Orzechowe miniserniczki
Jakiś czas temu znalazłam w internecie zdjęcie apetycznych orzechowych miniserniczków. Na mojej stronie na facebooku wzbudziło ono wielkie poruszenie i w końcu wspólnymi siłami znaleźliśmy przepis do tego zdjęcia :)
Zaintrygowało mnie, że do ich upieczenia użyto masła orzechowego i wiedziałam, że wcześniej, czy później na pewno je upiekę :)
Ostatnio mąż zrobił twaróg, a że akurat mieliśmy wyjechać na weekend i nie chcieliśmy go zostawiać, to szybko postanowiliśmy upiec właśnie te miniserniczki.
Przyznaję się bez wstydu, że wyjadałam masę z miski, co mi się już dawno nie zdażyło :) Dzięki dodatkowi masła orzechowego serniczki nabierają pięknej beżowej barwy i lekkiego orzechowego smaku – jak na dzień dzisiejszy ogłaszam, że jest to mój ulubiony sernik – zaraz po serniku na zimno :)
Z podanej porcji otrzymacie 12 miniserniczków lub sernik o średnicy 20-22 cm.
PS. Zapraszam was również do skorzystania z innych moich przepisów na serniki :)
Orzechowe miniserniczki – przepis do druku

Orzechowe miniserniczki
Składniki
składniki spodu:
- 1 szkanka rozdrobnionych ciasteczek oreo (albo innych ciastek z kremem)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
składniki masy:
- 500 g zmielonego sera sernikowego
- pół szklanki kremowego masła orzechowego
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/4 szklanki kremówki
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opakowanie budyniu waniliowego (opcjonalnie)
składniki polewy:
- 50-60 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady (ja dałam po połowie gorzką i mleczną)
Instrukcja
- Rozdrobnione ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nim dna foremek, albo dno tortownicy i lekko dociśnij.
- Piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
- Zmiksuj razem ser i masło orzechowe, dodaj cukier, pojedynczo jajka, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i budyń.
- Masę serową wyłóż na podpieczony spód.
- Piecz w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez około 80 minut (w przypadku, gdy pieczesz całość w tortownicy).
- Jeśli pieczesz miniserniczki w małych foremkach - piecz je w 180 stopniach przez około 15 minut.
- Serniczki ostudź.
- Najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin, albo noc.
- Przygotuj polewę - czekoladę pokrusz, zalej śmietanką kremówką i podgrzej minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła, podgrzej ją jeszcze chwilkę.
- Polej polewą serniczki, udekoruj według uznania.