Jogurtowe ciasto z truskawkami

W sezonie owocowym bardzo lubimy wszelkie szybkie i smaczne ciasta owocowe.

Teraz też mam dla Was taki przepis – na jogurtowe ciasto z truskawkami (oczywiście możecie tu wykorzystać dowolne owoce sezonowe).

Podoba mi się w nim to, że nie wymaga używania miksera – wszystko robi się zwykłą łyżką – jest więc szybko i można go upiec praktycznie wszędzie – nawet na urlopie poza domem :)

Z podanej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – mniej więcej 25/35 – można go upiec w większej, wtedy będzie trochę niższe.

Potem możecie wykorzystać również inne owocowe sezonowe – te większe pokrójcie tylko drobniej.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z truskawkami – szczególnie polecam placek z truskawkami i kruszonką :D

 

jogurtowe ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

jogurtowe ciasto z truskawkami

 

ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę i sodę oczyszczoną - przesiej do miseczki.
  • W dużej misce połącz razem olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
  • Do mokrych składników dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto wyjdzie gęste - jeśli będzie wyglądać na zwarzone, to proszę się nie martwić :)
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki (około 25/35cm), na wierzchu ułóż przekrojone truskawki (koniecznie stroną przekrojoną do góry).
  • Piecz w 160 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Notatki

Wszystkie składniki najlepiej aby były w temperaturze pokojowej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Za ten przepis dziękuję bardzo Dorotce z bloga Moje Wypieki :)