Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik na spodzie brownie

By | 2018-05-29T18:28:39+00:00 2014 Marzec 10th|Ciasta czekoladowe, Serniki i ciasta z serem|

Sernik na spodzie brownie

Mój apetyt na serniki ciągle rośnie (czego nigdy w życiu bym się nie spodziewała ;))

Na moje imieniny przygotowałam ostatnio nieziemski sernik na spodzie brownie.

Sernik jest bardzo aksamitny i lekko mazisty.

Mocno czekoladowe brownie świetnie się komponuje z lekką masą sernikową (do upieczenia warstwy sernikowej użyłam serka mascarpone i dzięki temu sernik nabrał niebywałej konsystencji).

Sernik na spodzie brownie to niezła gratka dla czokalodoholików i sernikoholików 😉

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.

 

sernik na spodzie brownie

sernik z czekoladą

 

serniko-brownie

sernik na spodzie brownie

Sernik na spodzie brownie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
brownie:
  • 110 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
sernik:
  • 500 g twarogu sernikowego (użyłam mascarpone)
  • ⅔ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki jogurtu greckiego (użyłam maślankę, bo nie miałam jogurtu)
Wykonanie
brownie:
  1. Rozpuść masło w sporym garnku, dodaj podzieloną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  2. Zdejmij garnek z masą z ognia i dodaj cukier - wymieszaj.
  3. Gdy masa lekko ostygnie, dodaj pojedynczo jajka i szybko wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj mąkę i mleko - dokładnie wymieszaj całość i przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 22 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
sernik:
  1. W tym czasie przygotuj masę sernikową.
  2. Włóż wszystkie składniki do misy miksera i krótko zmiksuj razem - tylko do połączenia składników.
  3. Wylej masę na spód brownie.
  4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni.
  5. Piecz ciasto przez około 50 minut.
  6. Po upieczeniu ostudź ciasto, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
  7. Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Notatki
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

 

Przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi z tej strony.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Reklama

10 komentarzy

  1. Mamba 2017/02/09 at 09:21 - Reply

    A dwukrotne pieczenie ciasta brownie go nie przypali?

    • wypiekibeaty 2017/02/09 at 09:24 - Reply

      Mi się nie przypaliło 🙂 To drugie pieczenie jest w niższej temperaturze i nie się z brownie nie dzieje.

  2. kris 2016/08/30 at 16:21 - Reply

    Mam pytanie 🙂
    1 szklanka mąki – jakiej mąki ?

    • wypiekibeaty 2016/08/30 at 16:49 - Reply

      Najzwyklejszej pszennej – ja zwykle używam typ 500.

  3. […] pojawił się już na blogu przepis na sernik na spodzie brownie, teraz macie jeszcze do wyboru sernik malinowy na spodzie brownie – pieczcie i wybierajcie, […]

  4. magma 2014/03/10 at 16:08 - Reply

    wygląda bajecznie, chętnie zjadłabym kawałek:)

    • wypiekibeaty 2014/03/11 at 15:15 - Reply

      Dziękuję, pyszny faktycznie był 🙂

  5. Karolina 2014/03/10 at 14:21 - Reply

    Jako sernikowa maniaczka mogę jedynie powiedzieć pychota pychota pychota :))

    • wypiekibeaty 2014/03/11 at 15:14 - Reply

      oj prawda 🙂

  6. Ola Wilczek 2014/03/10 at 07:50 - Reply

    Jaka fajna łyżeczka 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: