Czekoladowa babka z chili
Bardzo lubię takie proste i szybkie ciasta jak ta czekoladowa babka z chili.
Jest fajnie czekoladowa, miękka i rewelacyjnie podkręcona pikantnym chili.
A czuć ją i to bardzo :)
Jeśli lubicie takie czekoladowo-pikantne połączenia, to to ciasto jest dla was.
Babkę możecie dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą i do niej też możecie dodać chili w proszku – będzie jeszcze smakowiciej.
Zapraszam was również na pijaną babkę czekoladową, babkę czekoladowo-cynamonową albo na babkę czekoladowo-migdałową, bo ciast czekoladowych nigdy za wiele :)
A wy jaką babkę czekoladową najbardziej lubicie?
Czekoladowa babka z chili
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na jedną babkę - do upieczenia w formie z kominem.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
- 175 g miękkiego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
- 40 g ( 5 łyżek) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka chili
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 150 ml (trochę ponad pół szklanki) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Wykonanie
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
- Dodaj połowę mąki - zmiksuj, dodaj jogurt, zmiksuj i wsyp resztę mąki.
- Zmiksuj krótko - tylko do połączenia - najwyżej na koniec delikatnie przemieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy do babki (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu ostudź w formie i dopiero przestudzone wyjmij z niej ostrożnie.
- Posyp cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 369 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 0,8 g Białka: 5,5 g
Przepis znalazłam tutaj.
Wygląda pysznie i ta nuta chili … Wspaniała :)
To chili na prawdę robi niezłą robotę :)
Babeczka z pazurem :D
Aha :)