Przepis na pyszne serniczki czekoladowe

mini serniczki czekoladowe


Sernik jest dobry na wszystko i zawsze :D

A jak do tego jest taki na dwa kęsy, to można go wsunąć w drodze do garażu 😂🤣🤣

I takie właśnie są te mini serniczki czekoladowe.

Niewielkie, pełne smaku i szybko znikające.

Będziecie potrzebować do nich ciasteczka w typie Oreo, gorzką czekoladę i jeśli lubicie, to garść orzechów na wierzch – co by coś chrupało :)

Z tej porcji otrzymacie około 12-14 serniczków – zależy jak dużo masy napchacie do foremek.

Serniczki nie rosną jakoś szczególnie, więc możecie napełnić papilotki prawie po brzegi :)

Jeśli macie jednak ochotę na sernik w wersji giga („normalnej”), to koniecznie spróbujcie tego serniczka czekoladowego – czysty obłęd.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

czekoladowy sernik z orzechami czekoladowe serniczki

czekoladowe mini serniczki sernik czekoladowy z orzechami

sernik czekoladowy na spodzie z oreo serniczki czekoladowe

Mini serniczki czekoladowe – przepis do druku

mini serniczki czekoladowe

Mini serniczki czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne małe serniczki czekoladowe z polewą czekoladową i orzechami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 14
Kalorie 245 kcal

Składniki

spód:

  • 12 ciasteczek typ Oreo
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego

masa twarogowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Ciasteczka rozkrusz porządnie, a jeśli masz jak, to zmiksuj - dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    12 ciasteczek, 2 łyżki masła
  • Do przygotowanych papilotek nałóż po łyżeczce ciasteczek i lekko ugnieć.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami i proszkiem budyniowym.
    500 g twarogu, 100 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka budyniu czekoladowego
  • Wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - ciągle miksując.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Nałóż masę sernikową do foremek.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie widać, że wierzch się zapiekł.
  • Wyłącz piekarnik, ostudź serniczki, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Aby przygotować polewę podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
    50 ml śmietany kremówki
  • Do gorącej dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści - odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
    50 g czekolady
  • Nałóż polewę na serniczki - po około łyżeczce.
  • Orzechy lekko posiekaj, wrzuć na suchą patelnię i podgrzej kilka minut.
    1 garść orzechów
  • Posyp orzechami wierzch serniczków.

Notatki

Podaję kaloryczność przy podziale na 14 serniczków. Kaloryczność będzie się wahać zależnie od użytych produktów.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 245kcalWeglowodany: 16gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!