Przepis na jogurtowy torcik z owocami
Taki torcik jogurtowy z owocami podany na zimno to ciasto idealne na lato.
Ciasto jest leciutkie i bardzo delikatne, a do tego ma mało kalorii, bo zamiast twarogu zrobione jest z jogurtu naturalnego.
Do masy jogurtowej dodałam świeże borówki amerykańskie oraz maliny, a wierzch zdobi galaretka z rozgniecionymi malinami.
Torcik stabilizuje biszkopt w podstawowej wersji, ale możecie też zrobić biszkopt kakaowy, albo użyć zwykłe ciasteczka biszkopty.
Taka wersja torciku zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie że można go jeść prawie bezkarnie.
Jeśli szukacie pomysłu na bardziej tradycyjny sernik na zimno, to zapraszam na sernik morelowy, albo na sernik na zimno z galaretką.
Torcik jogurtowy z owocami przepis do druku

Torcik jogurtowy z owocami
Wyposażenie
- Forma o średnicy 22 cm.
Składniki
biszkopt:
- 3 jajka (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
- 80 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
masa jogurtowa:
- 800 g jogurtu greckiego gęstego
- 100 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny + trochę wody do jej rozpuszczenia
- ok 250 g owoców - użyłam borówki i maliny
galaretka:
- 1 galaretka malinowa albo truskawkowa
- ok 150 g malin
Instrukcja
biszkopt:
- Ubij białka aż będą gęste - dodaj do nich cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące.
- Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką - tak aby masa nie straciła puszystości.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw suche i puste.
- Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 170 stopniach (na termoobiegu) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt dobrze wystudź (możesz go upiec dzień wcześniej).
- Odetnij z góry wybrzuszony wierzch, a sam biszkopt przekrój na dwa blaty.
masa jogurtowa:
- Zmiksuj jogurt razem z cukrem.
- Żelatynę zalej zimną wodą - tylko tyle aby zakryć żelatynę i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
- Podgrzej krótko w mikrofalówce (około 20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
- Dodaj do podgrzanej żelatyny łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do masy jogurtowej i dokładnie zmiksuj.
- Wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
- Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż jeden blat biszkoptu (możesz go też delikatnie nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny).
- Na biszkopt wyłóż masę jogurtową i delikatnie ją wyrównaj - wstaw do lodówki na około pół godziny.
- Po tym czasie nałóż na jogurt drugi blat ciasta - jego też możesz nasączyć i schłodź w lodówce.
galaretka:
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody.
- Dodaj do niej rozgniecione widelcem maliny i wymieszaj.
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylej ją wierzch ciasta i schłodź w lodówce do zupełnego zastygnięcia.