Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami

 

ciasto z brzoskwiniami

 

Ciasto z kokosową kruszonką wpadło mi w ręce podczas przeglądania starego zeszytu z przepisami.

Nabazgrany na jakimś skrawku kartki, z minimalną ilością wskazówek wykonania – tylko na zasadzie klamerek z dopiskiem “razem” ;)

Żadnej informacji dotyczącej foremki, czy czasu pieczenia.

No cóż – widać gdy go pisałam wszystko było dla mnie jasne i posłużyłam się skrótami.

Przepis sobie poleżał i wyleciał z pamięci, a mi zostało zgadywać ;)

Też tak czasem macie ze swoimi starymi przepisami?

Podjęłam się sprawdzenia i przepisu i myślę, że warto upiec to ciasto, bo samo przygotowanie jest bardzo proste.

Ciasto też jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze, a ogromna ilość kokosowej kruszonki jest pyszna.

Zresztą kruszonki jest tak dużo, że ewidentnie ciasto przewidziane było do pieczenia w dużej foremce – ja je upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wyrosło wysokie, ale bardzo długo się piekło – prawie 1,5 godziny.

Możecie je spokojnie upiec w foremce o wielkości około 20/30 cm – kruszonki z pewnością wystarczy.

Do ciasta dodałam też brzoskwinie z puszki –  nie byłam pewna jak ciasto na nie zareaguje, więc dałam tylko 4 połówki – po upieczeniu już wiem, że spokojnie można dać całą puszkę brzoskwiń :)

ciasto z kokosową kruszonką

 

ciasto z owocami i kruszonką

 

ciasto z kruszonką

 

ciasto z kokosową kruszonką

 

ciasto z kruszonką

 

ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z kokosową kruszonką

Wypieki Beaty
3.8 z 5 ocen

Składniki
  

ciasto:

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
  • Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (góra - dół, lub 170 stopni teroobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!