Torcik jogurtowy z owocami

 

sernik na zimno z borówkami i malinami z galaretką malinową na wierzchu

 

Taki torcik jogurtowy z owocami podany na zimno to ciasto idealne na lato.

Ciasto jest leciutkie i bardzo delikatne, a do tego ma mało kalorii, bo zamiast twarogu zrobione jest z jogurtu naturalnego.

Do masy jogurtowej dodałam świeże borówki amerykańskie oraz maliny, a wierzch zdobi galaretka z rozgniecionymi malinami.

Torcik stabilizuje biszkopt w podstawowej wersji, ale możecie też zrobić biszkopt kakaowy, albo użyć zwykłe ciasteczka biszkopty.

Taka wersja torciku zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie że można go jeść prawie bezkarnie.

Jeśli szukacie pomysłu na bardziej tradycyjny sernik na zimno, to zapraszam na sernik morelowy, albo na sernik na zimno z galaretką.

 

torcik jogurtowy z owocami

 

dietetyczny torcik

 

kwiaty pachnącego groszku w białym wazonie

 

torcik jogurtowy

Torcik jogurtowy z owocami

Wypieki Beaty
Lekki biszkopt z masą jogurtową - forma o średnicy 22 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 123 kcal

Składniki
  

biszkopt:

masa jogurtowa:

galaretka:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Ubij białka aż będą gęste - dodaj do nich cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką - tak aby masa nie straciła puszystości.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw suche i puste.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 170 stopniach (na termoobiegu) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt dobrze wystudź (możesz go upiec dzień wcześniej).
  • Odetnij z góry wybrzuszony wierzch, a sam biszkopt przekrój na dwa blaty.

masa jogurtowa:

  • Zmiksuj jogurt razem z cukrem.
  • Żelatynę zalej zimną wodą - tylko tyle aby zakryć żelatynę i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
  • Podgrzej krótko w mikrofalówce (około 20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do podgrzanej żelatyny łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do masy jogurtowej i dokładnie zmiksuj.
  • Wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
  • Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż jeden blat biszkoptu (możesz go też delikatnie nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny).
  • Na biszkopt wyłóż masę jogurtową i delikatnie ją wyrównaj - wstaw do lodówki na około pół godziny.
  • Po tym czasie nałóż na jogurt drugi blat ciasta - jego też możesz nasączyć i schłódź w lodówce.

galaretka:

  • Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody.
  • Dodaj do niej rozgniecione widelcem maliny i wymieszaj.
  • Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylej ją wierzch ciasta i schłódź w lodówce do zupełnego zastygnięcia.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 123kcalWeglowodany: 16.5gBiałko: 3.95gTłuszcz: 4.7gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

biszkopt przełożony masą jogurtową z borówką amerykańską i malinami z galaretką malinową na wierzchu