Przepis na miniserniczki z nutellą
Zaszalałam trochę i upiekłam przepyszne miniserniczki z nutellą na spodzie z ciasteczek oreo.
Raczej gorzkawe ciasteczka świetnie balansują słodycz masy sernikowej.
Smak serniczków czekoladowych świetnie podkreśla i „podkręca” niezwykły krem malinowy lekki jak ptasie mleczko :)
Ten krem malinowy przygotujecie ze śmietany kremówki, galaretki malinowej i malin.
Połączenie smaków, tekstur i kolorów jest niebanalne – świetnie smakują, a jeszcze lepiej wyglądają.
Z podanej porcji otrzymacie 12 małych serniczków czekoladowych.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.
Miniserniczki z nutellą przepis do druku

Miniserniczki z nutellą
Przepis na pyszne serniczki czekoladowe z kremem malinowym.
Składniki
spody:
- 12 ciasteczek oreo - zmiksowanych lub mocno pokruszonych wałkiem
- 1,5 łyżki masła rozpuszczonego
serniczki:
- 360 g twarogu sernikowego dobrego, tłustego
- 6 łyżek cukru (wg mnie można dać mniej)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka rozmiar L
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietany kwaśnej - 18%
- 0,5 szklanki nutelli
krem malinowy:
- 250 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 0,5 opakowania galaretki malinowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- ok 100 g malin
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
Instrukcja
- Składniki spodów razem zmieszaj, a następnie wyłóż na dno przygotowanych papilotek.12 ciasteczek oreo, 1,5 łyżki masła
- Podpiecz spody przez 5 minut w 170 stopniach, a następnie przestudź.
- Wszystkie składniki masy serowej włóż do dużej miski i szybko zmiksuj - tylko do połączenia składników.360 g twarogu sernikowego, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 1/4 szklanki mleka, 0,5 szklanki nutelli, 1/4 szklanki śmietany
- Postukaj energicznie miską o blat, tak aby uwolnić powietrze.
- Nałóż masę na spody z ciasteczek - można zupełnie do pełna.
- Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie schłodź w lodówce przez około 3 godziny.
krem:
- Proszek galaretki i żelatynę zalej 125 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.0,5 opakowania galaretki
- Maliny zmiksuj z cukrem pudrem.ok 100 g malin, 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej tężejącą galaretkę i zmiksowane owoce.250 ml śmietany kremówki
- Wstaw krem do lodówki na około 20 minut - aby lekko stężał (sprawdzaj co jakiś czas masę).
- Gęstniejący krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na miniserniczki - możesz też go nałożyć po prostu łyżką.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!