Ciasto czekoladowo-karmelowe

Zaktualizowany: 2023 15 maja
ciasto czekoladowo-karmelowe

Przepis na dziurawione ciasto czekoladowo-karmelowe

Czekoladowe ciasto z kremem karmelowym to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady z kuszącą słodyczą karmelu. Inspiracją do jego stworzenia były popularne ciasta typu „poke cake”, które charakteryzują się głębokimi dziurami w cieście napełnionymi smakowitymi kremami. To czekoladowe cudo zachwyca już na pierwszy rzut oka. Kiedy przebijesz widelcem wilgotne czekoladowe ciasto, zobaczysz w środku obłędny krem karmelowy wręcz wypływający z każdego kęsa. To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady i karmelu. Spróbujcie koniecznie!

ciasto dziurawione z karemelem

Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i jednocześnie efektowne ciasta czekoladowe, to koniecznie upieczcie to niezwykłe dziurawe ciasto czekoladowe i podajcie je z obłędnym kremem kajmakowym i pyszną polewą czekoladową. Na pewno zachwycicie nim wszystkich!

ciasto czekoladowe z karmelem

Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste wilgotne ciasto czekoladowe wypełnione masą kajmakową i polane po wierzchu obłędną polewą czekoladową.
5 z 13 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 20
Kalorie 284 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Składniki

składniki na wilgotne ciasto czekoladowe:

  • 210 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g kefiru lub maślanki ((1 szklanka) )
  • 0,5 szklanki oleju (- 120 ml)
  • 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • 1 szklanka ciepłej kawy (- ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

składniki na krem kajmakowy

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-kajmakowe

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    210 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – oprócz kawy.
    240 g kefiru lub maślanki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę – ciągle miksując.
    1 szklanka ciepłej kawy
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek – odstaw do wystudzenia.
  • Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.
    1 puszka masy kajmakowej, 150 ml śmietany kremówki
  • Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź – tak aby wypełnił dziurki.
  • Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj – tak aby czekolada się rozpuściła.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Wylej polewę na wierzch ciasta – końcówką noża zrób esy floresy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z kajmakiem, kajmakowe ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z karmelem

Czekoladowe ciasto poke cake – uwagi

Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)

W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.

Spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.

Postawiłam w nim na połączenie czekolady i kajmaku :)

Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto.

Ciasto po upieczeniu podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)

Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.

Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.

Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.

Ciasto czekoladowo-karmelowe wyszło pyszne, a pracy przy nim jest niewiele.

Spróbujcie koniecznie, a efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D

Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.

Ps. Jeśli lubicie ciasta i wypieki czekoladowe to koniecznie zobaczcie mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 apetycznych przepisów na czekoladowe słodkości :)

Czekoladowe wypieki okladka 2 na 3 mala

SPRAWDZAM E-BOOKA

ciasto czekoladowo-karmelowe

wilgotne ciasto czekoladowe z masą kajmakową
dziurawione ciasto czekoladowe

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Wszystkich wielbicieli pysznych ciast czekoladowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, a jest ich już znaczna ilość :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2018 21 maja

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

20 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

Przepis na wilgotne czekoladowe ciasto z kajmakiem i polewą czekoladową. To ciasto to popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto poke cake, czyli ciasto dziurawione. Na czym polega ciasto poke cake? Otóż pieczemy ciasto - u mnie to ciasto czekoladowe - i od razu po upieczeniu robicie w całym cieście dość grube dziurki. Ja do tego użyłam trzonka drewnianej łyżki. Ciasto studzicie, a potem wylewacie na niego jakiś krem - u mnie krem kajmakowy - i smarujecie, tak aby krem wszedł w te dziurki. Na koniec ciasto z dziurkami polałam jeszcze polewą czekoladową i gotowe.

Przepis na ciasto poke cake

Ciasto czekoladowo-karmelowe smakuje rewelacyjnie. Mocno czekoladowe ciasto ze słodkim kajmakiem i polewą z gorzkiej czekolady zasmakuje każdemu. Zobaczcie mój przepis na ciasto z kajmakiem i sprawdź jak zrobić ciasto poke cake. Takie ciasto z dziurami to fajna sprawa i dzięki kremowi karmelowemu jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Polecam wam również mój przepis na torcik z musem kajmakowym oraz pyszne ciasto minotaur, które też łączy w sobie smaki czekoladowy i kajmakowy.