Przepis na ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami

ciasto z brzoskwiniami


Ciasto z kokosową kruszonką wpadło mi w ręce podczas przeglądania starego zeszytu z przepisami.

Nabazgrany na jakimś skrawku kartki, z minimalną ilością wskazówek wykonania – tylko na zasadzie klamerek z dopiskiem „razem” ;)

Żadnej informacji dotyczącej foremki, czy czasu pieczenia.

No cóż – widać gdy go pisałam wszystko było dla mnie jasne i posłużyłam się skrótami.

Przepis sobie poleżał i wyleciał z pamięci, a mi zostało zgadywać ;)

Też tak czasem macie ze swoimi starymi przepisami?

Podjęłam się sprawdzenia przepisu i myślę, że warto upiec to ciasto, bo samo przygotowanie jest bardzo proste.

Ciasto też jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze, a ogromna ilość kokosowej kruszonki jest pyszna.

Zresztą kruszonki jest tak dużo, że ewidentnie ciasto przewidziane było do pieczenia w dużej foremce – ja je upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Ciasto wyrosło wysokie, ale bardzo długo się piekło – prawie 1,5 godziny.

Możecie je spokojnie upiec w foremce o wielkości około 20/30 cm – kruszonki z wiórkami kokosowymi z pewnością wystarczy.

Do ciasta dodałam też brzoskwinie z puszki –  nie byłam pewna jak ciasto na nie zareaguje, więc dałam tylko 4 połówki – po upieczeniu już wiem, że spokojnie można dać całą puszkę brzoskwiń :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.13 z 8 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z kokosową kruszonką

ciasto z owocami i kruszonką

ciasto z kruszonką

ciasto z kokosową kruszonką

ciasto z kruszonką

Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami przepis do druku

ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z kokosową kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na fajne ciasto z owocami i dużą ilością kokosowej kruszonki.
4.13 z 8 ocen
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm. Jeśli chcesz wyższe ciasto, to możesz użyć tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki

ciasto:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.
    450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
    3 jajka, 2/3 szklanki oleju, 1 szklanka maślanki, 1/2 szklanki mleka
  • Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.
    1 puszka brzoskwiń
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
  • Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
    150 g maki pszennej, 100 g cukru, 100 g wiórek kokosowych, 80 g masła
  • Piecz w 180 stopniach (góra - dół, lub 170 stopni termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczesz w mniejszej tortownicy, to wydłuż czas pieczenia.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!