Przepis na ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami
Ciasto z kokosową kruszonką wpadło mi w ręce podczas przeglądania starego zeszytu z przepisami.
Nabazgrany na jakimś skrawku kartki, z minimalną ilością wskazówek wykonania – tylko na zasadzie klamerek z dopiskiem „razem” ;)
Żadnej informacji dotyczącej foremki, czy czasu pieczenia.
No cóż – widać gdy go pisałam wszystko było dla mnie jasne i posłużyłam się skrótami.
Przepis sobie poleżał i wyleciał z pamięci, a mi zostało zgadywać ;)
Też tak czasem macie ze swoimi starymi przepisami?
Podjęłam się sprawdzenia przepisu i myślę, że warto upiec to ciasto, bo samo przygotowanie jest bardzo proste.
Ciasto też jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze, a ogromna ilość kokosowej kruszonki jest pyszna.
Zresztą kruszonki jest tak dużo, że ewidentnie ciasto przewidziane było do pieczenia w dużej foremce – ja je upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto wyrosło wysokie, ale bardzo długo się piekło – prawie 1,5 godziny.
Możecie je spokojnie upiec w foremce o wielkości około 20/30 cm – kruszonki z wiórkami kokosowymi z pewnością wystarczy.
Do ciasta dodałam też brzoskwinie z puszki – nie byłam pewna jak ciasto na nie zareaguje, więc dałam tylko 4 połówki – po upieczeniu już wiem, że spokojnie można dać całą puszkę brzoskwiń :)
Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami przepis do druku

Ciasto z kokosową kruszonką
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm. Jeśli chcesz wyższe ciasto, to możesz użyć tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki
ciasto:
kruszonka:
- 150 g maki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 80 g masła rozpuszczonego
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.3 jajka, 2/3 szklanki oleju, 1 szklanka maślanki, 1/2 szklanki mleka
- Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.1 puszka brzoskwiń
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
- Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.150 g maki pszennej, 100 g cukru, 100 g wiórek kokosowych, 80 g masła
- Piecz w 180 stopniach (góra - dół, lub 170 stopni termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczesz w mniejszej tortownicy, to wydłuż czas pieczenia.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.