Przepis na owocowe tiramisu z truskawkami
Oto deser doskonały – truskawkowe tiramisu :)
Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych – zwykłe tiramisu za sprawą kawy średnio nadaje się dla maluchów, za to tą wersją będą się na pewno zajadać :)
Biszkopty moczymy w soku jabłkowym, serek mascarpone przygotowujemy z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady, do tego świeże truskawki i mus z truskawek – mniam.
Uwierzcie mi, że to jest przepyszne :)
Zresztą sami zróbcie, to zobaczycie.
Ja swoje tiramisu zmieściłam do średniej wielkości owalnej foremki.
Zajrzyjcie też do innych przepisów na tiramisu, które pojawiły się już na blogu – znajdziecie tu między innymi czekoladowe tiramisu z wiśniami albo tiramisu kardamonowe.
Truskawkowe tiramisu przepis

Truskawkowe tiramisu
Składniki
- 1 opakowanie biszkoptów długich (zużyłam prawie 200 g biszkoptów)
- 250 g serka mascarpone
- 3 białka z jajek rozmiar L
- 3 żółtka
- 100 g białej czekolady rozpuszczonej
- 1 szklanka soku jabłkowego mniej więcej
- 500 g truskawek
- 1 łyżka cukru (do truskawek)
- biała czekolada do dekoracji
Instrukcja
- Serek mascarpone zmiskuj z żółtkami, dodaj do niego przestudzoną białą czekoladę i krótko zmiksuj.250 g serka mascarpone, 3 żółtka, 100 g białej czekolady
- Połowę truskawek pokrój w plasterki, a resztę owoców zmiksuj z łyżką cukru.500 g truskawek, 1 łyżka cukru
- Białka ubij na sztywno, dodaj do serka i delikatnie wymieszaj.3 białka
- Biszkopty zamocz w soku jabłkowym i ułóż warstwę na dnie foremki.1 opakowanie biszkoptów, 1 szklanka soku jabłkowego
- Na biszkopty wyłóż połowę kremu, na wierzchu ułóż połowę truskawek i polej połową mus truskawkowego.
- Ułóż drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w soku.
- Na nie nałóż resztę kremu, truskawek i musu.
- Schłodź.