Uwielbiam tiramisu – we wszystkich jego odmianach (zresztą na blogu znajdziecie kilka przepisów na różne wersje tego popularnego deseru – tutaj możecie znaleźć je wszystkie), a teraz przygotowałam kardamonowe tiramisu :)
Nie tak dawno robiłam tiramisu bananowe, a teraz zapraszam na kardamonowe tiramisu.
Ta wersja będzie idealna na długie zimowe wieczory – kawa z kardamonem, ciasteczka speculoos i mascarpone z białą czekoladą – bajka.
Sami sprawdźcie jakie to uzależniające :)
Przepis na tą wersję deseru znalazłam w książce Erica Lanlarda „Czekolada”.
Tiramisu za sprawą białej czekolady jest bardzo słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, to proponuję zmniejszyć ilość użytej czekolady :)
Z podanej porcji otrzymacie 4 duże porcje tiramisu.
Ps. Jeśli poszukujesz inne przepisy autorstwa tego cukiernika to polecam tartę czekoladową z malinami, albo tartę z białą czekoladą i owocami.

Kardamonowe tiramisu
Składniki
- szklanka mocnej kawy z dwiema łyżeczkami mielonego kardamonu - wystudzona
- 20 sztuk ciasteczek speculoos
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 175 g białej czekolady (deser wychodzi bardzo słodki, więc myślę, że 100 g w zupełności wystarczy
Instrukcja
- Białą czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, a ją umieść nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby woda nie dotykała do dna miseczki - rozpuść czekoladę, a następnie odstaw na bok do lekkiego wystudzenia.
- Mascarpone zmiksuj z żółtkami. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
- Ciasteczka namocz w kawie z kardamonem i ułóż na dnie przygotowanych pucharków (ja miała ciasteczka z lidla i wyszło mi po 1,5 ciasteczka na warstwę).
- Na ciasteczka nałóż część kremu, przykryj warstwą namoczonych ciasteczek i ponownie nałóż krem.
- Wierzch udekoruj okruszkami pokruszonych ciasteczek.