Ciasto czekoladowo-karmelowe – dziurawe ;)
Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)
W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.
Ja zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.
Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto. Ciasto podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)
Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.
Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.
Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.
Wyszło na prawdę pyszne, a pracy przy nim jest niewiele – efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D
Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.

Ciasto czekoladowo-karmelowe
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 210 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 50 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 240 g (szklanka) kefiru lub maślanki
- pół szklanki oleju
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 szklanka ciepłej kawy - ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej
masa kajmakowa:
- puszka masy kajmakowej
- 150 ml śmietany kremówki
polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - oprócz kawy.
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę - ciągle miksując.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek - odstaw do wystudzenia.
- Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.
- Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź - tak aby wypełnił dziurki.
- Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.
- Wylej polewę na wierzch ciasta - końcówką noża zrób esy floresy.
Składniki Odżywcze
Witam! Chciałam zapytać ile gramów masy kajmakowej należy wziąć? Bo są puszki o różnej wadze☺
Ja najczęściej używam tej większej z Gostynia, ale tak na prawdę ilość zależy od ciebie :)
Mniam <3
Moje ulubione połączenia :D
najlepsze ciasto jakie jadłam i robi się szybko
Super :D
W przekroju wygląda tak, że aż można utonąć we własnej ślinie :D :D
:D
ale pycha!
Nom :)