Przepis na miniserniczki z konfiturą malinową
Bardzo lubię takie miniserniczki w niewielkiej, ale za to bardzo smakowitej formie.
Jedząc takiego serniczka mam chyba mniejsze wyrzuty sumienia nad zjadanymi kaloriami, bo porcja jest malutka :)
Czy wy też tak macie? Że łatwiej wam zjeść jedną babeczkę niż kawałek ciasta?
Ja to niestety mam tak, że zwykle zjadam i babeczkę i ciasto – taki ze mnie ciastoholik ;)
Już wcześniej pojawiło się na blogu kilka przepisów na miniserniczki, ale ciągle nie mam dość tych maleństw i kombinuję nad kolejnymi.
W tych serniczkach połączyłam lekki ciasteczkowy spód z delikatnym twarożkiem (mój syn przyniósł ze szkoły całą zgrzewkę serka naturalnego i postanowiłam sprawdzić, czy nadaje się również na sernik). Dużego sernika trochę się obawiałam, ale stwierdziłam, że takie miniserniczki powinny dać radę.
Serniki wyszły wyśmienite – bardzo lekkie i delikatne, a po schłodzeniu były wręcz wyśmienite.
Dla podkręcenia smaku dodałam do nich sporo malin – po łyżeczce na ciasteczkowy spód, a potem jeszcze po jednej łyżeczce pod krem.
Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie koniecznie :)
Miniserniczki z konfiturą przepis do druku

Miniserniczki z konfiturą
Składniki
miniserniczki:
- 500 g twarogu mielonego lub twarożku naturalnego
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
spód:
- 100 g kruchych ciasteczek lub herbatników
- ok 40 g masła rozpuszczonego
krem:
- 250 ml śmietany kremówki zimnej - użyłam 30%
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
dodatkowo:
- 1 słoiczek konfitury malinowej, truskawkowej lub inne ulubionej
Instrukcja
- Herbatniki zmiel blenderem, albo przełóż do grubego worka i porządnie rozkrusz uderzając w nie wałkiem.100 g kruchych ciasteczek
- Dodaj roztopione masło i wymieszaj - ciasteczka będą dalej sypkie.ok 40 g masła
- Blachę do babeczek wyłóż papilotkami, do każdej nasyp lekko czubatą łyżkę ciasteczek, a następnie ugnieć je.
- Nałóż na ciasteczka po niewielkiej łyżeczce konfitury.1 słoiczek konfitury
- Twaróg zmiksuj krótko z jajkiem, cukrem i mąką.500 g twarogu, 100 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Nałóż masę twarogową do papilotek.
- Piecz w 170 stopniach przez około 25-30 minut (moje babeczki lekko popękały, ale potem to ładnie można zasłonić kremem).
- Gotowe babeczki ostudź.
- Nałóż na wierzch po łyżeczce konfitury.1 słoiczek konfitury
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Przełóż krem do woreczka i wyciśnij go na wierzch serniczków.
- Schłodź serniczki przez kilka godzin w lodówce.