Dziś kolejna propozycja wielkanocna – babka czekoladowo-migdałowa.

Przepis pochodzi od Josi i bierze udział w akcji weekendowej cukierni #3.

Oryginalnie ciasto jest pieczone w tortownicy, ale ja stwierdziłam, że będzie z niego niezła babka ;)

Ciasto jest mocno czekoladowe (raczej mało słodkie) z lekkim aromatem migdałów i chrupiącymi kawałkami migdałów :)

Przepis na tortownicę ok. 22-24 cm, albo na formę babki.

czekoladow-migdalowa babka2

czekoladow-migdalowa babka1

czekoladow-migdalowa babka3

czekoladow-migdalowa babka4

 

Czekoladowo-migdałowa babka

Wypieki Beaty
4.34 z 3 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekaj.
  • Na bardzo małym ogniu rozpuść w rondlu masło. Ściągnij garnek z gazu, wrzuć połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
  • Do powstałej masy dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszaj. Dorzuć po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
  • W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Połącz masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane migdały.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w piekarniku około 35-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
  • Zostaw w formie do ostygnięcia. Po przełożeniu na talerz posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuczczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!