Przepis na małe serniczki z musem malinowym

Myślę, że miniserniczki malinowe nie potrzebują zbytniej reklamy – one „bronią się” same ;)

W końcu to mini rozkosz dla podniebienia :)

Lekki ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa i malinowe wykończenie – prosto, ale finezyjnie i niezwykle smacznie.

Jedyne do czego można się ewentualnie przyczepić, to do rozmiaru – ale nikt nie mówi, że trzeba poprzestać na jednym serniczku :)

Takie serniczki w wersji babeczek są bardzo podzielne, więc możecie obdzielić nim wiele osób. Albo możecie zabrać jeden czy dwa serniczki do pracy :)

Zobaczcie również mój przepis na mini serniczki ze śliwkami albo mini serniczki czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

miniserniczki malinowe
miniserniczki malinowe1

miniserniczki malinowe3

miniserniczki malinowe4

Miniserniczki malinowe przepis

miniserniczki malinowe2

Miniserniczki malinowe

Wypieki Beaty
Przepis na serniczki z musem malinowym pod postacią pysznych babeczek.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12

Składniki

spód:

  • ok 150 g czekoladowych ciasteczek (mogą być też zwykłe maślane, wtedy dodaj do nich łyżeczkę gorzkiego kakao)
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego

masa serowa:

dodatkowo:

  • około 100 g malin świeżych lub mrożonych

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj albo pokrusz - jeśli masz zwykłe maślane, to dodaj do nich łyżeczkę kakao i rozpuszczone masło - zagnieć.
    ok 150 g czekoladowych ciasteczek, 3 łyżki masła
  • Wylep ciastkami spody przygotowanych papilotek - mniej więcej po czubatej łyżeczce ciasteczek na papilotkę.
  • Maliny zmiksuj (jeśli owoce są kwaśne, możesz dodać do nich trochę cukru pudru), a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
    około 100 g malin
  • W misce umieść twaróg, jajko, rozpuszczoną białą czekoladę oraz cukier i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
    500 g twarogu sernikowego, 50 g białej czekolady, 1 jajko, 100 g cukru
  • Nałóż masę serową na ciasteczkowy spód.
  • Na wierzch nałóż po około łyżeczce musu malinowego, wykałaczką lekko zmieszaj go z masą serową.
  • Piecz serniczki w 150 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i najlepiej schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!