Jogurtowe ciasto z truskawkami
W sezonie owocowym bardzo lubimy wszelkie szybkie i smaczne ciasta owocowe.
Teraz też mam dla Was taki przepis – na jogurtowe ciasto z truskawkami (oczywiście możecie tu wykorzystać dowolne owoce sezonowe).
Podoba mi się w nim to, że nie wymaga używania miksera – wszystko robi się zwykłą łyżką – jest więc szybko i można go upiec praktycznie wszędzie – nawet na urlopie poza domem :)
Z podanej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – mniej więcej 25/35 – można go upiec w większej, wtedy będzie trochę niższe.
Potem możecie wykorzystać również inne owocowe sezonowe – te większe pokrójcie tylko drobniej.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z truskawkami – szczególnie polecam placek z truskawkami i kruszonką :D
Jogurtowe ciasto z truskawkami
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- sok z jednej cytryny i skórka z niej starta
- 600 g jogurtu greckiego (albo innego gęstego)
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 600 - 700 g truskawek (lub innych owoców)
- Zmieszaj razem mąkę i sodę oczyszczoną - przesiej do miseczki.
- W dużej misce połącz razem olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
- Do mokrych składników dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto wyjdzie gęste - jeśli będzie wyglądać na zwarzone, to proszę się nie martwić :)
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki (około 25/35cm), na wierzchu ułóż przekrojone truskawki (koniecznie stroną przekrojoną do góry).
- Piecz w 160 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Za ten przepis dziękuję bardzo Dorotce z bloga Moje Wypieki :)
Dobrze kochana ,przygotuj kawusie to sobie poucztujemy jak za dobrych czasow,he:)))
Dobrze kochana , ale dopiero w poniedzialek :))
To jeszcze z ciepłym na Beaver Road proszę …:)
Bede piekla , a jak wyjdzie smaczne to napisze