Przepis na dziurawione ciasto czekoladowo-karmelowe
Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)
W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.
Spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.
Postawiłam w nim na połączenie czekolady i kajmaku :)
Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto.
Ciasto po upieczeniu podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)
Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.
Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.
Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.
Ciasto czekoladowo-karmelowe wyszło pyszne, a pracy przy nim jest niewiele.
Spróbujcie koniecznie, a efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D
Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.
Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis do druku

Ciasto czekoladowo-karmelowe
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 210 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 50 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 240 g kefiru lub maślanki (szklanka)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 szklanka ciepłej kawy - ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej
masa kajmakowa:
- 1 puszka masy kajmakowej moja miała 530 g
- 150 ml śmietany kremówki
polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.210 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - oprócz kawy.240 g kefiru lub maślanki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę - ciągle miksując.1 szklanka ciepłej kawy
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek - odstaw do wystudzenia.
- Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.1 puszka masy kajmakowej, 150 ml śmietany kremówki
- Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź - tak aby wypełnił dziurki.
- Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Wylej polewę na wierzch ciasta - końcówką noża zrób esy floresy.