Myślę, że miniserniczki malinowe nie potrzebują zbytniej reklamy – one „bronią się” same ;)

W końcu to mini rozkosz dla podniebienia :)

Lekki ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa i malinowe wykończenie – prosto, ale finezyjnie i niezwykle smacznie.

Jedyne do czego można się ewentualnie przyczepić, to do rozmiaru – ale nikt nie mówi, że trzeba poprzestać na jednym serniczku :)

W końcu wychodzi ich aż 12 i wcale nie trzeba się dzielić z innymi.

miniserniczki malinowe2
miniserniczki malinowe1

miniserniczki malinowe3

miniserniczki malinowe4

Miniserniczki malinowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12

Składniki
  

spód:

  • ok 150 g czekoladowych ciasteczek (mogą być też zwykłe maślane, wtedy dodaj do nich łyżeczkę gorzkiego kakao)
  • 3 czubate łyżki rozpuszczonego masła

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj albo pokrusz - jeśli masz zwykłe maślane, to dodaj do nich łyżeczkę kakao i rozpuszczone masło - zagnieć.
  • Wylep ciastkami spody przygotowanych papilotek - mniej więcej po czubatej łyżeczce ciasteczek na papilotkę.
  • Maliny zmiksuj (jeśli owoce są kwaśne, możesz dodać do nich trochę cukru pudru), a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
  • W misce umieść twaróg, jajko, rozpuszczoną białą czekoladę oraz cukier i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Nałóż masę serową na ciasteczkowy spód.
  • Na wierzch nałóż po około łyżeczce musu malinowego, wykałaczką lekko zmieszaj go z masą serową.
  • Piecz serniczki w 150 stopniach przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!