bananowe tiramisu

Przepis na tiramisu z karmelizowanymi bananami na cieście bananowym

Zapraszam na niezwykle smakowite bananowe tiramisu zrobione na cieście bananowym nasączonym lekko rumem i przełożonym kremem mascarpone. Deser przed podaniem udekorowany jest słodkim karmelizowanym bananem i tartą gorzką czekoladą. To prawdziwa symfonia smaków! Spróbujcie koniecznie!

bananowe tiramisu_6

Bananowe tiramisu przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta bananowe i ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj to smakowite połączenie.

banana tiramisu

Bananowe tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Tiramisu w wersji bananowej – na cieście bananowym nasączanym kawą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
1 hour
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Wyposażenie
  • Podłużna forma do ciasta bananowego o wielkości około 30/10 cm.
  • Forma do tiramisu o wielkości około 22/28 cm.
Składniki

składniki na ciasto bananowe do tiramisu

  • 110 g masła (miękkiego )
  • 1 szklanka cukru ((ewentualnie można zmniejszyć ilość) 200 g)
  • 2 jajka (- rozmiar L – roztrzepane widelcem )
  • 4 banany (dojrzałe – rozgniecione widelcem)
  • 1,5 szklanki mąki (- 225 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

składniki na krem mascarpone do tiramisu

składniki na karmelizowane banany:

  • 1-2 banany (twardsze )
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta cynamonu

składniki na poncz:

  • 400 ml wody (ciepłej – z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z połowy cytryny)
  • 100 ml rumu (- opcjonalnie)

dodatkowe składniki do bananowego tiramisu

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto bananowe do tiramisu

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 1 szklanka cukru
  • Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka – zmiksuj.
    4 banany, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 jajka
  • Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem.
    1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu
  • Krótko zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.

Jak zrobić krem mascarpone do tiramisu

  • Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i puszyste.
    4 żółtka, 100 g cukru
  • Dodaj serek mascarpone i zmiksuj krótko na wysokich obrotach.
    500 g serka mascarpone

Jak zrobić karmelizowane banany do tiramisu

  • Banany przekrój na pół, a następnie wzdłuż na plastry.
    1-2 banany
  • Na dużej patelni rozgrzej masło z cukrem, wodą, cynamonem i wanilią.
    1 łyżka masła, 2-3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka wody, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 szczypta cynamonu
  • Włóż banany i podsmaż kilka minut z obydwu stron.

Tiramisu bananowe wykończenie

  • Dno naczynia o wielkości około 22/28 cm wyłóż pokrojonymi plastrami ciasta bananowego.
  • Nasącz ciasto ponczem i wyłóż połowę kremu.
    400 ml wody, 100 ml rumu
  • Możesz wierzch kremu posypać gorzkim kakao albo startą czekoladą.
    gorzkie kakao
  • Ułóż drugą warstwę ciasta, nasącz go, wyłóż resztę kremu i udekoruj wierzch gorzkim kakao lub gorzką czekoladą.
  • Przed podaniem na każdej porcji ułóż kawałek karmelizowanego banana.
  • Deser przechowuj w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe owocowe tiramisu, tiramisu z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
banana tiramisu

Tiramisu z bananami – uwagi

Uwielbiam tiramisu – zresztą, kto go nie lubi :)

Z oczywistych względów (czytaj: kalorycznych) nie robię go zbyt często, ale jak już zrobię, to się nim objadam ;)

Jem wersje tradycyjne – z mocno nasączonymi kawą i amaretto biszkoptami jak i również różne wariacje na ten temat.

Niedawno wypatrzyłam w internecie przepis na bananowe tiramisu i się zakochałam.

Jak dla mnie to ideał, ale przeraziła mnie ilość kalorii i obawiałam się, że deser w tej wersji będzie bardzo słodki.

Dlatego zrobiłam swoją, odchudzoną i „odsłodzoną” wersję, ale może jeszcze kiedyś zabiorę się za tamten przepis :)

Przygotowałam sobie wcześniej ciasto bananowe, a potem wystarczyło już tylko przygotować krem z mascarpone i karmelizowane banany (dałam je jedynie do dekoracji).

To tiramisu bananowe jest cięższe i bardziej sycące od tradycyjnego – ale nie ma się co dziwić – ciasto bananowe nie może się równać lekkością z biszkoptami.

Ciasto nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny (tak aby mogły go zjeść dzieci), ale możecie dodać do tego rum :)

Jeśli kochacie tiramisu, to wypróbujcie ten przepis na tiramisu z bananami!

A potem zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

banana tiramisu
banana tiramisu
banana tiramisu

Polecane przepisy na tiramisu

Wypróbujcie również inne moje przepisy na tiramisu o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: