Przepis na lekkie ciasto z malinowym musem i malinami

ciasto malinowa pianka


Ciasto malinowa pianka wpadło mi w oko na blogu Kasi Gotuję bo lubię :)

Wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam zrobić je na imprezkę urodzinową córki.

Samo ciasto jest zaskakująco szybkie i proste do przygotowania.

Będziecie potrzebować do niego  biszkopt, galaretki malinowe, maliny oraz niesłodzone mleko skondensowane.

Biszkopt możecie upiec ze swojego ulubionego przepisu, możecie użyć gotowy spód, a nawet użyć biszkopciki.

Takie mleko po porządnym schłodzeniu ubija się jak marzenie – kilka minut i miałam całą michę mlecznej pianki :)

Ciasto wygląda bajecznie i tak smakuje, a jego dodatkowym plusem jest to, że jest bardzo nisko kaloryczne.

Nawet bardzo, bardzo :D

W smaku jest delikatne – jak ptasie mleczko – i niezbyt słodkie.

Nie dodawałam do niego żadnego cukru – słodycz jest jedynie z galaretek (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dosłodzić piankę cukrem pudrem).

Spróbujcie koniecznie tego lekkiego ciasta malinowego :D

Ja swoje zrobiłam w foremce 24/24 cm, ale dobra będzie też taka 20/30 – musi być tylko wysoka, bo warstwa pianki jest „porządna”.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta na zimno :)


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę


 

malinowa pianka na biszkopcie ciasto z malinowym musem

 

 

biszkopt z malinowym musem ciasto z malinami na zimno

 

 

ciasto ptasie mleczko malinowe ptasie mleczko

 

 

malinowe ciasto na zimno malinowe ciasto bez pieczenia

 

Ciasto malinowa pianka – przepis do druku

ciasto malinowa pianka

Ciasto malinowa pianka

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo smaczne i mało kaloryczne ciasto z malinową pianką.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 97 kcal

Wyposażenie

  • Ciasto na wysoką formę do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.

Składniki

biszkopt:

  • 2 białka - z jajek rozmiar L
  • 2 żółtka
  • 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • ekstrakt waniliowy opcjonalnie - kilka kropel

malinowa pianka:

  • 500 g zagęszczonego mleczka niesłodzonego 7,5 % tłuszczu (użyłam kartonik z Gostynia)
  • 2 galaretki malinowe + 350 ml wrzątku do ich rozrobienia
  • 500 g malin

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij z cukrem i aż będą gęste, białe i lśniące.
    2 białka, 50 g cukru
  • Dodaj żółtka oraz wanilię - krótko zmieszaj.
    2 żółtka, ekstrakt waniliowy
  • Mąkę przesiej przez sito, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
    50 g mąki pszennej
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej ciasto i delikatnie rozprowadź.
  • Piecz przez około 12-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie oderwij od papieru.
  • Foremkę wyłóż nowym papierem i włóż do niej upieczony biszkopt (jeśli chcesz to możesz go trochę nasączyć).

malinowa pianka:

  • Galaretki rozpuść w 350 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia - ale galaretka ma być dalej płynna.
    2 galaretki malinowe
  • Mocno schłodzone mleko zagęszczone (najlepiej zostawić go w lodówce na noc) zmiksuj na wysokich obrotach.
    500 g zagęszczonego mleczka niesłodzonego
  • Wlej wystudzoną galaretkę i zmiksuj razem.
  • Dodaj do pianki maliny i delikatnie wymieszaj.
    500 g malin
  • Wyłóż piankę na spód z biszkopta - wyrównaj powierzchnię.
  • Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - tak aby zastygło.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 97kcalWeglowodany: 12gBiałko: 4gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe biszkopt z malinami, ciasto bez pieczenia, ciasto z musem malinowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Malinowa chmurka na biszkopcie

Sprawdź ten przepis
malinowa chmurka na biszkopcie

Biszkopt z musem chałwowym

Sprawdź ten przepis
ciasto chałwowe

Biszkopt z jagodowym musem

Sprawdź ten przepis