Uwielbiam tradycyjne tiramisu z jego pysznym kawowym smakiem, ale muszę przyznać, że takie owocowe, rabarbarowe tiramisu jest przepyszne.

Jego zaletą jest orzeźwiający, słodko-kwaskowaty smak uzyskany dzięki zmiksowanemu rabarbarowi.

Do nasączenia biszkoptów (zamiast amaretto i kawy) użyłam rumu wymieszanego ze słodzoną wodą – a w wersji dla dzieci soku jabłkowego.

Wypróbujcie wersję alkoholową, albo tą mocno owocową  z sokiem jabłkowym :)

rabarbarowe tiramisu1

rabarbarowe tiramisu2

rabarbarowe tiramisu3

 

Rabarbarowe tiramisu

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

mus rabarbarowy:

tiramisu:

Instrukcja
 

mus:

  • Rabarbar pokrój na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.
  • Wodę z cukrem lekko podgrzej, dodaj rabarbar i duś go aż zmięknie.
  • Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.

tiramisu:

  • Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, dodaj rum, przelej do szerokiej i płaskiej miseczki i odstaw do wystudzenia.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
  • Biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj na dnie foremki.
  • Na biszkopty wyłóż połowę kremu i nałóż połowę musu z rabarbaru.
  • Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i pozostały rabarbar.
  • Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).

Notatki

Przepis na foremkę około 19/28 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.