Przepis na miniserniczki z nutellą

Zaszalałam trochę i upiekłam przepyszne miniserniczki z nutellą na spodzie z ciasteczek oreo.

Raczej gorzkawe ciasteczka świetnie balansują słodycz masy sernikowej.

Smak serniczków czekoladowych świetnie podkreśla i „podkręca” niezwykły krem malinowy lekki jak ptasie mleczko :)

Ten krem malinowy przygotujecie ze śmietany kremówki, galaretki malinowej i malin.

Połączenie smaków, tekstur i kolorów jest niebanalne – świetnie smakują, a jeszcze lepiej wyglądają.

Z podanej porcji otrzymacie 12 małych serniczków czekoladowych.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

miniserniczki nutella2

miniserniczki nutella1

miniserniczki nutellą

miniserniczki nutellą

Miniserniczki z nutellą przepis do druku

miniserniczki nutella2

Miniserniczki z nutellą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne serniczki czekoladowe z kremem malinowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
5 godz 20 minut
Czas całkowity 6 godz 20 minut
Porcje 12

Składniki

spody:

  • 12 ciasteczek oreo - zmiksowanych lub mocno pokruszonych wałkiem
  • 1,5 łyżki masła rozpuszczonego

serniczki:

krem malinowy:

Instrukcja
 

  • Składniki spodów razem zmieszaj, a następnie wyłóż na dno przygotowanych papilotek.
    12 ciasteczek oreo, 1,5 łyżki masła
  • Podpiecz spody przez 5 minut w 170 stopniach, a następnie przestudź.
  • Wszystkie składniki masy serowej włóż do dużej miski i szybko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
    360 g twarogu sernikowego, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 1/4 szklanki mleka, 0,5 szklanki nutelli, 1/4 szklanki śmietany
  • Postukaj energicznie miską o blat, tak aby uwolnić powietrze.
  • Nałóż masę na spody z ciasteczek - można zupełnie do pełna.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie schłodź w lodówce przez około 3 godziny.

krem:

  • Proszek galaretki i żelatynę zalej 125 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
    0,5 opakowania galaretki
  • Maliny zmiksuj z cukrem pudrem.
    ok 100 g malin, 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej tężejącą galaretkę i zmiksowane owoce.
    250 ml śmietany kremówki
  • Wstaw krem do lodówki na około 20 minut - aby lekko stężał (sprawdzaj co jakiś czas masę).
  • Gęstniejący krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na miniserniczki - możesz też go nałożyć po prostu łyżką.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!