Zaszalałam trochę i upiekłam przepyszne miniserniczki z nutellą na spodzie z ciasteczek oreo.

Raczej gorzkawe ciasteczka świetnie balansują słodycz masy sernikowej.

Smak miniserniczków świetnie podkreśla i „podkręca” niezwykły krem malinowy lekki jak ptasie mleczko :)

Połączenie smaków, tekstur i kolorów jest niebanalne – świetnie smakują, a jeszcze lepiej wyglądają.

Z podanej porcji otrzymacie 12 miniserniczków.

miniserniczki nutella2

miniserniczki nutella1

miniserniczki nutella3

miniserniczki nutella4

Miniserniczki z nutellą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 12

Składniki
  

spody:

serniczki:

krem malinowy:

Instrukcja
 

  • Składniki spodów razem zmieszaj, a następnie wyłóż na dno przygotowanych papilotek.
  • Podpiecz spody przez 5 minut w 170 stopniach, a następnie przestudź.
  • Wszystkie składniki masy serowej włóż do dużej miski i szybko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Postukaj energicznie miską o blat, tak aby uwolnić powietrze.
  • Nałóż masę na spody z ciasteczek - można zupełnie do pełna.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 3 godziny.

krem:

  • Proszek galaretki i żelatynę zalej 125 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • Maliny zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej tężejącą galaretkę i zmiksowane owoce.
  • Wstaw krem do lodówki na około 20 minut - aby lekko stężał (sprawdzaj co jakiś czas masę).
  • Gęstniejący krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na miniserniczki - możesz też go nałożyć po prostu łyżką.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!