Przepis na sernik na spodzie brownie

Mój apetyt na serniki ciągle rośnie (czego nigdy w życiu bym się nie spodziewała ;))

Na moje imieniny przygotowałam ostatnio nieziemski sernik na czekoladowym spodzie brownie.

Sernik jest bardzo aksamitny i lekko mazisty.

Mocno czekoladowe brownie świetnie się komponuje z lekką masą sernikową (do upieczenia warstwy sernikowej użyłam serka mascarpone i dzięki temu sernik nabrał niebywałej konsystencji).

Sernik na spodzie brownie to niezła gratka dla czokalodoholików i sernikoholików ;)

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę

sernik na spodzie brownie

sernik z czekoladą

serniko-brownie

sernik na spodzie brownie

Sernik brownie przepis

sernik na brownie

Sernik na spodzie brownie

Wypieki Beaty
Przepis na lekki aksamitny sernik pieczony na czekoladowym spodzie brownie.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm.

Składniki

brownie:

sernik:

Instrukcja
 

brownie:

  • Rozpuść masło w sporym garnku, dodaj podzieloną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    110 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
  • Zdejmij garnek z masą z ognia i dodaj cukier - wymieszaj.
    1 szklanka cukru
  • Gdy masa lekko ostygnie, dodaj pojedynczo jajka i szybko wymieszaj.
    2 jajka
  • Na koniec dodaj mąkę i mleko - dokładnie wymieszaj całość i przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 22 cm.
    1/4 szklanki mleka, 1 szklanka mąki
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

sernik:

  • W tym czasie przygotuj masę sernikową.
  • Włóż wszystkie składniki do misy miksera i krótko zmiksuj razem - tylko do połączenia składników.
    2/3 szklanki cukru, 3 jajka, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 0,5 szklanki jogurtu greckiego, 500 g twarogu sernikowego
  • Wylej masę na spód brownie.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni.
  • Piecz ciasto przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu ostudź ciasto, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.

Notatki

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi z tej strony.