Kawa mokka z chili – pikantne doznanie :)
Przyznaję się publicznie, że jestem kawoszką.
Nie wyobrażam sobie dnia bez macchiatto :)
Często też kombinuję z nowymi smakami kawy (zamawiam nawet aromatyzowaną kawę w ziarnach – uwielbiam pomarańczową).
Dziś mam dla was przepis na kawę mokka z chili.
Tak w zasadzie, to podam wam przepis na mieszankę, którą możecie dodać do dowolnej kawy.
Możecie ją wsypać do espresso, do cappuccino, czy do latte.
Każdej kawie nada czekoladowego i pikantnego smaku :)
Pierwszą kawę wypiłam z czubatą łyżeczką tej przyprawy i muszę przyznać, że chili było nieźle czuć :D
Teraz używam jej takie większe pół łyżeczki.
Z przepisu przygotujecie mieszankę około 20 kaw – zależy ile jej będziecie sypać.
Zapraszam was również na ajerkoniakową latte, kawę piernikową, latte z białą czekoladą, albo dyniową pumpkin spice latte.







Kawa mokka z chili
Składniki
- 65 g (1/3 szklanki) cukru
- 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego chili
Instrukcja
- Wszystkie składniki wsyp do słoika.
- Zamknij, porządnie wstrząśnij.
- Dodawaj około 0,5-1 łyżeczkę do ulubionej kawy.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.