Przepis na lekkie ciasto z malinowym musem i malinami
Ciasto malinowa pianka wpadło mi w oko na blogu Kasi Gotuję bo lubię :)
Wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam zrobić je na imprezkę urodzinową córki.
Samo ciasto jest zaskakująco szybkie i proste do przygotowania.
Będziecie potrzebować do niego biszkopt, galaretki malinowe, maliny oraz niesłodzone mleko skondensowane.
Biszkopt możecie upiec ze swojego ulubionego przepisu, możecie użyć gotowy spód, a nawet użyć biszkopciki.
Takie mleko po porządnym schłodzeniu ubija się jak marzenie – kilka minut i miałam całą michę mlecznej pianki :)
Ciasto wygląda bajecznie i tak smakuje, a jego dodatkowym plusem jest to, że jest bardzo nisko kaloryczne.
Nawet bardzo, bardzo :D
W smaku jest delikatne – jak ptasie mleczko – i niezbyt słodkie.
Nie dodawałam do niego żadnego cukru – słodycz jest jedynie z galaretek (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dosłodzić piankę cukrem pudrem).
Spróbujcie koniecznie tego lekkiego ciasta malinowego :D
Ja swoje zrobiłam w foremce 24/24 cm, ale dobra będzie też taka 20/30 – musi być tylko wysoka, bo warstwa pianki jest „porządna”.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta na zimno :)








Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

Ciasto malinowa pianka
Wyposażenie
- Ciasto na wysoką formę do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
biszkopt:
- 2 białka - z jajek rozmiar L
- 2 żółtka
- 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- ekstrakt waniliowy opcjonalnie - kilka kropel
malinowa pianka:
- 500 g zagęszczonego mleczka niesłodzonego 7,5 % tłuszczu (użyłam kartonik z Gostynia)
- 2 galaretki malinowe + 350 ml wrzątku do ich rozrobienia
- 500 g malin
Instrukcja
biszkopt:
- Białka ubij z cukrem i aż będą gęste, białe i lśniące.2 białka, 50 g cukru
- Dodaj żółtka oraz wanilię - krótko zmieszaj.2 żółtka, ekstrakt waniliowy
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.50 g mąki pszennej
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto i delikatnie rozprowadź.
- Piecz przez około 12-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie oderwij od papieru.
- Foremkę wyłóż nowym papierem i włóż do niej upieczony biszkopt (jeśli chcesz to możesz go trochę nasączyć).
malinowa pianka:
- Galaretki rozpuść w 350 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia - ale galaretka ma być dalej płynna.2 galaretki malinowe
- Mocno schłodzone mleko zagęszczone (najlepiej zostawić go w lodówce na noc) zmiksuj na wysokich obrotach.500 g zagęszczonego mleczka niesłodzonego
- Wlej wystudzoną galaretkę i zmiksuj razem.
- Dodaj do pianki maliny i delikatnie wymieszaj.500 g malin
- Wyłóż piankę na spód z biszkopta - wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - tak aby zastygło.