Miniserniczki w jabłku

Zaktualizowany: 2023 19 września
miniserniczki w jabłku

Przepis na miniserniczki w jabłku

Przygotuj dziś ze mną takie pyszne i jesienne małe serniczki pieczone w jabłkach. Nie dość, że te serniczki są pyszne, to jeszcze wyglądają zachwycająco. Jeśli więc szukasz przepisu na wyjątkowe serniczki, którymi zachwycisz całą rodzinę i gości, to ten przepis będzie idealny!

miniserniczki w jabłkach4

Przepis na serniczki pieczone w jabłku krok po kroku

Jeśli lubisz jabłka pieczone i do tego uwielbiasz małe serniczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

jabłka pieczone

Miniserniczki w jabłku przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone jabłka nadziane masą sernikową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 6
Składniki

składniki na serniczki pieczone z jabłkach

Instrukcja
 

Jak zrobić serniczki pieczone w jabłkach

  • Zetnij górę z jabłek i ostrożnie wytnij gniazdo nasienne.
    6 jabłek
  • Powiększ łyżką dziurę, tak by powstała forma miseczki (nie zrób dziury w dnie :)).
  • Ułóż jabłka w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej, albo na blaszce – ułóż jabłka tak, aby się nie stykały.
  • Twaróg zmiksuj krótko z jajkiem, cukrem i cynamonem.
    250 g twarogu na serniki, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka cynamonu
  • Nałóż twaróg do jabłek.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie schłodź w lodówce przez około 2-3 godziny.
  • Przed podaniem możesz jabłka polać karmelem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami.
Prywatne
Słowa kluczowe jabłka pieczone, jabłka z sernikiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
miniserniczki w jabłkach2

Serniczki pieczone w jabłkach – uwagi

Ten kto wymyślił miniserniczki powinien według mnie dostać za to nagrodę :)

Te miniserniczki w jabłku, to już zasługują na Nobla :)

Nie rozumiem, czemu sama wcześniej na to nie wpadłam – bo to przecież rewelacyjny pomysł, aby jabłka wykorzystać jako foremkę do upieczenia serniczka.

Mają one jednak jeden duży mankament – „teoretycznie” wymagają po upieczeniu schłodzenia w lodówce przez około trzy godziny :(

Jakoś wytrwałam ten dłużący się czas i schowałam je do lodówki, ale zastanawiam się, czy takie na ciepło będą smaczne – bo czemu w sumie nie?

Gdyby ktoś z Was „dobrał” się do nich „na gorąco”, to dajcie mi koniecznie znać :)

Ps.

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne serniki idealne na różne okazje.

miniserniczki w jabłkach3

Przepis znalazłam tutaj :)

Polecane przepisy na małe serniczki

Jeśli lubisz nieduże serniczki idealne na kilka gryzów, to koniecznie zobacz inne moje przepisy. Tutaj polecam takie trzy:

Opublikowano: 2014 17 listopada

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 6650fef782c898b04b5417493e2d7888?s=54&d=mm&r=g
    madeline82 2015 15 września w 08:40- Odpowiedz

    Ja to bym dobrała się do nich, jak by były jeszcze gorące. Świetnie by rozgrzały organizm w jesienny i zimny dzień ;-). Pozdrawiam.

  2. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 18 listopada w 13:11- Odpowiedz

    Bardzo oryginalny pomysł :) Taki deser z pewnością zrobi wrażenie na gościach, bo wygląda bardzo niecodziennie :)

  3. 15e8ddf3450c7d28d15c49509972d5b6?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2014 18 listopada w 11:59- Odpowiedz

    Patrzę przez okno na spowity listopadową mgłą sad, gdzie rosną stare renety. Sadził, szczepił i pielęgnował je jeszcze mój dziadek, który później każdej jesieni przynosił do domu pachnące nadchodzącą zimą jabłka, a babcia podpiekała je w piekarniku. Wieczorami, słuchając jej opowieści, zajadałam obficie polane miodem te najsmaczniejsze delicje. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, przed moimi oczami stanął uśmiechnięty dziadek z naręczem jabłek i zapytał jak zawsze: każę dziś babci upiec jabłuszka, mamy miód?
    Mieliśmy miód. I twaróg, i orzechy. Zajadałam jak dawniej, na ciepło, z odrobiną miodu i posypane orzechami. A dziadek tam na górze uśmiechał się, jak kiedyś…

  4. 1dca3c5dc9484962518a663025fe1021?s=54&d=mm&r=g
    foodmania 2014 17 listopada w 16:50- Odpowiedz

    pyszny, jesienny deser!

  5. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2014 17 listopada w 14:38- Odpowiedz

    Ale fajny pomysł :)

  6. ?s=54&d=mm&r=g
    My Culinary Art 2014 17 listopada w 09:32- Odpowiedz

    Zapraszam do udziału w akcji :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy