Przepis na jogurtowy torcik z owocami
Zapraszam dziś na lekki i cudownie orzeźwiający torcik jogurtowy z owocami i galaretką. Tutaj puszysty biszkopt przełożony jest lekką masa jogurtową z zatopionymi w niej świeżymi owocami. To wyjątkowe ciasto będzie idealne na letnie upalne dni. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Torcik jogurtowy z owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie ciasta na zimno z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Torcik jogurtowy z owocami przepis
Wyposażenie
- Forma o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 80 g cukru (- trochę ponad 1/3 szklanki)
- 80 g mąki pszennej (- trochę ponad 1/2 szklanki)
- 30 g mąki ziemniaczanej
składniki na masę jogurtową z owocami
- 800 g jogurtu greckiego (gęstego)
- 100 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny (+ trochę wody do jej rozpuszczenia)
- ok 250 g owoców (- użyłam borówki i maliny)
składniki na wierzch do torciku jogurtowego
- 1 opakowanie galaretki (malinowej albo truskawkowej)
- ok 150 g malin
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do torciku jogurtowego
- Ubij białka aż będą gęste – dodaj do nich cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące.3 białka, 80 g cukru
- Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.80 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.3 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką – tak aby masa nie straciła puszystości.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia – boki zostaw suche i puste.
- Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 170 stopniach (na termoobiegu) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt dobrze wystudź (możesz go upiec dzień wcześniej).
- Odetnij z góry wybrzuszony wierzch, a sam biszkopt przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić masę jogurtową z owocami do torcika
- Zmiksuj jogurt razem z cukrem.800 g jogurtu greckiego, 100 g cukru
- Żelatynę zalej zimną wodą – tylko tyle aby zakryć żelatynę i odstaw na kilka minut do napęcznienia.6 łyżeczek żelatyny
- Podgrzej krótko w mikrofalówce (około 20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
- Dodaj do podgrzanej żelatyny łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do masy jogurtowej i dokładnie zmiksuj.
- Wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.ok 250 g owoców
Jak zrobić torcik jogurtowy z owocami
- Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż jeden blat biszkoptu (możesz go też delikatnie nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny).
- Na biszkopt wyłóż masę jogurtową i delikatnie ją wyrównaj – wstaw do lodówki na około pół godziny.
- Po tym czasie nałóż na jogurt drugi blat ciasta – jego też możesz nasączyć i schłodź w lodówce.
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody.1 opakowanie galaretki
- Dodaj do niej rozgniecione widelcem maliny i wymieszaj.ok 150 g malin
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylej ją wierzch ciasta i schłodź w lodówce do zupełnego zastygnięcia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jogurtowy torcik z owocami i galaretką – uwagi
Taki torcik jogurtowy z owocami podany na zimno to ciasto idealne na lato.
Ciasto jest leciutkie i bardzo delikatne, a do tego ma mało kalorii, bo zamiast twarogu zrobione jest z jogurtu naturalnego.
Do masy jogurtowej dodałam świeże borówki amerykańskie oraz maliny, a wierzch zdobi galaretka z rozgniecionymi malinami.
Torcik stabilizuje biszkopt w podstawowej wersji, ale możecie też zrobić biszkopt kakaowy, albo użyć zwykłe ciasteczka biszkopty.
Taka wersja torciku zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie że można go jeść prawie bezkarnie.
Jeśli szukacie pomysłu na bardziej tradycyjny sernik na zimno, to zapraszam na sernik morelowy, albo na sernik na zimno z galaretką.
Polecane przepisy na lekkie ciasta na zimno
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i orzeźwiające ciasta podawane na zimno. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: