Miniserniczki z konfiturą

 

mini serniczki malinowe

 

Bardzo lubię takie miniserniczki w niewielkiej, ale za to bardzo smakowitej formie.

Jedząc takiego serniczka mam chyba mniejsze wyrzuty sumienia nad zjadanymi kaloriami, bo porcja jest malutka :)

Czy wy też tak macie? Że łatwiej wam zjeść jedną babeczkę niż kawałek ciasta?

Ja to niestety mam tak, że zwykle zjadam i babeczkę i ciasto – taki ze mnie ciastoholik ;)

Już wcześniej pojawiło się na blogu kilka przepisów na miniserniczki, ale ciągle nie mam dość tych maleństw i kombinuję nad kolejnymi.

W tych serniczkach połączyłam lekki ciasteczkowy spód z delikatnym twarożkiem (mój syn przyniósł ze szkoły całą zgrzewkę serka naturalnego i postanowiłam sprawdzić, czy nadaje się również na sernik – dużego sernika trochę się obawiałam, ale stwierdziłam, że takie miniserniczki powinny dać radę).

Serniki wyszły wyśmienite – bardzo lekkie i delikatne, a po schłodzeniu były wręcz wyśmienite.

Dla podkręcenia smaku dodałam do nich sporo malin – po łyżeczce na ciasteczkowy spód, a potem jeszcze po jednej łyżeczce pod krem.

Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie koniecznie :)

 

miniserniczki malinowe

 

babeczki mini serniczki

 

babeczki miniserniczki

 

mini serniczki z malinami

 

miniserniczki z malinami

 

serniczki z malinami

Miniserniczki z konfiturą

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 miniserniczków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Babeczki
Porcje 12
Kalorie 346 kcal

Składniki
  

miniserniczki:

spód:

dodatkowo:

  • słoiczek konfitury - malinowej , truskawkowej lub inne ulubionej

Instrukcja
 

  • Herbatniki zmiel blenderem, albo przełóż do grubego worka i porządnie rozkrusz uderzając w nie wałkiem.
  • Dodaj roztopione masło i wymieszaj - ciasteczka będą dalej sypkie.
  • Blachę do babeczek wyłóż papilotkami, do każdej nasyp lekko czubatą łyżkę ciasteczek, a następnie ugnieć je.
  • Nałóż na ciasteczka po niewielkiej łyżeczce konfitury.
  • Twaróg zmiksuj krótko z jajkiem, cukrem i mąką.
  • Nałóż masę twarogową do papilotek.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 25-30 minut (moje babeczki lekko popękały, ale potem to ładnie można zasłonić kremem).
  • Gotowe babeczki ostudź.
  • Nałóż na wierzch po łyżeczce konfitury.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
  • Przełóż krem do woreczka i wyciśnij go na wierzch serniczków.
  • Schłódź serniczki przez kilka godzin w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 346kcalWeglowodany: 31.6gBiałko: 7.8gTłuszcz: 20.8gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!