Przepis na niezwykły deser z galaretki :)

Zapraszam na deser :)

Nazwałam go pochyłe galaretki, chociaż tak w zasadzie są to miniserniczki z galaretką.

Uzyskanie efektu pochyłości jest bardzo proste chociaż wymaga trochę czasu – każdą warstwę trzeba oddzielnie ściąć.

Pochyłą galaretkę uzyskałam przez ustawienie szklaneczki z galaretką w formie do muffinek – w zagłębienie włożyłam dodatkowo po szklanej kulce, tak aby szklanka stała pod większym kątem.

Po wlaniu pierwszej warstwy galaretki należy ją schłodzić, następnie przestawić szklankę i wlać drugą warstwę, na koniec szklankę stawiamy normalnie i uzupełniamy galaretką.

Proste, prawda?

Z podanej porcji otrzymałam trzy szklanki deseru (szklanki o pojemności około 160 ml).

Polecam wam także inne przepisy na miniserniczki :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.19 z 11 ocen
Postaw mi kawę

pochyłe galaretki
pochyłe galaretki5

pochyłe galaretki3

pochyłe galaretki4

Pochyłe galaretki przepis

pochyłe galaretki2

Pochyłe galaretki :)

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe mini serniczki z galaretką.
4.19 z 11 ocen
Czas przygotowania 30 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 30 minut
Porcje 4 porcje

Składniki

Instrukcja
 

  • Proszek galaretki podziel na dwie równe części.
    1 galaretka
  • Jedną część zalej 200 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj - odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Szklanki do deseru umieść w miseczkach, na których dnie ułóż po ziarnku fasoli, szklanej kuleczce, albo czymkolwiek, co zdoła przechylić szklankę na bok.
  • Wlej do szklanek galaretkę i wstaw szklanki razem z miseczkami do lodówki.
  • Gdy galaretka się zetnie możesz zrobić część sernikową.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej i rozpuść w niej białą czekoladę - odstaw do przestudzenia.
    125 ml śmietany kremówki, 40 g białej czekolady
  • Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody - wody tylko tyle, aby przykryła żelatynę.
    1 łyżka żelatyny
  • Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Dodaj śmietanę do serka i krótko zmiksuj, dodaj żelatynę i zmiksuj.
    150 g serka homogenizowanego
  • Szklanki z galaretką pochyl w drugą stronę i napełnij masą sernikową.
  • Schłodź w lodówce.
  • Przygotuj w tym czasie drugą porcję galaretki - podobnie jak pierwszą warstwę.
  • Szklanki wyjmij z miseczek i uzupełnij pozostałą galaretką - schłodź deser w lodówce.
Słowa kluczowe biała czekolada, czekolada, deser, galaretka, serek, twarożek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!