Ciasto wiewiórka fit
Postanowiłam „uzdrowić” popularne ciasto wiewiórka i zrobiłam z niego ciasto wiewiórka fit :)
Tylko nie bójcie się tego fit, to ciasto chyba na tym tylko skorzystało ;)
Użyłam do niego mąkę pełnoziarnistą (pszenną, ale możecie dać inną) zmieszaną z mąką kokosową. Do tego dołożyłam olej kokosowy i mój ostatnio ulubiony cukier kokosowy (lubię ten karmelowy smak, który nadaje on ciastom) oraz śliwki suszone.
Ciasto smakuje równie rewelacyjnie jak wygląda – jest wilgotne (to zasługa startych na tarce jabłek) i jednocześnie chrupiące od włoskich orzechów.
Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, a polewa czekoladowa nadaje wiewiórce aksamitności.
Jeśli lubicie takie smaki, albo szukacie innych dietetycznych, ale jednocześnie przepysznych ciast, to koniecznie wypróbujcie też przepis na dietetyczne ciasto dyniowe (jak dla mnie obłędne).
Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 24/24 – możecie też upiec je w podłużnej foremce o wielkości około 20/30 cm.
Ciasto wiewiórka fit
- 100 g cukru kokosowego
- 4 jajka (użyłam rozmiar L)
- 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
- 50 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 85 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 100 g śliwek suszonych
- 100 g posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
- 4 spore jabłka
- 100 g gorzkiej czekolady (lub po połowie gorzkiej i mlecznej)
- 50 g śmietany kremówki
- Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut do zmięknięcia.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę (ja jabłka tarłam w trakcie miksowania jajek, aby zaoszczędzić czas :))
- Obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon zmieszaj w miseczce.
- Śliwki odsącz i potnij na mniejsze kawałki.
- Do ubitych jajek dodaj suche składniki na zmianę z olejem kokosowym.
- Dodaj do ciasta pokrojone śliwki, posiekane orzechy oraz jabłka - wymieszaj łyżką.
- Przełóż do foremki o wymiarach 24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - do momentu gdy czekolada się zupełnie rozpuści.
- Polej czekoladą wierzch ciasta.
- Udekoruj wg uznania - ja użyłam migdały w słupkach.
Cukier kokosowy? Czy chodzi o trzcinowy? O kokosowym jeszcze nie słyszałam…. Przepis brzmi pysznie a po zdjęciach mam ślinotok :)
Jest cukier kokosowy – najłatwiej dostać go w sklepach internetowych. Możesz zamiast niego użyć cukru trzcinowego, albo muscovado :)
Jak my wprost kochamy takie uzdrowione ciacha <3
:)