Przepis na sernik na spodzie brownie
Mój apetyt na serniki ciągle rośnie (czego nigdy w życiu bym się nie spodziewała ;))
Na moje imieniny przygotowałam ostatnio nieziemski sernik na czekoladowym spodzie brownie.
Sernik jest bardzo aksamitny i lekko mazisty.
Mocno czekoladowe brownie świetnie się komponuje z lekką masą sernikową (do upieczenia warstwy sernikowej użyłam serka mascarpone i dzięki temu sernik nabrał niebywałej konsystencji).
Sernik na spodzie brownie to niezła gratka dla czokalodoholików i sernikoholików ;)
Zapraszam was również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.
Sernik brownie przepis

Sernik na spodzie brownie
Przepis na lekki aksamitny sernik pieczony na czekoladowym spodzie brownie.
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki
brownie:
sernik:
- 500 g twarogu sernikowego dobrego, tłustego (użyłam mascarpone)
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka rozmiar L
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego (użyłam maślankę, bo nie miałam jogurtu)
Instrukcja
brownie:
- Rozpuść masło w sporym garnku, dodaj podzieloną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.110 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
- Zdejmij garnek z masą z ognia i dodaj cukier - wymieszaj.1 szklanka cukru
- Gdy masa lekko ostygnie, dodaj pojedynczo jajka i szybko wymieszaj.2 jajka
- Na koniec dodaj mąkę i mleko - dokładnie wymieszaj całość i przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 22 cm.1/4 szklanki mleka, 1 szklanka mąki
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
sernik:
- W tym czasie przygotuj masę sernikową.
- Włóż wszystkie składniki do misy miksera i krótko zmiksuj razem - tylko do połączenia składników.2/3 szklanki cukru, 3 jajka, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 0,5 szklanki jogurtu greckiego, 500 g twarogu sernikowego
- Wylej masę na spód brownie.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni.
- Piecz ciasto przez około 50 minut.
- Po upieczeniu ostudź ciasto, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Notatki
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi z tej strony.