Myślę, że miniserniczki malinowe nie potrzebują zbytniej reklamy – one „bronią się” same ;)
W końcu to mini rozkosz dla podniebienia :)
Lekki ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa i malinowe wykończenie – prosto, ale finezyjnie i niezwykle smacznie.
Jedyne do czego można się ewentualnie przyczepić, to do rozmiaru – ale nikt nie mówi, że trzeba poprzestać na jednym serniczku :)
W końcu wychodzi ich aż 12 i wcale nie trzeba się dzielić z innymi.

Miniserniczki malinowe
Składniki
spód:
- ok 150 g czekoladowych ciasteczek (mogą być też zwykłe maślane, wtedy dodaj do nich łyżeczkę gorzkiego kakao)
- 3 czubate łyżki rozpuszczonego masła
masa serowa:
- 450-500 g twarogu sernikowego
- pół szklanki cukru
- 60 g rozpuszczonej białej czekolady
- 1 jajko
dodatkowo:
- około 100 g świeżych lub mrożonych malin
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj albo pokrusz - jeśli masz zwykłe maślane, to dodaj do nich łyżeczkę kakao i rozpuszczone masło - zagnieć.
- Wylep ciastkami spody przygotowanych papilotek - mniej więcej po czubatej łyżeczce ciasteczek na papilotkę.
- Maliny zmiksuj (jeśli owoce są kwaśne, możesz dodać do nich trochę cukru pudru), a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
- W misce umieść twaróg, jajko, rozpuszczoną białą czekoladę oraz cukier i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Nałóż masę serową na ciasteczkowy spód.
- Na wierzch nałóż po około łyżeczce musu malinowego, wykałaczką lekko zmieszaj go z masą serową.
- Piecz serniczki w 150 stopniach przez około 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź i najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
A jezeli chcialabym zrobic jeden sernik zamiast tych małych serniczkow i podwoilabym ilosc skladnikow to jaki czas pieczenia :-(
?
ok 150 stopni 1,5h będzie ok :)
Są cudowne – te kolory zachwycają :)
Dzięki. uwielbiam takie serniczki :)