Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Torcik jogurtowy z owocami

Torcik jogurtowy z owocami

 

sernik na zimno z borówkami i malinami z galaretką malinową na wierzchu

 

Taki torcik jogurtowy z owocami podany na zimno to ciasto idealne na lato.

Ciasto jest leciutkie i bardzo delikatne, a do tego ma mało kalorii, bo zamiast twarogu zrobione jest z jogurtu naturalnego.

Do masy jogurtowej dodałam świeże borówki amerykańskie oraz maliny, a wierzch zdobi galaretka z rozgniecionymi malinami.

Torcik stabilizuje biszkopt w podstawowej wersji, ale możecie też zrobić biszkopt kakaowy, albo użyć zwykłe ciasteczka biszkopty.

Taka wersja torciku zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie że można go jeść prawie bezkarnie.

Jeśli szukacie pomysłu na bardziej tradycyjny sernik na zimno, to zapraszam na sernik morelowy, albo na sernik na zimno z galaretką.

 

torcik jogurtowy z owocami

 

dietetyczny torcik

 

kwiaty pachnącego groszku w białym wazonie

 

Torcik jogurtowy z owocami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Lekki biszkopt z masą jogurtową - forma o średnicy 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
biszkopt:
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
masa jogurtowa:
  • 800 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • około 250 g owoców - użyłam borówki i maliny
galaretka:
  • czerwona galaretka
  • około 150 g malin
Wykonanie
biszkopt:
  1. Ubij białka aż będą gęste - dodaj do nich cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące.
  2. Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  3. Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką - tak aby masa nie straciła puszystości.
  5. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw suche i puste.
  6. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 170 stopniach (na termoobiegu) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu biszkopt dobrze wystudź (możesz go upiec dzień wcześniej).
  8. Odetnij z góry wybrzuszony wierzch, a sam biszkopt przekrój na dwa blaty.
masa jogurtowa:
  1. Zmiksuj jogurt razem z cukrem.
  2. Żelatynę zalej zimną wodą - tylko tyle aby zakryć żelatynę i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
  3. Podgrzej krótko w mikrofalówce (około 20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
  4. Dodaj do podgrzanej żelatyny łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Przelej żelatynę do masy jogurtowej i dokładnie zmiksuj.
  6. Wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
  7. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż jeden blat biszkoptu (możesz go też delikatnie nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny).
  8. Na biszkopt wyłóż masę jogurtową i delikatnie ją wyrównaj - wstaw do lodówki na około pół godziny.
  9. Po tym czasie nałóż na jogurt drugi blat ciasta - jego też możesz nasączyć i schłódź w lodówce.
galaretka:
  1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody.
  2. Dodaj do niej rozgniecione widelcem maliny i wymieszaj.
  3. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylej ją wierzch ciasta i schłódź w lodówce do zupełnego zastygnięcia.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 123 Tłuszcze: 4,7g Węglowodany: 16,5g Błonnik: 0,2g Białka: 3,95g

 

 

biszkopt przełożony masą jogurtową z borówką amerykańską i malinami z galaretką malinową na wierzchu

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux