Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami
Ciasto z kokosową kruszonką wpadło mi w ręce podczas przeglądania starego zeszytu z przepisami.
Nabazgrany na jakimś skrawku kartki, z minimalną ilością wskazówek wykonania – tylko na zasadzie klamerek z dopiskiem „razem” ;)
Żadnej informacji dotyczącej foremki, czy czasu pieczenia.
No cóż – widać gdy go pisałam wszystko było dla mnie jasne i posłużyłam się skrótami.
Przepis sobie poleżał i wyleciał z pamięci, a mi zostało zgadywać ;)
Też tak czasem macie ze swoimi starymi przepisami?
Podjęłam się sprawdzenia i przepisu i myślę, że warto upiec to ciasto, bo samo przygotowanie jest bardzo proste.
Ciasto też jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze, a ogromna ilość kokosowej kruszonki jest pyszna.
Zresztą kruszonki jest tak dużo, że ewidentnie ciasto przewidziane było do pieczenia w dużej foremce – ja je upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wyrosło wysokie, ale bardzo długo się piekło – prawie 1,5 godziny.
Możecie je spokojnie upiec w foremce o wielkości około 20/30 cm – kruszonki z pewnością wystarczy.
Do ciasta dodałam też brzoskwinie z puszki – nie byłam pewna jak ciasto na nie zareaguje, więc dałam tylko 4 połówki – po upieczeniu już wiem, że spokojnie można dać całą puszkę brzoskwiń :)

Ciasto z kokosową kruszonką
Składniki
ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę
kruszonka:
- 150 g maki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 80 g rozpuszczonego masła
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
- Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (góra - dół, lub 170 stopni teroobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
A puszka brzoskwiń ma być mała czy duża na tę ilość składników?
Taka standardowa – około 800 g.
Wygląda świetnie! Lubię takie proste ciacha :)
Ja też :)
Super ciacho :) Takie przepisy ze starych zeszytów lubię najbardziej :)
:)
Bardzo lubię kokos i ciasta z kruszonką. Pycha! :-)
O tak, pycha :)