Przepis na miniserniczki w jabłku

 

Ten kto wymyślił miniserniczki powinien według mnie dostać za to nagrodę :)

Te miniserniczki w jabłku, to już zasługują na Nobla :)

Nie rozumiem, czemu sama wcześniej na to nie wpadłam – bo to przecież rewelacyjny pomysł, aby jabłka wykorzystać jako foremkę do upieczenia serniczka.

Mają one jednak jeden duży mankament – „teoretycznie” wymagają po upieczeniu schłodzenia w lodówce przez około trzy godziny :(

Jakoś wytrwałam ten dłużący się czas i schowałam je do lodówki, ale zastanawiam się, czy takie na ciepło będą smaczne – bo czemu w sumie nie?

Gdyby ktoś z Was „dobrał” się do nich „na gorąco”, to dajcie mi koniecznie znać :)

 

miniserniczki w jabłkach1

miniserniczki w jabłkach4

miniserniczki w jabłkach2

miniserniczki w jabłkach3

 

Przepis na miniserniczki w jabłku

 

jabłka pieczone

Miniserniczki w jabłku

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 6

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zetnij górę z jabłek i ostrożnie wytnij gniazdo nasienne.
  • Powiększ łyżką dziurę, tak by powstała forma miseczki (nie zrób dziury w dnie :)).
  • Ułóż jabłka w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej, albo na blaszce - ułóż jabłka tak, aby się nie stykały.
  • Twaróg zmiksuj krótko z jajkiem, cukrem i cynamonem.
  • Nałóż twaróg do jabłek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 2-3 godziny.
  • Przed podaniem możesz jabłka polać karmelem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami.
Słowa kluczowe jabłka, sernik, twaróg, twarożek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj :)