Wiem, że miniserniczki czekoladowo-twarogowe cieszą się sporą popularnością dlatego przygotowałam kolejną wersję takich babeczek.

Teraz zmodyfikowałam przepis na ciasto czekoladowe oraz zmniejszyłam jego ilość na rzecz większej warstwy twarogowej.

Do miniserniczków dodałam śliwki posypane cukrem i cynamonem, a po upieczeniu polałam je sosem o piernikowym smaku.

Jak dla mnie – wyszły rewelacyjnie.

Tak fajnie jesiennie :)

A dlaczego są „łaciate”? Bo podczas pieczenia ciasto czekoladowe rośnie i przebija się miejscami przez masę twarogową tworząc na wierzchu czekoladowe łatki :)

Z tej porcji otrzymacie około 14-15 babeczek.

miniserniczki ze śliwkami3

miniserniczki ze śliwkami1

miniserniczki ze śliwkami2miniserniczki ze śliwkami4

 

miniserniczki

Łaciate miniserniczki ze śliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 14

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

twaróg:

  • 500 g twarogu na serniki
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • około 4 duże śliwki

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Rozpuść czekoladę razem z masłem i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • W misce zmieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  • Dodaj czekoladę i mleko i wymieszaj (można to zrobić łyżką).
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.

twaróg:

  • Wszystkie składniki umieść w misce i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Nałóż masę na wierzch ciasta czekoladowego.
  • Na każdym serniczku ułóż po ćwiartce śliwki (jeśli śliwki są małe, to połóż po połówce).
  • Piecz w 170 przez około 25-30 minut (podczas pieczenia część czekoladowa będzie rosnąć i miejscami wychodzić na wierzch serniczków tworząc łatki).
  • Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.