Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Proste ciasto jogurtowe

Proste ciasto jogurtowe

 

ciasto ze śliwkami

 

Byliśmy niedawno u mojej siostry i podała nam takie fajne proste ciasto jogurtowe – u niej było z truskawkami.

Najpierw się jej oberwało, że szuka przepisów po obcych blogach, a potem sama wzięłam od niej ten przepis (chyba znalazła go na Kwestii Smaku, ale nie pamiętała).

Ciasto jest faktycznie bardzo proste do przygotowania, a do tego jest bardzo smaczne i długo zachowuje świeżość.

Zaskoczyła mnie moja córka, bo sama zjadła kilka kawałków tego ciasta 🙂

Ja swoje ciacho zrobiłam z czerwonymi śliwkami – a na wierzchu nie mogło oczywiście zabraknąć kruszonki.

Na blogu jest już jedno ciasto jogurtowe, ale w trochę innej wersji – sami wybierzcie, która wam bardziej odpowiada 🙂

Sprawdźcie też przepis na bardzo proste ciasto z kokosową kruszonką.

 

łatwe ciasto z owocami

 

lekkie ciasto ze śliwkami

 

ciasto z kruszonką

 

proste ciasto z owocami

 

proste ciasto jogurtowe

 

Proste ciasto jogurtowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g rozpuszczonego masła (może też być olej)
  • 250 g jogurtu naturalnego (użyłam gęsty grecki)
  • około 350 g owoców - większe owoce trzeba pokroić na mniejsze kawałki
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na pusztą masę.
  3. Jogurt naturalny połącz z rozpuszczonym masłem lub olejem.
  4. Do masy jajecznej dodawaj mąkę na zmianę z jogurtem - zmieszaj krótko - tylko do połączenia składników.
  5. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm.
  6. Na wierzchu ułóż owoce.
  7. Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią owoce.
  8. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 256 Tłuszcze: 8,1 g Węglowodany: 42,1 g Błonnik: 1 g Białka: 4,4 g

 

 

proste ciasto jogurtowe

Related Post

Reklama

  • Nasza siostra zrobiła z tydzień temu z jeżynami 😀 Bardzo lubimy to ciasto a pierwsza zaczęła go u nas robić babcia 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux