Czekoladowo-migdałowa babka

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
czekoladowo-migdałowa babka

Przepis na babkę czekoladowo-migdałową

Dziś u mnie rozgościła się czekoladowo-migdałowa babka, która będzie doskonałą propozycją dla miłośników słodkich wypieków z dodatkiem czekolady. To połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnym aromatem migdałów sprawia, że ta babka jest niezwykle aromatyczna i apetyczna. Idealna na śniadanie, podwieczorek czy deser, ta babka z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich łasuchów. Spróbuj tego prostego przepisu i rozkoszuj się smakiem domowego wypieku każdego dnia!

babka czekoladowo-migdałowa

Czekoladowo-migdałowa babka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta w połączeniu z chrupiącymi migdałami albo orzechami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladow migdalowa babka2

Czekoladowo-migdałowa babka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną i pyszną babkę czekoladową z migdałami.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na babkę czekoladowo-migdałową

  • 225 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
  • 150 g cukru trzcinowego ((jeśli lubisz słodsze ciasta, to daj więcej) 3/4 szklanki)
  • 175 g masła
  • 25 g migdałów (zmielonych )
  • 3 łyżki mąki pszennej (- możecie zastąpić mąką bezglutenową)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka (z jajek rozmiar L)
  • 4 żółtka
  • 100 g migdałów (posiekanych (najlepiej obranych ze skórki))
  • cukier puder (lub rozpuszczona czekolada do dekoracji)
  • 1 szczypta soli
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę czekoladowo-migdałową

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – tryb góra-dół.
  • W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekaj.
    25 g migdałów, 3 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
  • Na bardzo małym ogniu rozpuść w rondlu masło. Ściągnij garnek z gazu, wrzuć połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
    225 g czekolady, 175 g masła, 150 g cukru trzcinowego
  • Do powstałej masy dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj do masy po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
    4 żółtka
  • W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    4 białka
  • Połącz masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane migdały.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w piekarniku około 35-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
  • Zostaw w formie do ostygnięcia.
  • Po przełożeniu na talerz posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowa babka z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowa babka z migdałami

Czekoladowa babka z migdałami – uwagi

Dziś kolejna propozycja wielkanocna – babka czekoladowo-migdałowa. Przepis pochodzi od Josi i bierze udział w akcji weekendowej cukierni #3. Oryginalnie ciasto jest pieczone w tortownicy, ale ja stwierdziłam, że będzie z niego niezła babka. Ciasto jest mocno czekoladowe (raczej mało słodkie) z lekkim aromatem migdałów i chrupiącymi kawałkami migdałów :) Do tego dodajemy do niego niewiele mąki! Ja tu użyłam mąkę pszenną, ale możecie użyć mąkę bezglutenową aby otrzymać bezglutenową babkę czekoladową.

Przepis podaję na tortownicę ok. 22-24 cm, albo na formę babki.

czekoladow-migdalowa babka3

Polecane przepisy na babki czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne czekoladowe babki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 25 marca

Podziel się przepisem

4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Czekoladowo-migdałowa babka przepis

Przepis na wilgotną czekoladową babkę z migdałami. Ta czekoladowa babka z migdałami smakuje wybornie i będzie idealną babką na Wielkanoc albo po prostu na weekend do kawy. Używamy tu niewiele mąki, dlatego możecie ją zastąpić mąką bezglutenową i wtedy otrzymacie bezglutenową babkę czekoladową. Babka jest mocno czekoladowa z kawałkami chrupiących migdałów. Aksamitna i pyszna! Koniecznie zobaczcie mój przepis na babkę i zobaczcie jak upiec babkę bezglutenową.

Babka czekoladowa z migdałami

Mocno czekoladowa babka z migdałami i polewą czekoladową smakuje obłędnie i pokochają ją wszyscy lubiący czekoladę. Koniecznie wypróbujcie mój przepis, a czekoladowo-migdałowa babka na pewno wam zasmakuje.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na babki oraz przepisów na ciasta czekoladowe.