Przepis na babkę czekoladową z orzechami

 

Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc proponuję dziś babkę, ale nie drożdżową, czy cytrynową, tylko czekoladową z orzechami :)

Robi się ją bardzo szybko, jest fajnie wilgotna i nie obsycha, a smak ma nieziemski :)

Do środka dodajemy herbatę i to ona odpowiada za wilgotność ciasta.

Na wierzchu ułożyłam jako dekorację karmelizowane orzechy.

Dzięki nim babka fajnie chrupała :)

Wypróbuj również inne przepisy na pyszne babki.

 

 

Babka czekoladowa z orzechami przepis do druku

babka czekoladowa

Babka czekoladowa z orzechami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Babka
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 12

Składniki
  

  • 4 jajka , żółtka i białka osobno
  • 1 i 2/3 szklanki cukru (ale można dać trochę mniej)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mocnej wystudzonej herbaty
  • 2 szklanki maki
  • 1 1/2 lyzki stolowej proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka orzechow laskowych lub włoskich

Instrukcja
 

  • Rozgrzać piekarnik do 180º C, formę na babkę posmarować masłem i wysypać mąką.
  • Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając.
  • Stopniowo dodawać zimną herbatę.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodćc orzechy i bułkę tartą, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momentu połączenia się obu mas.
  • Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą i wlać do formy.
  • Piec około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach - jeżeli jest suchy, babka jest gotowa.
  • Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na drucianą siateczkę do kompletnego wystygnięcia.
  • Babkę można polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować karmelizowanymi orzechami.
Słowa kluczowe kakao, orzechy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znaleziony u Bajaderki na Mniam Mniam.