Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Miniserniczki w jabłku


 

Ten kto wymyślił miniserniczki powinien według mnie dostać za to nagrodę 🙂

Te miniserniczki w jabłku, to już zasługują na Nobla 🙂

Nie rozumiem, czemu sama wcześniej na to nie wpadłam – bo to przecież rewelacyjny pomysł, aby jabłka wykorzystać jako foremkę do upieczenia serniczka.

Mają one jednak jeden duży mankament – „teoretycznie” wymagają po upieczeniu schłodzenia w lodówce przez około trzy godziny 🙁

Jakoś wytrwałam ten dłużący się czas i schowałam je do lodówki, ale zastanawiam się, czy takie na ciepło będą smaczne – bo czemu w sumie nie?

Gdyby ktoś z Was „dobrał” się do nich „na gorąco”, to dajcie mi koniecznie znać 🙂

 

miniserniczki w jabłkach1

miniserniczki w jabłkach4

miniserniczki w jabłkach2

miniserniczki w jabłkach3

 

Miniserniczki w jabłku
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
  • 6 średnich jabłek
  • 250 g twarogu na serniki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Zetnij górę z jabłek i ostrożnie wytnij gniazdo nasienne.
  2. Powiększ łyżką dziurę, tak by powstała forma miseczki (nie zrób dziury w dnie :)).
  3. Ułóż jabłka w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej, albo na blaszce - ułóż jabłka tak, aby się nie stykały.
  4. Twaróg zmiksuj krótko z jajkiem, cukrem i cynamonem.
  5. Nałóż twaróg do jabłek.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu przestudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 2-3 godziny.
  8. Przed podaniem możesz jabłka polać karmelem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami.
 

Przepis znalazłam tutaj 🙂

Reklama

6 komentarzy

  1. madeline82 2015/09/15 at 08:40 - Reply

    Ja to bym dobrała się do nich, jak by były jeszcze gorące. Świetnie by rozgrzały organizm w jesienny i zimny dzień ;-). Pozdrawiam.

  2. gin 2014/11/18 at 13:11 - Reply

    Bardzo oryginalny pomysł 🙂 Taki deser z pewnością zrobi wrażenie na gościach, bo wygląda bardzo niecodziennie 🙂

  3. Monika 2014/11/18 at 11:59 - Reply

    Patrzę przez okno na spowity listopadową mgłą sad, gdzie rosną stare renety. Sadził, szczepił i pielęgnował je jeszcze mój dziadek, który później każdej jesieni przynosił do domu pachnące nadchodzącą zimą jabłka, a babcia podpiekała je w piekarniku. Wieczorami, słuchając jej opowieści, zajadałam obficie polane miodem te najsmaczniejsze delicje. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, przed moimi oczami stanął uśmiechnięty dziadek z naręczem jabłek i zapytał jak zawsze: każę dziś babci upiec jabłuszka, mamy miód?
    Mieliśmy miód. I twaróg, i orzechy. Zajadałam jak dawniej, na ciepło, z odrobiną miodu i posypane orzechami. A dziadek tam na górze uśmiechał się, jak kiedyś…

  4. foodmania 2014/11/17 at 16:50 - Reply

    pyszny, jesienny deser!

  5. wedelka 2014/11/17 at 14:38 - Reply

    Ale fajny pomysł 🙂

  6. My Culinary Art 2014/11/17 at 09:32 - Reply

    Zapraszam do udziału w akcji 🙂
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: