Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto czekoladowo-karmelowe

By |2018-05-20T13:19:09+00:002018 Maj 21st|Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Karnawałowe przepisy|

Ciasto czekoladowo-karmelowe – dziurawe 😉

 

ciasto czekoladowo-karmelowe

 

Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko 🙂

W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.

Ja zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.

Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto. Ciasto podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło 😉

Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.

Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.

Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.

Wyszło na prawdę pyszne, a pracy przy nim jest niewiele – efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy 😀

Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.

 

ciasto czekoladowe z karmelem

 

ciasto czekoladowo-karmelowe

 

ciasto dziurawione z karemelem

 

wilgotne ciasto czekoladowe z masą kajmakową

 

dziurawione ciasto czekoladowe

 

Ciasto czekoladowo-karmelowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 210 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g (szklanka) kefiru lub maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 szklanka ciepłej kawy - ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej
masa kajmakowa:
  • puszka masy kajmakowej
  • 150 ml śmietany kremówki
polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - oprócz kawy.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę - ciągle miksując.
  4. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek - odstaw do wystudzenia.
  7. Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.
  8. Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź - tak aby wypełnił dziurki.
  9. Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.
  10. Wylej polewę na wierzch ciasta - końcówką noża zrób esy floresy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 284 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 36 g Błonnik: 0,3 g Białka: 5 g

 

Reklama

4 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/05/23 at 11:03 - Reply

    W przekroju wygląda tak, że aż można utonąć we własnej ślinie 😀 😀

  2. okularnicawkapciach 2018/05/21 at 20:49 - Reply

    ale pycha!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: