Ciasto dyniowe fit

 

ciasto dyniowe fit

 

To ciasto dyniowe to efekt czyszczenia lodówki :)

Jeszcze nigdy nie stałam tak pod piekarnikiem przy jakimś cieście – już na surowo ciasto bardzo mi smakowało, więc tylko prosiłam, aby nie było zakalca :)

Zakalca nie było, za to wyszło mi najsmaczniejsze ciasto ostatnich miesięcy.

Jak dla mnie rewelacyjne – mięsiste, wilgotne, bardzo aromatyczne – w smaku przypomina piernik i mam wrażenie, że gdybym nie mówiła, że jest z dynią, to absolutnie nikt by się nie zorientował :)

Do środka dałam same pyszne i zdrowe składniki – sami zobaczycie jak spora jest liczba tych składników – jak czyszczenie, to czyszczenie :)

Jeśli czegoś będzie Wam brakować, to zastąpcie innym produktem, ale na pewno nie żałujcie korzennych przypraw – one tu działają cuda.

Wierzch ciasta to też efekt „resztkowy” – stała mi w lodówce otwarta puszka z mleczkiem kokosowym – miałam gdzieś tak mniej niż pół puszki, mleczko było płynne, więc dodałam do niego mąkę kokosową i tym polałam ciasto, potem jeszcze posypałam cynamonem i cukrem kokosowym – obłęd – ale wszystko wyszło po prostu przeeeeepysznie :)

Gorąco polecam!

A czy Wy macie jakieś przepisy na słodkości czyszczące lodówkę z resztek? Jeśli tak, to podzielcie się nimi :D

Zajrzyjcie też do innych przepisów z dynią :)

 

ciasto pomarańczowe

 

ciasto z pomarańczami

 

ciasto z mąką kokosową

 

dietetyczne ciasto

 

ciasto z dyni

 

ciasto z dynią

 

ciasto dyniowe fit

Przepis do druku

ciasto dyniowe fit

Ciasto dyniowe fit

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 porcji.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka.
  • W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki - poza orzechami i zmieszaj razem.
  • Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
  • Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
  • Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej ciasto do foremki i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

pumpkin pound cake