ciasto czekoladowo-karmelowe

Przepis na dziurawione ciasto czekoladowo-karmelowe

Czekoladowe ciasto z kremem karmelowym to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady z kuszącą słodyczą karmelu. Inspiracją do jego stworzenia były popularne ciasta typu „poke cake”, które charakteryzują się głębokimi dziurami w cieście napełnionymi smakowitymi kremami. To czekoladowe cudo zachwyca już na pierwszy rzut oka. Kiedy przebijesz widelcem wilgotne czekoladowe ciasto, zobaczysz w środku obłędny krem karmelowy wręcz wypływający z każdego kęsa. To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady i karmelu. Spróbujcie koniecznie!

ciasto dziurawione z karemelem

Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i jednocześnie efektowne ciasta czekoladowe, to koniecznie upieczcie to niezwykłe dziurawe ciasto czekoladowe i podajcie je z obłędnym kremem kajmakowym i pyszną polewą czekoladową. Na pewno zachwycicie nim wszystkich!

ciasto czekoladowe z karmelem

Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste wilgotne ciasto czekoladowe wypełnione masą kajmakową i polane po wierzchu obłędną polewą czekoladową.
5 z 12 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 20
Kalorie 284 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Składniki

składniki na wilgotne ciasto czekoladowe:

  • 210 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g kefiru lub maślanki ((1 szklanka) )
  • 0,5 szklanki oleju (- 120 ml)
  • 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • 1 szklanka ciepłej kawy (- ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

składniki na krem kajmakowy

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-kajmakowe

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    210 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – oprócz kawy.
    240 g kefiru lub maślanki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę – ciągle miksując.
    1 szklanka ciepłej kawy
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek – odstaw do wystudzenia.
  • Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.
    1 puszka masy kajmakowej, 150 ml śmietany kremówki
  • Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź – tak aby wypełnił dziurki.
  • Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj – tak aby czekolada się rozpuściła.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Wylej polewę na wierzch ciasta – końcówką noża zrób esy floresy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z kajmakiem, kajmakowe ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z karmelem

Czekoladowe ciasto poke cake – uwagi

Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)

W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.

Spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.

Postawiłam w nim na połączenie czekolady i kajmaku :)

Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto.

Ciasto po upieczeniu podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)

Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.

Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.

Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.

Ciasto czekoladowo-karmelowe wyszło pyszne, a pracy przy nim jest niewiele.

Spróbujcie koniecznie, a efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D

Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.

Ps. Jeśli lubicie ciasta i wypieki czekoladowe to koniecznie zobaczcie mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 apetycznych przepisów na czekoladowe słodkości :)

Czekoladowe wypieki okladka 2 na 3 mala

SPRAWDZAM E-BOOKA

ciasto czekoladowo-karmelowe

wilgotne ciasto czekoladowe z masą kajmakową
dziurawione ciasto czekoladowe

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Wszystkich wielbicieli pysznych ciast czekoladowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, a jest ich już znaczna ilość :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: