Przepis na dziurawione ciasto czekoladowo-karmelowe

ciasto czekoladowo-karmelowe


Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)

W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.

Spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.

Postawiłam w nim na połączenie czekolady i kajmaku :)

Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto.

Ciasto po upieczeniu podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)

Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.

Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.

Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.

Ciasto czekoladowo-karmelowe wyszło pyszne, a pracy przy nim jest niewiele.

Spróbujcie koniecznie, a efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D

Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.


ciasto czekoladowe z karmelem

ciasto czekoladowo-karmelowe

ciasto dziurawione z karemelem

wilgotne ciasto czekoladowe z masą kajmakową

dziurawione ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis do druku

ciasto czekoladowe z karmelem

Ciasto czekoladowo-karmelowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciasto czekoladowe z masą kajmakową i polewą czekoladową.
5 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 20
Kalorie 284 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 210 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g kefiru lub maślanki (szklanka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 szklanka ciepłej kawy - ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej

masa kajmakowa:

polewa czekoladowa:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - oprócz kawy.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę - ciągle miksując.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek - odstaw do wystudzenia.
  • Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.
  • Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź - tak aby wypełnił dziurki.
  • Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.
  • Wylej polewę na wierzch ciasta - końcówką noża zrób esy floresy.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!