Orzechowe miniserniczki

orzechowe miniserniczki

 

Jakiś czas temu znalazłam w internecie zdjęcie apetycznych orzechowych miniserniczków. Na mojej stronie na facebooku wzbudziło ono wielkie poruszenie i w końcu wspólnymi siłami znaleźliśmy przepis do tego zdjęcia :)

Zaintrygowało mnie, że do ich upieczenia użyto masła orzechowego i wiedziałam, że wcześniej, czy później na pewno je upiekę :)

Ostatnio mąż zrobił twaróg, a że akurat mieliśmy wyjechać na weekend i nie chcieliśmy go zostawiać, to szybko postanowiliśmy upiec właśnie te miniserniczki.

Przyznaję się bez wstydu, że wyjadałam masę z miski, co mi się już dawno nie zdażyło :) Dzięki dodatkowi masła orzechowego serniczki nabierają pięknej beżowej barwy i lekkiego orzechowego smaku – jak na dzień dzisiejszy ogłaszam, że jest to mój ulubiony sernik – zaraz po serniku na zimno :)

Z podanej porcji otrzymacie 12 miniserniczków lub sernik o średnicy 20-22 cm.

PS. Zapraszam was również do skorzystania z innych moich przepisów na serniki :)

 

 

Orzechowe miniserniczki – przepis do druku

serniczki orzechowe

Orzechowe miniserniczki

Wypieki Beaty
Przepis na jeden duży sernik, albo kilka mniejszych serniczków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Sernik
Porcje 12 szt

Składniki
  

składniki spodu:

składniki masy:

składniki polewy:

Instrukcja
 

  • Rozdrobnione ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nim dna foremek, albo dno tortownicy i lekko dociśnij.
  • Piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
  • Zmiksuj razem ser i masło orzechowe, dodaj cukier, pojedynczo jajka, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i budyń.
  • Masę serową wyłóż na podpieczony spód.
  • Piecz w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez około 80 minut (w przypadku, gdy pieczesz całość w tortownicy).
  • Jeśli pieczesz miniserniczki w małych foremkach - piecz je w 180 stopniach przez około 15 minut.
  • Serniczki ostudź.
  • Najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin, albo noc.
  • Przygotuj polewę - czekoladę pokrusz, zalej śmietanką kremówką i podgrzej minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła, podgrzej ją jeszcze chwilkę.
  • Polej polewą serniczki, udekoruj według uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!