Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Miniserniczki z konfiturą

Miniserniczki z konfiturą

 

mini serniczki malinowe

 

Bardzo lubię takie miniserniczki w niewielkiej, ale za to bardzo smakowitej formie.

Jedząc takiego serniczka mam chyba mniejsze wyrzuty sumienia nad zjadanymi kaloriami, bo porcja jest malutka 🙂

Czy wy też tak macie? Że łatwiej wam zjeść jedną babeczkę niż kawałek ciasta?

Ja to niestety mam tak, że zwykle zjadam i babeczkę i ciasto – taki ze mnie ciastoholik 😉

Już wcześniej pojawiło się na blogu kilka przepisów na miniserniczki, ale ciągle nie mam dość tych maleństw i kombinuję nad kolejnymi.

W tych serniczkach połączyłam lekki ciasteczkowy spód z delikatnym twarożkiem (mój syn przyniósł ze szkoły całą zgrzewkę serka naturalnego i postanowiłam sprawdzić, czy nadaje się również na sernik – dużego sernika trochę się obawiałam, ale stwierdziłam, że takie miniserniczki powinny dać radę).

Serniki wyszły wyśmienite – bardzo lekkie i delikatne, a po schłodzeniu były wręcz wyśmienite.

Dla podkręcenia smaku dodałam do nich sporo malin – po łyżeczce na ciasteczkowy spód, a potem jeszcze po jednej łyżeczce pod krem.

Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie koniecznie 🙂

 

miniserniczki malinowe

 

babeczki mini serniczki

 

babeczki miniserniczki

 

mini serniczki z malinami

 

miniserniczki z malinami

 

Miniserniczki z konfiturą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 miniserniczków.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
miniserniczki:
  • 500 g mielonego twarogu lub twarożku naturalnego
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
spód:
  • 100 g kruchych ciasteczek lub herbatników
  • około 40 g rozpuszczonego masła
krem:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
dodatkowo:
  • słoiczek konfitury - malinowej, truskawkowej lub inne ulubionej
Wykonanie
  1. Herbatniki zmiel blenderem, albo przełóż do grubego worka i porządnie rozkrusz uderzając w nie wałkiem.
  2. Dodaj roztopione masło i wymieszaj - ciasteczka będą dalej sypkie.
  3. Blachę do babeczek wyłóż papilotkami, do każdej nasyp lekko czubatą łyżkę ciasteczek, a następnie ugnieć je.
  4. Nałóż na ciasteczka po niewielkiej łyżeczce konfitury.
  5. Twaróg zmiksuj krótko z jajkiem, cukrem i mąką.
  6. Nałóż masę twarogową do papilotek.
  7. Piecz w 170 stopniach przez około 25-30 minut (moje babeczki lekko popękały, ale potem to ładnie można zasłonić kremem).
  8. Gotowe babeczki ostudź.
  9. Nałóż na wierzch po łyżeczce konfitury.
  10. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
  11. Przełóż krem do woreczka i wyciśnij go na wierzch serniczków.
  12. Schłódź serniczki przez kilka godzin w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 szztuka Kalorie: 346 Tłuszcze: 20,8 g Węglowodany: 31,6 g Błonnik: 0,2 g Białka: 7,8 g

 

2018-01-07T20:51:24+00:00 Reklama

6 komentarzy

  1. Candy Pandas 2018/01/13 at 11:16 - Reply

    Piękne 🙂 Jedyny ich minus to są za mini xD My byśmy musiały ich zjeść całą partię aby być zadowolonym 😀

    • wypiekibeaty 2018/01/13 at 17:04 - Reply

      Jedna dla ciebie, druga dla siostry i pełnia szczęścia 😀

  2. Justyna 2018/01/12 at 21:47 - Reply

    Dziś wpadłam na Twojego bloga jutro robię babkę czekoladową a następne może będą te babeczki bo są zachęcające.

  3. Zuza 2018/01/12 at 10:23 - Reply

    wspaniałe maluszki 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: