Przepis na tiramisu z rabarbarem
Uwielbiam tradycyjne tiramisu z jego pysznym kawowym smakiem, ale muszę przyznać, że takie owocowe, tiramisu rabarbarowe jest przepyszne.
Jego zaletą jest orzeźwiający, słodko-kwaskowaty smak uzyskany dzięki zmiksowanemu rabarbarowi.
Do nasączenia biszkoptów (zamiast amaretto i kawy) użyłam rumu wymieszanego ze słodzoną wodą – a w wersji dla dzieci soku jabłkowego.
Wypróbujcie wersję alkoholową, albo tą mocno owocową z sokiem jabłkowym :)
Polecam wam również czekoladowe tiramisu z wiśniami albo truskawkowe tiramisu.
Rabarbarowe tiramisu przepis

Rabarbarowe tiramisu
Przepis na orzeźwiający deser tiramisu z musem z rabarbaru.
Składniki
tiramisu:
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka z jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- biszkopty długie (można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu)
- 100 ml rumu
- 300 ml wody gorącej
- 2 łyżki cukru lub do smaku(do ponczu)
Instrukcja
mus:
- Rabarbar pokrój na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.0,5 kg rabarbaru
- Wodę z cukrem lekko podgrzej, dodaj rabarbar i duś go aż zmięknie.0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki cukru
- Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
tiramisu:
- Rozpuść cukier w gorącej wodzie, dodaj rum, przelej do szerokiej i płaskiej miseczki i odstaw do wystudzenia.300 ml wody, 2 łyżki cukru, 100 ml rumu
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.4 żółtka, 150 g cukru
- Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.500 g serka mascarpone
- Biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj na dnie foremki.
- Na biszkopty wyłóż połowę kremu i nałóż połowę musu z rabarbaru.
- Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i pozostały rabarbar.
- Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Notatki
Przepis na foremkę około 19/28 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.