Bananowe tiramisu z karmelizowanymi bananami.

bananowe tiramisu_5

Uwielbiam tiramisu – zresztą, kto go nie lubi :) Z oczywistych względów (czytaj: kalorycznych) nie robię go zbyt często, ale jak już zrobię, to się nim objadam ;)

Jem wersje tradycyjne – z mocno nasączonymi kawą i amaretto biszkoptami jak i również różne wariacje na ten temat (tutaj znajdziecie kilka przepisów inspirowanych tym pysznym deserem).

Niedawno wypatrzyłam w internecie przepis na bananowe tiramisu i się zakochałam :) Jak dla mnie to ideał, ale przeraziła mnie ilość kalorii i obawiałam się, że deser w tej wersji będzie bardzo słodki.

Dlatego zrobiłam swoją, odchudzoną i odsłodzoną wersję, ale może jeszcze kiedyś zabiorę się za tamten przepis :)

Przygotowałam sobie wcześniej ciasto bananowe, a potem wystarczyło już tylko przygotować krem z mascarpone i karmelizowane banany (dałam je jedynie do dekoracji).

To bananowe tiramisu jest cięższe i bardziej sycące od tradycyjnego – ale nie ma się co dziwić – ciasto bananowe nie może się równać lekkością z biszkoptami.

Ciasto nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny (tak aby mogły go zjeść dzieci), ale możecie dodać do tego rum :)

 

banana tiramisu

banana tiramisu

banana tiramisu

bananowe tiramisu_6

banana tiramisu

 

banana tiramisu

Bananowe tiramisu

Wypieki Beaty
Tiramisu w wersji bananowej - na cieście bananowym nasączanym kawą.
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto bananowe:

  • 110 g masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie można zmniejszyć ilość)
  • 2 jajka roztrzepane widelcem
  • 4 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
  • 1,4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

krem:

karmelizowane banany:

  • 1-2 banany twardsze
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta cynamonu

poncz:

  • 400 ml wody ciepłej - z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z połowy cytryny
  • 100 ml rumu - opcjonalnie

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto bananowe:

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka - zmiksuj.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Krótko zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.

krem:

  • Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i puszyste.
  • Dodaj serek mascarpone i zmiksuj krótko na wysokich obrotach.

karmelizowane banany:

  • Banany przekrój na pół, a następnie wzdłuż na plastry.
  • Na dużej patelni rozgrzej masło z cukrem, wodą, cynamonem i wanilią.
  • Włóż banany i podsmaż kilka minut z obydwu stron.

wykończenie:

  • Dno naczynia o wielkości około ..... wyłóż pokrojonymi plastrami ciasta bananowego.
  • Nasącz ciasto ponczem i wyłóż połowę kremu.
  • Możesz wierzch kremu posypać gorzkim kakao albo startą czekoladą.
  • Ułóż drugą warstwę ciasta, nasącz go, wyłóż resztę kremu i udekoruj wierzch gorzkim kakao lub gorzką czekoladą.
  • Przed podaniem na każdej porcji ułóż kawałek karmelizowanego banana.
  • Deser przechowuj w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!