Przepis na niezwykłą czekoladową babkę z chili
Bardzo lubię takie proste i szybkie ciasta jak ta czekoladowa babka z chili.
Jest fajnie czekoladowa, miękka i rewelacyjnie podkręcona pikantnym chili.
A czuć ją i to bardzo :)
Jeśli lubicie takie czekoladowo-pikantne połączenia, to to ciasto jest dla was.
Babkę możecie dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą i do niej też możecie dodać chili w proszku – będzie jeszcze smakowiciej.
Zapraszam was również na pijaną babkę czekoladową, babkę czekoladowo-cynamonową albo na babkę czekoladowo-migdałową, bo ciast czekoladowych nigdy za wiele :)
A wy jaką babkę czekoladową najbardziej lubicie?
Czekoladowa babka z chili przepis do druku

Czekoladowa babka z chili
Przepis na pyszną i mocno czekoladową babkę z pikantnym chilli.
Składniki
- 175 g masła miękkiego
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
- 40 g gorzkiego kakao ( 5 łyżek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka chili
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (trochę ponad pół szklanki)
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
- Dodaj połowę mąki - zmiksuj, dodaj jogurt, zmiksuj i wsyp resztę mąki.
- Zmiksuj krótko - tylko do połączenia - najwyżej na koniec delikatnie przemieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy do babki (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu ostudź w formie i dopiero przestudzone wyjmij z niej ostrożnie.
- Posyp cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 369kcalWeglowodany: 42gBiałko: 5.5gTłuszcz: 20gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam tutaj.