Uwielbiam tradycyjne tiramisu z jego pysznym kawowym smakiem, ale muszę przyznać, że takie owocowe, rabarbarowe tiramisu jest przepyszne.
Jego zaletą jest orzeźwiający, słodko-kwaskowaty smak uzyskany dzięki zmiksowanemu rabarbarowi.
Do nasączenia biszkoptów (zamiast amaretto i kawy) użyłam rumu wymieszanego ze słodzoną wodą – a w wersji dla dzieci soku jabłkowego.
Wypróbujcie wersję alkoholową, albo tą mocno owocową z sokiem jabłkowym :)
Rabarbarowe tiramisu
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
mus rabarbarowy:
- pół kilograma rabarbaru
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
tiramisu:
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- długie biszkopty (można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu)
- 100 ml rumu
- 300 ml wrzącej wody
- pół szklanki cukru (do ponczu)
Wykonanie
mus:
- Rabarbar pokrój na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.
- Wodę z cukrem lekko podgrzej, dodaj rabarbar i duś go aż zmięknie.
- Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
tiramisu:
- Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, dodaj rum, przelej do szerokiej i płaskiej miseczki i odstaw do wystudzenia.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
- Biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj na dnie foremki.
- Na biszkopty wyłóż połowę kremu i nałóż połowę musu z rabarbaru.
- Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i pozostały rabarbar.
- Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Notatki
Przepis na foremkę około 19/28 cm.
Przepis własny.
Rozkoszny… Koniecznie muszę spróbować :)
Ale szałowy pomysł:))