Sernik na spodzie brownie
Mój apetyt na serniki ciągle rośnie (czego nigdy w życiu bym się nie spodziewała ;))
Na moje imieniny przygotowałam ostatnio nieziemski sernik na spodzie brownie.
Sernik jest bardzo aksamitny i lekko mazisty.
Mocno czekoladowe brownie świetnie się komponuje z lekką masą sernikową (do upieczenia warstwy sernikowej użyłam serka mascarpone i dzięki temu sernik nabrał niebywałej konsystencji).
Sernik na spodzie brownie to niezła gratka dla czokalodoholików i sernikoholików ;)
Zapraszam was również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.

Sernik na spodzie brownie
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki
brownie:
- 110 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
sernik:
- 500 g twarogu sernikowego (użyłam mascarpone)
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki jogurtu greckiego (użyłam maślankę, bo nie miałam jogurtu)
Instrukcja
brownie:
- Rozpuść masło w sporym garnku, dodaj podzieloną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Zdejmij garnek z masą z ognia i dodaj cukier - wymieszaj.
- Gdy masa lekko ostygnie, dodaj pojedynczo jajka i szybko wymieszaj.
- Na koniec dodaj mąkę i mleko - dokładnie wymieszaj całość i przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
sernik:
- W tym czasie przygotuj masę sernikową.
- Włóż wszystkie składniki do misy miksera i krótko zmiksuj razem - tylko do połączenia składników.
- Wylej masę na spód brownie.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni.
- Piecz ciasto przez około 50 minut.
- Po upieczeniu ostudź ciasto, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Notatki
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi z tej strony.
Czy można dać 250g mascarpone i 250g piatnicy?
Można :)
A dwukrotne pieczenie ciasta brownie go nie przypali?
Mi się nie przypaliło :) To drugie pieczenie jest w niższej temperaturze i nie się z brownie nie dzieje.
Mam pytanie :)
1 szklanka mąki – jakiej mąki ?
Najzwyklejszej pszennej – ja zwykle używam typ 500.
[…] pojawił się już na blogu przepis na sernik na spodzie brownie, teraz macie jeszcze do wyboru sernik malinowy na spodzie brownie – pieczcie i wybierajcie, […]
wygląda bajecznie, chętnie zjadłabym kawałek:)
Dziękuję, pyszny faktycznie był :)
Jako sernikowa maniaczka mogę jedynie powiedzieć pychota pychota pychota :))
oj prawda :)
Czy sernik będzie mazisty jeśli dodam ser Piątnica
Ja najczęściej robię serniki na twarogu Piątnicy i zawsze jestem zadowolona :)
Jaka fajna łyżeczka :)