Przepis na babkę czekoladowo-migdałową

Dziś kolejna propozycja wielkanocna – babka czekoladowo-migdałowa.

Przepis pochodzi od Josi i bierze udział w akcji weekendowej cukierni #3.

Oryginalnie ciasto jest pieczone w tortownicy, ale ja stwierdziłam, że będzie z niego niezła babka ;)

Ciasto jest mocno czekoladowe (raczej mało słodkie) z lekkim aromatem migdałów i chrupiącymi kawałkami migdałów :)

Do tego dodajemy do niego niewiele mąki!

Ja tu użyłam mąkę pszenną, ale możecie użyć mąkę bezglutenową aby otrzymać bezglutenową babkę czekoladową.

Przepis podaję na tortownicę ok. 22-24 cm, albo na formę babki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen
Postaw mi kawę

czekoladowo-migdałowa babka

babka czekoladowo-migdałowa

czekoladow-migdalowa babka3

czekoladowa babka z migdałami

Czekoladowo-migdałowa babka przepis do druku

czekoladow migdalowa babka2

Czekoladowo-migdałowa babka

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną i pyszną babkę czekoladową z migdałami.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

  • 225 g czekolady deserowej
  • 150 g cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze ciasta, to daj więcej)
  • 175 g masła
  • 25 g migdałów zmielonych
  • 3 łyżki mąki pszennej - możecie zastąpić mąką bezglutenową
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • 4 żółtka
  • 100 g migdałów posiekanych (najlepiej obranych ze skórki)
  • cukier puder lub rozpuszczona czekolada do dekoracji
  • 1 szczypta soli

Instrukcja
 

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - tryb góra-dół.
  • W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekaj.
    25 g migdałów, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
  • Na bardzo małym ogniu rozpuść w rondlu masło. Ściągnij garnek z gazu, wrzuć połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
    225 g czekolady deserowej, 175 g masła, 150 g cukru trzcinowego
  • Do powstałej masy dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj do masy po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
    4 żółtka
  • W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    4 białka
  • Połącz masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane migdały.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w piekarniku około 35-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
  • Zostaw w formie do ostygnięcia.
  • Po przełożeniu na talerz posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!