Ciasto malinowa pianka
Ciasto malinowa pianka wpadło mi w oko na blogu Kasi Gotuję bo lubię :)
Wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam zrobić je na imprezkę urodzinową córki.
Samo ciasto jest zaskakująco szybkie do przygotowania. Będziecie potrzebować do niego biszkopt, galaretki malinowe, maliny oraz niesłodzone mleko skondensowane.
Takie mleko po porządnym schłodzeniu ubija się jak marzenie – kilka minut i miałam całą michę mlecznej pianki :)
Ciasto wygląda bajecznie i tak smakuje, a jego dodatkowym plusem jest to, że jest bardzo nisko kaloryczne. Nawet bardzo, bardzo :D
W smaku jest delikatne – jak ptasie mleczko – i niezbyt słodkie.
Nie dodawałam do niego żadnego cukru – słodycz jest jedynie z galaretek (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dosłodzić piankę cukrem pudrem).
Spróbujcie koniecznie :D
Ja swoje zrobiłam w foremce 24/24 cm, ale dobra będzie też taka 20/30 – musi być tylko wysoka, bo warstwa pianki jest „porządna”.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta na zimno :)








Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

Ciasto malinowa pianka
Składniki
biszkopt:
- 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 50 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- trochę ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
malinowa pianka:
- 500 g zagęszczonego mleczka niesłodzonego 7 ,5 % tłuszczu (użyłam kartonik z Gostynia)
- 2 galaretki malinowe + 350 ml wrzątku do ich rozrobienia
- 500 g malin
Instrukcja
biszkopt:
- Białka ubij z cukrem i aż będą gęste, białe i lśniące. Dodaj żółtka, wanilię oraz przesianą przez sito mąkę - delikatnie wymieszaj.
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto i delikatnie rozprowadź.
- Piecz przez około 12-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie oderwij od papieru.
- Foremkę wyłóż nowym papierem i włóż do niej upieczony biszkopt (jeśli chcesz to możesz go trochę nasączyć).
malinowa pianka:
- Galaretki rozpuść w 350 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia - ale galaretka ma być dalej płynna.
- Mocno schłodzone mleko zagęszczone (najlepiej zostawić go w lodówce na noc) zmiksuj na wysokich obrotach.
- Wlej wystudzoną galaretkę i zmiksuj razem.
- Dodaj do pianki maliny i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż piankę na spód z biszkopta - wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - tak aby zastygło.
Składniki Odżywcze
Czy ciasto mogę zrobić w piątek tak, aby gości poczęstować w sobotę?
Oczywiście
Malinowa pianka prezentuje się przepięknie, gratuluję przepisu
Dziękuję bardzo :)