Przepis na ciasto wiewiórka w wersji fit

ciasto wiewiórka fit


Postanowiłam „uzdrowić” popularne ciasto wiewiórka i zrobiłam je w wersji fit :)

Tylko nie bójcie się tego fit, to ciasto chyba na tym tylko skorzystało ;)

Użyłam do niego mąkę pełnoziarnistą (pszenną, ale możecie dać inną) zmieszaną z mąką kokosową. Do tego dołożyłam olej kokosowy i mój ostatnio ulubiony cukier kokosowy (lubię ten karmelowy smak, który nadaje on ciastom) oraz śliwki suszone.

Ciasto smakuje równie rewelacyjnie jak wygląda – jest wilgotne (to zasługa startych na tarce jabłek) i jednocześnie chrupiące od włoskich orzechów.

Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, a polewa czekoladowa nadaje wiewiórce aksamitności.

Jeśli lubicie takie smaki, albo szukacie innych dietetycznych, ale jednocześnie przepysznych ciast, to koniecznie wypróbujcie też przepis na dietetyczne ciasto dyniowe (jak dla mnie obłędne).

Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 24/24 – możecie też upiec je w podłużnej foremce  o wielkości około 20/30 cm.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto wiewiórka fit

ciasto z jabłkami fit

dietetyczne ciasto

ciasto wiewiórka

zdrowa-wiewiorka-5

rozgrzewająca herbata

Ciasto wiewiórka przepis do druku

ciasto wiewiórka fit

Ciasto wiewiórka fit

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto lekko kokosowe z tartymi jabłkami i orzechami.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Składniki

Instrukcja
 

  • Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut do zmięknięcia.
    100 g śliwek suszonych
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    4 spore jabłka
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę (ja jabłka tarłam w trakcie miksowania jajek, aby zaoszczędzić czas :))
    4 jajka, 100 g cukru kokosowego
  • Obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon zmieszaj w miseczce.
    150 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki kokosowej, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu
  • Śliwki odsącz i potnij na mniejsze kawałki.
  • Do ubitych jajek dodaj suche składniki na zmianę z olejem kokosowym.
    85 g oleju kokosowego
  • Dodaj do ciasta pokrojone śliwki, posiekane orzechy oraz jabłka - wymieszaj łyżką.
    100 g śliwek suszonych, 100 g orzechów, 4 spore jabłka
  • Przełóż do foremki o wymiarach 24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - do momentu gdy czekolada się zupełnie rozpuści.
    50 g śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Polej czekoladą wierzch ciasta.
  • Udekoruj wg uznania - ja użyłam migdały w słupkach.

Notatki

Jeśli nie macie cukru kokosowego to możecie zastąpić go cukrem trzcinowym, miodem albo syropem z agawy. 
Zamiast mąki kokosowej możecie użyć więcej mąki pełnoziarnistej - wtedy weźcie jej około 1,5 szklanki.
Zamiast oleju kokosowego użyjcie zwykły olej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

zdrowa wiewiórka