Przepis na babkę czekoladową z orzechami

Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc proponuję dziś babkę, ale nie drożdżową, czy cytrynową, tylko czekoladową z orzechami :)

Robi się ją bardzo szybko, jest fajnie wilgotna i nie obsycha, a smak ma nieziemski :)

Do środka dodajemy herbatę i to ona odpowiada za wilgotność ciasta.

Na wierzchu ułożyłam jako dekorację karmelizowane orzechy.

Dzięki nim babka fajnie chrupała :)

Wypróbuj również inne przepisy na pyszne babki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

babka czekoladowa z orzechami

Babka czekoladowa z orzechami przepis do druku

babka czekoladowa

Babka czekoladowa z orzechami

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną czekoladową babkę na herbacie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Babka
Porcje 12

Składniki

  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • 4 żółtka
  • 1 i 2/3 szklanki cukru (ale można dać trochę mniej)
  • 200 g masła miękkiego
  • 1 szklanka herbaty mocnej wystudzonej
  • 2 szklanki maki
  • 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 180º C (góra-dół).
  • Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Masło z cukrem zmiksuj mikserem na puszysta masę.
    200 g masła, 1 i 2/3 szklanki cukru
  • Dodaj żółtka po jednym ciągle ubijając.
    4 żółtka
  • Stopniowo dodaj zimną herbatę.
    1 szklanka herbaty
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.
    2 szklanki maki, 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • Dodaj posiekane orzechy oraz bułkę tartą do mąki i wymieszaj.
    1 szklanka orzechów laskowych, 1/3 szklanki bułki tartej
  • Dodaj mąkę do masy maślanej i delikatnie wymieszaj tylko do momentu połączenia się.
  • Z białek ubij sztywną pianę, delikatnie połącz ja z ciastem i wlej do formy.
    4 białka
  • Piecz babkę około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach - jeżeli jest suchy, babka jest gotowa.
  • Babkę zostaw w formie na 15-20 minut a następnie ostrożnie wyjmij z formy i zostaw do kompletnego wystygnięcia.
  • Babkę możesz polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować karmelizowanymi orzechami.
Słowa kluczowe kakao, orzechy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony u Bajaderki na Mniam Mniam.