Przepis na babkę czekoladową z orzechami
Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc proponuję dziś babkę, ale nie drożdżową, czy cytrynową, tylko czekoladową z orzechami :)
Robi się ją bardzo szybko, jest fajnie wilgotna i nie obsycha, a smak ma nieziemski :)
Do środka dodajemy herbatę i to ona odpowiada za wilgotność ciasta.
Na wierzchu ułożyłam jako dekorację karmelizowane orzechy.
Dzięki nim babka fajnie chrupała :)
Wypróbuj również inne przepisy na pyszne babki.
Babka czekoladowa z orzechami przepis do druku

Babka czekoladowa z orzechami
Przepis na wilgotną czekoladową babkę na herbacie.
Składniki
- 4 białka z jajek rozmiar L
- 4 żółtka
- 1 i 2/3 szklanki cukru (ale można dać trochę mniej)
- 200 g masła miękkiego
- 1 szklanka herbaty mocnej wystudzonej
- 2 szklanki maki
- 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
Instrukcja
- Rozgrzej piekarnik do 180º C (góra-dół).
- Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Masło z cukrem zmiksuj mikserem na puszysta masę.200 g masła, 1 i 2/3 szklanki cukru
- Dodaj żółtka po jednym ciągle ubijając.4 żółtka
- Stopniowo dodaj zimną herbatę.1 szklanka herbaty
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.2 szklanki maki, 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- Dodaj posiekane orzechy oraz bułkę tartą do mąki i wymieszaj.1 szklanka orzechów laskowych, 1/3 szklanki bułki tartej
- Dodaj mąkę do masy maślanej i delikatnie wymieszaj tylko do momentu połączenia się.
- Z białek ubij sztywną pianę, delikatnie połącz ja z ciastem i wlej do formy.4 białka
- Piecz babkę około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach - jeżeli jest suchy, babka jest gotowa.
- Babkę zostaw w formie na 15-20 minut a następnie ostrożnie wyjmij z formy i zostaw do kompletnego wystygnięcia.
- Babkę możesz polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować karmelizowanymi orzechami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znaleziony u Bajaderki na Mniam Mniam.