Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Jogurtowe ciasto z truskawkami przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami na dużą blachę.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
30
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto jogurtowe z truskawkami na dużą blachę
160
ml
oleju
1
szklanka
cukru
(200 g)
1
jajko
(rozmiar L)
sok
( z jednej cytryny i skórka z niej starta)
600
g
jogurtu greckiego
((albo innego gęstego))
500
g
mąki pszennej
2
łyżeczki
sody oczyszczonej
600 - 700
g
truskawek
((lub innych owoców))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami
Zmieszaj razem mąkę i sodę oczyszczoną - przesiej do miseczki.
500 g mąki pszennej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej
W dużej misce połącz razem olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
160 ml oleju,
1 szklanka cukru,
1 jajko,
sok,
600 g jogurtu greckiego
Do mokrych składników dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto wyjdzie gęste - jeśli będzie wyglądać na zwarzone, to proszę się nie martwić :)
Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki (około 25/35cm), na wierzchu ułóż przekrojone truskawki (koniecznie stroną przekrojoną do góry).
600 - 700 g truskawek
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi
Wszystkie składniki najlepiej aby były w temperaturze pokojowej.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
bezglutenowe ciasto z truskawkami, ciasto jogurtowe z truskawkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!