruszonki.
Na blogu jest już jedno jogurtowe ciasto z truskawkami, ale w trochę innej wersji – sami wybierzcie, która wam bardziej odpowiada :)
Sprawdźcie też przepis na bardzo proste ciasto z kokosową kruszonką.
Zapraszam również na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.
Proste ciasto jogurtowe przepis do druku

Ciasto jogurtowe
Wyposażenie
- Przepis na formę 24/24 cm.
Składniki
ciasto:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka rozmiar L
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g masła rozpuszczonego (może też być olej)
- 250 g jogurtu naturalnego (użyłam gęsty grecki)
- około 350 g owoców - większe owoce trzeba pokroić na mniejsze kawałki
Instrukcja
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na pusztą masę.2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Jogurt naturalny połącz z rozpuszczonym masłem lub olejem.250 g jogurtu naturalnego, 50 g masła
- Do masy jajecznej dodawaj mąkę na zmianę z jogurtem - zmieszaj krótko - tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm.
- Na wierzchu ułóż owoce.około 350 g owoców
- Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią owoce.100 g mąki, 70 g masła, 70 g cukru
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.