Bananowe tiramisu z karmelizowanymi bananami.
Uwielbiam tiramisu – zresztą, kto go nie lubi :) Z oczywistych względów (czytaj: kalorycznych) nie robię go zbyt często, ale jak już zrobię, to się nim objadam ;)
Jem wersje tradycyjne – z mocno nasączonymi kawą i amaretto biszkoptami jak i również różne wariacje na ten temat (tutaj znajdziecie kilka przepisów inspirowanych tym pysznym deserem).
Niedawno wypatrzyłam w internecie przepis na bananowe tiramisu i się zakochałam :) Jak dla mnie to ideał, ale przeraziła mnie ilość kalorii i obawiałam się, że deser w tej wersji będzie bardzo słodki.
Dlatego zrobiłam swoją, odchudzoną i odsłodzoną wersję, ale może jeszcze kiedyś zabiorę się za tamten przepis :)
Przygotowałam sobie wcześniej ciasto bananowe, a potem wystarczyło już tylko przygotować krem z mascarpone i karmelizowane banany (dałam je jedynie do dekoracji).
To bananowe tiramisu jest cięższe i bardziej sycące od tradycyjnego – ale nie ma się co dziwić – ciasto bananowe nie może się równać lekkością z biszkoptami.
Ciasto nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny (tak aby mogły go zjeść dzieci), ale możecie dodać do tego rum :)
Bananowe tiramisu
- 110 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru (ewentualnie można zmniejszyć ilość)
- 2 roztrzepane widelcem jajka
- 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
- 1,4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 żółtka
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 1-2 twardsze banany
- 1 duża łyżka masła
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka wody
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
- 400 ml ciepłej wody z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z połowy cytryny
- 100 ml rumu - opcjonalnie
- gorzkie kakao lub tarta gorzka czekolada
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka - zmiksuj.
- Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Krótko zmiksuj.
- Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i puszyste.
- Dodaj serek mascarpone i zmiksuj krótko na wysokich obrotach.
- Banany przekrój na pół, a następnie wzdłuż na plastry.
- Na dużej patelni rozgrzej masło z cukrem, wodą, cynamonem i wanilią.
- Włóż banany i podsmaż kilka minut z obydwu stron.
- Dno naczynia o wielkości około ..... wyłóż pokrojonymi plastrami ciasta bananowego.
- Nasącz ciasto ponczem i wyłóż połowę kremu.
- Możesz wierzch kremu posypać gorzkim kakao albo startą czekoladą.
- Ułóż drugą warstwę ciasta, nasącz go, wyłóż resztę kremu i udekoruj wierzch gorzkim kakao lub gorzką czekoladą.
- Przed podaniem na każdej porcji ułóż kawałek karmelizowanego banana.
- Deser przechowuj w lodówce.
[…] tak dawno robiłam tiramisu bananowe, a teraz zapraszam na kardamonowe […]