Ciasto malinowa pianka

 

ciasto malinowa pianka

 

Ciasto malinowa pianka wpadło mi w oko na blogu Kasi 🙂

Wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam zrobić je na imprezkę urodzinową córki.

Samo ciasto jest zaskakująco szybkie do przygotowania. Będziecie potrzebować do niego  biszkopt, galaretki malinowe, maliny oraz niesłodzone mleko skondensowane.

Takie mleko po porządnym schłodzeniu ubija się jak marzenie – kilka minut i miałam całą michę mlecznej pianki 🙂

Ciasto wygląda bajecznie i tak smakuje, a jego dodatkowym plusem jest to, że jest bardzo nisko kaloryczne. Nawet bardzo, bardzo 😀

W smaku jest delikatne – jak ptasie mleczko – i niezbyt słodkie.

Nie dodawałam do niego żadnego cukru – słodycz jest jedynie z galaretek (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dosłodzić piankę cukrem pudrem).

Spróbujcie koniecznie 😀

Ja swoje zrobiłam w foremce 24/24 cm, ale dobra będzie też taka 20/30 – musi być tylko wysoka, bo warstwa pianki jest „porządna”.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta na zimno 🙂

 

malinowa pianka na biszkopcie ciasto z malinowym musem
 

biszkopt z malinowym musem ciasto z malinami na zimno
 

ciasto ptasie mleczko malinowe ptasie mleczko
 

malinowe ciasto na zimno malinowe ciasto bez pieczenia
 

Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

Ciasto malinowa pianka

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Ciasto na wysoką formę do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
biszkopt:
  • 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 50 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • trochę ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
malinowa pianka:
  • 500 g zagęszczonego mleczka niesłodzonego 7,5 % tłuszczu (użyłam kartonik z Gostynia)
  • 2 galaretki malinowe + 350 ml wrzątku do ich rozrobienia
  • 500 g malin
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij z cukrem i aż będą gęste, białe i lśniące. Dodaj żółtka, wanilię oraz przesianą przez sito mąkę - delikatnie wymieszaj.
  2. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wylej ciasto i delikatnie rozprowadź.
  4. Piecz przez około 12-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
  5. Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie oderwij od papieru.
  6. Foremkę wyłóż nowym papierem i włóż do niej upieczony biszkopt (jeśli chcesz to możesz go trochę nasączyć).
malinowa pianka:
  1. Galaretki rozpuść w 350 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia - ale galaretka ma być dalej płynna.
  2. Mocno schłodzone mleko zagęszczone (najlepiej zostawić go w lodówce na noc) zmiksuj na wysokich obrotach.
  3. Wlej wystudzoną galaretkę i zmiksuj razem.
  4. Dodaj do pianki maliny i delikatnie wymieszaj.
  5. Wyłóż piankę na spód z biszkopta - wyrównaj powierzchnię.
  6. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - tak aby zastygło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 97 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 12 g Białka: 4 g