Ciasto dyniowe fit
To ciasto dyniowe to efekt czyszczenia lodówki :)
Jeszcze nigdy nie stałam tak pod piekarnikiem przy jakimś cieście – już na surowo ciasto bardzo mi smakowało, więc tylko prosiłam, aby nie było zakalca :)
Zakalca nie było, za to wyszło mi najsmaczniejsze ciasto ostatnich miesięcy.
Jak dla mnie rewelacyjne – mięsiste, wilgotne, bardzo aromatyczne – w smaku przypomina piernik i mam wrażenie, że gdybym nie mówiła, że jest z dynią, to absolutnie nikt by się nie zorientował :)
Do środka dałam same pyszne i zdrowe składniki – sami zobaczycie jak spora jest liczba tych składników – jak czyszczenie, to czyszczenie :)
Jeśli czegoś będzie Wam brakować, to zastąpcie innym produktem, ale na pewno nie żałujcie korzennych przypraw – one tu działają cuda.
Wierzch ciasta to też efekt „resztkowy” – stała mi w lodówce otwarta puszka z mleczkiem kokosowym – miałam gdzieś tak mniej niż pół puszki, mleczko było płynne, więc dodałam do niego mąkę kokosową i tym polałam ciasto, potem jeszcze posypałam cynamonem i cukrem kokosowym – obłęd – ale wszystko wyszło po prostu przeeeeepysznie :)
Gorąco polecam!
A czy Wy macie jakieś przepisy na słodkości czyszczące lodówkę z resztek? Jeśli tak, to podzielcie się nimi :D
Zajrzyjcie też do innych przepisów z dynią :)
Przepis do druku

Ciasto dyniowe fit
Składniki
- 2 duże jajka
- 120 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i przestudzonego
- 200 g puree z dyni (użyłam dynię piżmową)
- pół szklanki soku z pomarańczy (mniej więcej 1,5 średniej pomarańczy)
- 50 g brązowego cukru
- 100 g cukru kokosowego
- skórka starta z pomarańczy (starłam z tych, które wyciskałam na sok)
- 100 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
- 50 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- garść posiekanych orzechów - użyłam włoskie
Instrukcja
- W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka.
- W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki - poza orzechami i zmieszaj razem.
- Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
- Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
- Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do foremki i wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.