Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jogurtowe ciasto z truskawkami

By | 2018-05-28T21:45:19+00:00 2013 Czerwiec 19th|Ciasta owocowe, Ciasta różne, Truskawki w roli głównej|

Jogurtowe ciasto z truskawkami

W sezonie owocowym bardzo lubimy wszelkie szybkie i smaczne ciasta owocowe.

Teraz też mam dla Was taki przepis – na jogurtowe ciasto z truskawkami (oczywiście możecie tu wykorzystać dowolne owoce sezonowe).

Podoba mi się w nim to, że nie wymaga używania miksera – wszystko robi się zwykłą łyżką – jest więc szybko i można go upiec praktycznie wszędzie – nawet na urlopie poza domem 🙂

Z podanej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – mniej więcej 25/35 – można go upiec w większej, wtedy będzie trochę niższe.

Potem możecie wykorzystać również inne owocowe sezonowe – te większe pokrójcie tylko drobniej.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z truskawkami – szczególnie polecam placek z truskawkami i kruszonką 😀

 

jogurtowe ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

jogurtowe ciasto z truskawkami

 

Jogurtowe ciasto z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • sok z jednej cytryny i skórka z niej starta
  • 600 g jogurtu greckiego (albo innego gęstego)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 - 700 g truskawek (lub innych owoców)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę i sodę oczyszczoną - przesiej do miseczki.
  2. W dużej misce połącz razem olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
  3. Do mokrych składników dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto wyjdzie gęste - jeśli będzie wyglądać na zwarzone, to proszę się nie martwić 🙂
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki (około 25/35cm), na wierzchu ułóż przekrojone truskawki (koniecznie stroną przekrojoną do góry).
  5. Piecz w 160 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Wszystkie składniki najlepiej aby były w temperaturze pokojowej.
 

Za ten przepis dziękuję bardzo Dorotce z bloga Moje Wypieki 🙂

Reklama

4 komentarze

  1. Mariola Badzmiera 2013/06/22 at 12:38 - Reply

    Dobrze kochana ,przygotuj kawusie to sobie poucztujemy jak za dobrych czasow,he:)))

  2. Mariola Badzmiera 2013/06/22 at 12:35 - Reply

    Dobrze kochana , ale dopiero w poniedzialek :))

  3. Asia Badzmiera 2013/06/22 at 12:17 - Reply

    To jeszcze z ciepłym na Beaver Road proszę …:)

  4. Mariola Badzmiera 2013/06/22 at 11:34 - Reply

    Bede piekla , a jak wyjdzie smaczne to napisze

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: